Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/04/2007

Σχετικά με όσα δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σ. Τσιτουρίδης για το σκάνδαλο της αγοράς «δομημένων» ομολόγων από τα ασφαλιστικά Ταμεία

Σχετικά με όσα δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σ. Τσιτουρίδης για το σκάνδαλο της αγοράς «δομημένων» ομολόγων από τα ασφαλιστικά Ταμεία, ο Δημ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, δήλωσε τα εξής:

«Ο Υπουργός Απασχόλησης, ενθαρρυμένος από την πολιτική κάλυψη που του έδωσε χθες ο πολιτικά συνυπεύθυνός του για το σκάνδαλο των ομολόγων Γ. Αλογοσκούφης προκειμένου να συσκοτίσει τις δικές του πολιτικές ευθύνες, είπε σήμερα πολλά ψέματα, όπως ότι:

1. «Οι διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων είναι ανεξάρτητες και η κυβέρνηση έχει τη μειοψηφία».

Όμως η αλήθεια είναι ότι οι διοικητές των ασφαλιστικών Ταμείων διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και ότι σε όλα τα Δ.Σ. των ασφαλιστικών Ταμείων συμμετέχει κυβερνητικός επίτροπος με δικαίωμα προβολής veto στις αποφάσεις τους.

2. «Με τα δομημένα ομόλογα, τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν χάνουν τα χρήματά τους, αφού στο τέλος της επένδυσης παίρνουν πίσω τουλάχιστον το αρχικό κεφάλαιό τους».

Η πρώτη όμως αλήθεια, που δεν την λέει, είναι ότι παίρνουν μετά από 12 ή 20 ή 25 χρόνια τουλάχιστον τα κεφάλαιά τους, αλλά εν τω μεταξύ έχουν μεγάλες διαφορικές ζημιές από απώλειες αποδόσεων, που θα μπορούσαν να έχουν, εάν είχαν επενδύσει τα χρήματά τους σε σταθερά ομόλογα ή ακόμα και σε απλές καταθέσεις.

Η δεύτερη αλήθεια που αποσιωπά είναι ότι, εάν τα Ασφαλιστικά Ταμεία χρειαστούν, για λόγους εκροών τους (πληρωμή συντάξεων), να ρευστοποιήσουν τα δομημένα ομόλογα πριν από τη λήξη τους, τότε ή δεν θα βρουν αγοραστές ή, εάν βρουν, θα τα πουλήσουν κάτω από το άρτιο, δηλαδή υποτιμημένα, με αποτέλεσμα να χάσουν, εκτός από την απόδοση, ακόμα και μέρος του κεφαλαίου τους.

Ότι όμως και να πουν οι κ.κ. Τσιτουρίδης και Αλογοσκούφης δεν μπορούν να αποσείσουν από τις πλάτες τους και από την κυβέρνηση τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες που έχουν για το ριφιφί που έγινε με τα δομημένα ομόλογα από τους κουμπαράδες των ασφαλισμένων. Ένα ριφιφί που έγινε από τραπεζίτες, χρηματιστές και «λαμόγια» σε βάρος των όσων αποθεματικών απέμειναν στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση λόγω της διαχρονικής λεηλασίας τους με την ευθύνη των κυβερνήσεων της χώρας μας μετά το 1950 έως και σήμερα.»

To Γραφείο Τύπου