Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/04/2007

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στον Φλας (Γ. Σταματόπουλος) για το ναυάγιο του Sea Diamond και τις ευθύνες του κ. Κεφαλογιάννη, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Ο κ. Κεφαλογιάννης είναι πλήρως ακατάλληλος για την διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε το ναυάγιο του Sea Diamond. Δεν φτάνει που είπε αυτό το απίστευτο, ότι το κράτος δεν έχει ευθύνη για την πρόληψη μιας οικολογικής καταστροφής που προκαλείται από την βύθιση του πλοίου. Έσπευσε να κάνει δηλώσεις πανηγυρικές -όταν δεν είχαν ακόμη τσεκαριστεί οι αριθμοί ώστε να είναι βέβαιος ότι είναι όλοι σώοι- και ώρες μετά ανακάλυψε ότι χάθηκαν δύο ζωές. Έσπευσε να πει ότι όλα τελείωσαν πολύ καλά και λίγες ώρες αργότερα βυθίστηκε το κρουαζιερόπλοιο στο βυθό του κόλπου της Καλντέρας.

Για την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών πλάτη έβαλαν οι λεμβούχοι, οι κάτοικοι της Σαντορίνης και όχι ο κρατικός μηχανισμός. Το περίφημο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που υπαγορεύεται από την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν λειτούργησε. Όλοι μάθαμε εκ των υστέρων ότι ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ενημερώθηκε καθυστερημένα.. Ακόμη και τώρα δεν γνωρίζω αν οι ελληνικές αρχές έχουνε ζητήσει από την ευρωπαϊκή επιτροπή βοήθεια από τον κοινοτικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας που είναι για τέτοιες περιπτώσεις, πυρκαγιές, θαλάσσιες ρυπάνσεις κλπ.

Υπάρχει η δυνατότητα κινητοποίησης ειδικών μέσων και δυναμικού για την επιχείρηση απορρύπανσης. Μπορούσε να ζητηθεί η συνδρομή του κοινοτικού μηχανισμού. Επίσης, μπορεί να ζητηθεί η συγχρηματοδότηση προγραμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, την απορρύπανση του μοναδικού τοπίου της Καλντέρας. Μέχρι τώρα η σιωπή των αρμοδίων δείχνει ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε. Να θυμίσω ότι και το καλοκαίρι που είχαμε μεγάλες πυρκαγιές στη Χαλκιδική και τη Μάνη είχα ερωτήσει σχετικά και η απάντηση από τον κ. Δήμα ήταν ότι δεν είχαμε ζητήσει συνδρομή ούτε τότε.

Αντί ο κ. Κεφαλογιάννης να δίνει μάχη υπέρ των μονοπύθμενων τάνκερς, απομονώνοντας και εκθέτοντας την Ελλάδα, θα έπρεπε να δει πώς τα δύο σκέλη που είναι ο τουρισμός και το περιβάλλον και που πάνε μαζί στην Ελλάδα, θα θωρακιστούν με έναν εκσυγχρονισμό νομοθεσίας, μέσων, εξοπλισμού, που μπορεί να συγχρηματοδοτηθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.»

To Γραφείο Τύπου