Skip to main content.
17/04/2007

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου στο ραδιόφωνο του ALPHA (Μπ. Παπαπαναγιώτου)

-    Δημιουργείται και με τη βοήθεια των δημοσκοπήσεων ..... μια πιο καθαρή εικόνα για το τι υποτίθεται ότι έχει συμβεί και δεν ξέρω αν αυτή η εικόνα οδηγεί σε πολιτικές αποφάσεις....

Εγώ δέχομαι ότι οι δημοσκοπήσεις είναι όλες αξιόπιστες, αλλά τελικά είναι ένα εργαλείο το οποίο δεν δέχομαι να καθορίζει την πορεία της πολιτικής ζωής. Κι επίσης ένα χαρακτηριστικό στις δημοσκοπήσεις είναι ότι στην Ελλάδα δείχνουν πολύ μεγάλη σταθερότητα σε σχέση με αυτό που βλέπουμε σε άλλες χώρες. Μου έκανε τρομερή εντύπωση, για παράδειγμα, ακούω σήμερα μια δημοσκόπηση που έγινε στη Γαλλία, για τη Ρουαγιάλ και τον Σαρκοζί, οι οποίοι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, ενώ χθες υπήρχε 5-6 μονάδες διαφορά. Επομένως, καλές είναι οι δημοσκοπήσεις, ας τις παίρνουμε υπόψη, αλλά όπως το Χρηματιστήριο και οι φούσκες του Χρηματιστηρίου αντικαθιστούν την πραγματική οικονομία, κινδυνεύει το ίδιο να γίνει με την πολιτική. Και πρέπει να προσέξουμε όλοι μας, και πολιτικοί και δημοσιογράφοι και όλοι, να μην πέσουμε σε μια τέτοια παγίδα.

-    Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα να αξιοποιεί κανείς τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για να βγάλει κάποια πολιτικά συμπεράσματα.. και είναι άλλο πράγμα να προσαρμόζει την πολιτική του στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων...

Και ίσως και στόχος ενός κόμματος είναι να αλλάζει τα δεδομένα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Προσπαθήσαμε να το κάνουμε, για παράδειγμα, με την «Ανοιχτή Πόλη» στην Αθήνα και τον Αλ. Τσίπρα. Το καταφέραμε. Δεν ξέρω αν θα το καταφέρουμε και σε άλλες περιπτώσεις.

-    Να έρθουμε στην ουσία... Ξεκαθαρίζει κάπως η ιστορία με τα ομόλογα.. Κατά τη γνώμη σας, τι πρέπει να γίνει και ποιος φταίει για ό,τι έγινε;...

Όσον αφορά στα ομόλογα, τα δομημένα ομόλογα και τα κρυφά ομόλογα, η ευθύνη είναι της Ν.Δ. σχεδόν αποκλειστικά. Με την έννοια ότι ανέχτηκε μια κατάσταση και ουσιαστικά την κατασκεύασε αυτή την κατάσταση προκειμένου είτε να καλύψει ζητήματα που είχαν σχέση με τα χρέη τα εξοπλιστικά, με τα κρυφά ομόλογα, είτε να καλύψει ζητήματα του δανεισμού του κράτους, έχοντας ως θύματα όμως τα ασφαλιστικά Ταμεία.

-    Έχετε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση απ΄ αυτήν π.χ. του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μιλάει ευθέως για ένα κύκλωμα το οποίο έχει σαν στόχο να υπάρξει πολιτικό χρήμα το οποίο πήγε σε κομματικά Ταμεία. Εσείς το συμμερίζεστε αυτό;...

Εμείς ούτε μπορούμε να την συμμεριστούμε, ούτε μπορούμε να την αποκλείσουμε όμως. Και γι αυτό το λόγο, έχουμε ζητήσει μία Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, πέρα απ΄ όλες τις διερευνήσεις που κάνει η Ανεξάρτητη Επιτροπή για το μαύρο χρήμα κ.λπ. Ζητάμε μια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία θα μελετήσει σε βάθος όλα αυτά, θα ακούσει όλες τις υποθέσεις που θαρθούν, είτε από κάθε κόμμα, είτε από κάθε βουλευτή, είτε από οποιονδήποτε παράγοντα ο οποίος ενδιαφέρεται και θα δώσει μια σαφή απάντηση, αξιοποιώντας  τις δυνατότητες που δίνει και ο κανονισμός της Βουλής σε τέτοιες εξεταστικές επιτροπές.

