Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/07/2005

Η κυβέρνηση κλιμακώνει με πλήρη αδιαφάνεια την αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών

Ο ΣΥΝ ζητάει την άμεση σύγκλιση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για την αγορά των F-16

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σε σχέση με την αγορά 30 F-16 και άλλων εξοπλισμών, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Όσα θα εισπράξει η κυβέρνηση από τον νέο ξεπούλημα του ΟΠΑΠ και το σύνολο των φετινών ιδιωτικοποιήσεων, τόσα, περίπου, θα κοστίσουν οι παραγγελίες εξοπλισμών, που πρόσφατα ανακοινώθηκαν και πρώτ’ απ’ όλα η αγορά των 30 αμερικανικών μαχητικών αεροπλάνων F-16.

Με δυο λόγια, η κυβέρνηση ξεπουλάει τις δημόσιες επιχειρήσεις για να κάνουν «πάρτυ», με τα χρήματα του ελληνικού λαού, οι πολυεθνικές πολεμικές εταιρείες, ιδιαίτερα των ΗΠΑ.

Ο ΣΥΝ καταγγέλλει αυτήν την πολιτική των αλόγιστων και ανεξέλεγκτων εξοπλισμών, που πραγματοποιούνται, μάλιστα, σε απόλυτο σκοτάδι, με πλήρη αδιαφάνεια, χωρίς απόφαση, χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο ούτε καν συζήτηση της Βουλής.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές της ρητορείες, κλιμακώνει τους αλόγιστους εξοπλισμούς και συνεχίζει τις αδιαφανείς, εν κρυπτώ, μεθοδεύσεις για την ανάθεσή τους, που εφάρμοζε, επί χρόνια, το ΠΑΣΟΚ και για τις οποίες προκάλεσε πρόσφατα τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Ο ΣΥΝ θεωρεί ως πολιτικό έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού και της ανάπτυξης, το γεγονός ότι από το 2000, για παράδειγμα, η χώρα έχει δαπανήσει περίπου, ένα ολόκληρο Γ΄ ΚΠΣ για εξοπλιστικές δαπάνες. Εξοπλιστικές δαπάνες, οι οποίες δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές αμυντικές μας ανάγκες αλλά εξυπηρετούν αμερικανο-ατλαντικές προτεραιότητες και διάφορα παιχνίδια πελατειακών σχέσεων και ισορροπιών με τις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, πρώτ’ απ’ όλα τις ΗΠΑ.

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή δημοσιονομική επιτήρηση. Την ώρα που η κυβέρνηση κινδυνολογεί για το ασφαλιστικό απειλώντας τις πενιχρές συντάξεις. Την ώρα που έλαβε πρόσθετα φορολογικά μέτρα, ενώ προετοιμάζει και καινούργιο πακέτο ρυθμίσεων που θα πλήξει τους εργαζόμενους, στο όνομα της δημοσιονομικής «μαύρης τρύπας». Την ώρα, επίσης, που καλπάζουν η ανεργία και η νέα φτώχεια, είναι εξωφρενικό η χώρα να παριστάνει τον πιο ανοιχτοχέρη και γαλαντόμο πελάτη των πολυεθνικών του πολέμου.

Ο ΣΥΝ ζητάει την άμεση σύγκλιση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν οι νέες εξοπλιστικές παραγγελίες. Ζητάμε, επίσης, στην πρώτη ευκαιρία, να γίνει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των εξοπλισμών.

Καλούμε την κυβέρνηση να ματαιώσει τις νέες αγορές εξοπλισμού που εξήγγειλε και διεκδικούμε να επανεξετασθεί εξ αρχής και σε νέα βάση το ζήτημα των εξοπλισμών της χώρας με κατεύθυνση τη ριζική μείωσή τους, την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο των γνήσιων αμυντικών αναγκών και την αλλαγή του τρόπου που αποφασίζονται, με καθοριστικό τον ρόλο της Βουλής.

To Γραφείο Τύπου