Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/04/2007

O ΣΥΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Ο υπεύθυνος της ΚΠΕ του ΣΥΝ για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Β. Πριμικήρης, μετά την κοινή συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς που προτείνει η κυβέρνηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο ΣΥΝ ήταν, είναι και θα είναι υπέρ του να δοθεί το δικαίωμα της ψήφου για τις εθνικές εκλογές στους έλληνες της Διασποράς, με ορισμένες προϋποθέσεις, ώστε να εξασφαλιστεί:

(α) το αδιάβλητο της ψήφου,

(β) η ισότιμη παρουσίαση όλων των κομμάτων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των ελλήνων της διασποράς.

Ο ΣΥΝ είναι αντίθετος στο προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης, διότι:

1) Διαχέει την ψήφο των ελλήνων της διασποράς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδας, εξισώνοντας με τον τρόπο αυτό τον κάτοικο επικράτειας  μιας οποιασδήποτε εκλογικής περιφέρειας με το μόνιμο κάτοικο εξωτερικού. Με τον τρόπο αυτό η ψήφος του απόδημου απομειώνεται και εξαφανίζεται στο γενικό σύνολο. Είναι προφανές ότι ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση νόμος δεν είναι αποδεκτός και από τους ίδιους τους απόδημους, διότι δεν εξασφαλίζει μια καθαρή και ουσιαστική αντιπροσώπευσή τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

2) Αφαιρεί το δικαίωμα από τον έλληνα απόδημο να έχει στη Βουλή το δικό του αντιπρόσωπο.

3) Δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για ειδικές συμφωνίες με τις χώρες υποδοχής των αποδήμων, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή και ισότιμη διακίνηση των ιδεών και των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των ελληνικών κομμάτων που θα ζητήσουν την ψήφο των Ελλήνων της Διασποράς.

Τέλος, ο Β.Πριμικήρης τόνισε ότι οι αναλυτικές θέσεις του κόμματος θα δοθούν στους αρμόδιους Υπουργούς και  στη δημοσιότητα τις προσεχείς ημέρες.

To Γραφείο Τύπου