Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/04/2007

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στα Χανιά,  τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Για τα ομόλογα: Ο κ. Αλογοσκούφης μας είπε: «Αν έχετε στοιχεία, να τα πάτε στον εισαγγελέα». «Ό,τι χάσατε, χάσατε».

«Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, κατ΄ ανάθεση του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Να συγκαλύψει το πελώριο σκάνδαλο των «δομημένων» ομολόγων που αγόρασαν τα ασφαλιστικά Ταμεία και κυρίως να καλύψει και να συγκαλύψει τις εξίσου πελώριες κυβερνητικές ευθύνες. Η κυβέρνηση, όσο ομιλεί, τόσο εκτίθεται ακόμα περισσότερο στα μάτια των εργαζομένων. Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό ότι ο υπεύθυνος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έφτασε στο σημείο περίπου να εκθειάζει τα «δομημένα» ομόλογα και τον «θαυματουργό» ρόλο τους.

Καλούμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση, αντί να συνεχίζει τη συσκότιση, τη συγκάλυψη και την απόκρυψη, να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα όλα τα Ταμεία που αγόρασαν οποιασδήποτε μορφής «δομημένα» ομόλογα, το ύψος της αγοράς και από ποιους τα αγόρασαν.  Να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα όλες, μία προς μία, τις πλήρεις συμβάσεις που συνομολόγησαν το Δημόσιο και τα Ταμεία για «δομημένα» ομόλογα.

Ακόμα πιο απαράδεκτο από το ίδιο το σκάνδαλο των «δομημένων» ομολόγων είναι η κυνική προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει άρον-άρον τη διεκδίκηση για την επιστροφή των κλεμμένων από τα Ταμεία. Ο κ. Αλογοσκούφης, μ΄ έναν απεριόριστο κυνισμό, επανέλαβε ό,τι ακούγαμε από προηγούμενες κυβερνήσεις, «αν έχετε στοιχεία, να τα πάτε στον εισαγγελέα». Στην ουσία είπε στους εργαζόμενους «ό,τι χάσατε, χάσατε». «ʽΟ,τι σας έκλεψαν, σας έκλεψαν». Αυτή την απίστευτη αγριότητα δεν πρόκειται να την ανεχθούμε. Δεν πρόκειται να την ανεχθεί ο κόσμος της εργασίας. Τα ασφαλιστικά Ταμεία καταληστεύτηκαν επί δεκαετίες με τις άτοκες καταθέσεις τους στην Τράπεζα της Ελλάδας. Καταληστεύτηκαν από το «κόλπο» του Χρηματιστηρίου την περίοδο 1999-2000. Δεν θα αποδεχθούμε σιωπηρά και τη νέα καταλήστευσή τους μέσω των «δομημένων» ομολόγων σε όφελος των τραπεζών και των διάφορων επιτήδειων και ημέτερων  μεσαζόντων.

Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα στηρίξει, με όλες τους τις δυνάμεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την πλήρη αποκατάσταση των Ταμείων από τις ζημιές που υπέστησαν με τα «δομημένα» ομόλογα. Θα στηρίξουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, τη διαχρονική επιστροφή των «κλεμμένων» από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Θεωρούμε αδιανόητα τα σχέδια για την κατεδάφιση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στο όνομα της εξυγίανσης των ασφαλιστικών Ταμείων. Δεν είναι δυνατόν με το ένα χέρι οι κυβερνήσεις να λεηλατούν τα ασφαλιστικά Ταμεία και με το άλλο  χέρι, στο όνομα της οικονομικής τους αδυναμίας, να περικόπτουν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Αυτή την ώρα χρειάζεται ένα νέο διαφανές θεσμικό πλαίσιο προληπτικού και κατασταλτικού ελέγχου της αξιοποίησης των αποθεματικών των Ταμείων. Όπως χρειάζεται οι διοικήσεις των Ταμείων να ορίζονται από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 ή 4/5 και με τη συναίνεση των αντίστοιχων σωματείων ή Ομοσπονδιών.

Για το ναυάγιο του «Sea Diamond»

Με την πάροδο των ημερών, αναδεικνύονται όλο και περισσότερο οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για τις εξελίξεις σχετικά με το ναυάγιο και τελικά τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου«Sea Diamond» αλλά και τους ανυπολόγιστους οικολογικούς κινδύνους, που μπορεί από στιγμή σε στιγμή να επισυμβούν.

Η ναυτική τραγωδία του «Sea Diamond» συνδέεται άμεσα με την απίστευτη ασυδοσία που διαχρονικά έχουν θεσμικά κατοχυρώσει  για το εφοπλιστικό κεφάλαιο οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Ειδικά σήμερα από την κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει διαμορφωθεί ένα τέλειο καθεστώς ασυλίας για τα κρουαζιερόπλοια και τους ιδιοκτήτες τους, με χαριστικές ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές τους, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και τον πλημμελή έλεγχο για την αξιοπλοϊα και την επάρκεια των σωστικών μέσων.

Ειδικότερα, πέραν της καθυστέρησης στην επιχείρηση διάσωσης, αναδεικνύονται σήμερα οι πελώριες ευθύνες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των υπηρεσιών του για τη βύθιση τελικά του «Sea Diamond» και τον κίνδυνο να καταστραφεί το ευαίσθητο θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου από τις εκατοντάδες τόνοι μαζούτ αλλά και τοξικές ουσίες.

Η κυβέρνηση φέρει στο ακέραιο τις ευθύνες, γιατί κατά πλήρη παραβίαση της νομιμότητας, δεν έχουν κινηθεί ακόμα οι διαδικασίες άντλησης του ποντισμένου μαζούτ, οι οποίες έπρεπε να είχαν ξεκινήσει εντός 48ωρου. Η κυβέρνηση θα φέρει στο ακέραιο την ευθύνη αν από στιγμή σε στιγμή συμβεί η ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή που όλοι θέλουμε να αποτρέψουμε.

To Γραφείο Τύπου