Θέλω να πω όμως ότι για το γεγονός ότι η Ν.Δ. προχώρησε σ΄ αυτή την ασύδοτη, την ανεξέλεγκτη κατάσταση έχει τεράστιες, το λιγότερο, πολιτικές ευθύνες. Θα έλεγα ότι δεν είναι άμοιρο ευθυνών και το ΠΑΣΟΚ, διότι, με το νόμο 2992 του 2002, αν θυμάμαι καλά, το ΠΑΣΟΚ κατάργησε τη διαδικασία αυτή προέγκρισης. Υπήρχε μια διαδικασία προέγκρισης των επενδύσεων των ασφαλιστικών Ταμείων από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου. Δηλαδή, αυτή η επιτροπή είχε την υποχρέωση να δίνει προέγκριση σε κάθε επένδυση των ασφαλιστικών Ταμείων είτε μέσω «Ακρόπολις», είτε μέσω διαφόρων ιδιωτικών τραπεζών κ.λπ. Αυτό το καταργεί το 1992 το ΠΑΣΟΚ. Το αντικαθιστά με μια απλή γνωστοποίηση –και όχι με την ανάγκη προέγκρισης- και δημιουργείται ένα υπόβαθρο που δίνει τη δυνατότητα στη Ν.Δ. να κεντήσει αυτό το κέντημα το οποίο το απλώσανε πάνω στα ασφαλιστικά Ταμεία.

-    Κατά τη γνώμη σας η λύση είναι αυτή την οποία προτείνει τώρα η κυβέρνηση;.. Δηλαδή μ΄ αυτά τα θεσμικά μέτρα....... θωρακίζεται το ασφαλιστικό σύστημα;...

Κατά τη γνώμη μας όχι. Και γι αυτό πιστεύω ότι, πρώτον, μια ειδική προσέγγιση από τη Βουλή θα δώσει και άλλες δυνατότητες. Κατά τη γνώμη μας, η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να αξιοποιηθεί ως ένα καπέλο στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Δεύτερον. Πρέπει να υπάρχει ένας θεσμικός μηχανισμός εποπτείας, που υπάρχει σε άλλες χώρες. Εδώ μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερος. Για παράδειγμα, τις ευθύνες για τα αποθεματικά των Ταμείων, την τελική ευθύνη για τα αποθεματικά των Ταμείων, για την ασφάλεια των αποθεματικών των Ταμείων στην Ολλανδία ή στην Ιταλία την έχει η Κεντρική Τράπεζα, στην Μ. Βρετανία την έχει η Financial Services Authority.

Τρίτον. Πρέπει να διαμορφωθεί μια υπηρεσία, που θα στηρίζει και θα τεκμηριώνει την άποψη για κάθε προσφορά ή δυνατότητα επένδυσης, ώστε να μην παρουσιαστεί αυτό που παρουσιάστηκε εδώ στην Ελλάδα, να λέει ένας Υπουργός ότι είναι άσχετες οι διοικήσεις των Ταμείων κ.λπ. Άσχετοι είμαστε όλοι μπροστά σε τέτοια ζητήματα.

Τέταρτον. Πρέπει να αναδειχθούν δυνατότητες συγκεντροποίησης των επενδύσεων των αποθεματικών των Ταμείων. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, υπάρχει Τράπεζα των Αποθεματικών των Ταμείων. Δεν ξέρω αν αυτό θα ήταν πρόσφορο στην Ελλάδα.

Επομένως, θα έλεγα ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αποσπασματικά, είναι μερικά και είναι εντελώς ανεπαρκή και προσπαθούν απλώς να κλείσουν το θέμα και θέλει ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος μέτρων. Αλλά όχι μόνο για τα αποθεματικά των Ταμείων.

Αυτή τη στιγμή ο μεγάλος εκμεταλλευόμενος είναι τα Ταμεία μέσω των αποθεματικών τους, αλλά όχι μόνο μέσω αυτών. Μέσω της εισφοροδιαφυγής, η οποία έχει φτάσει σε τεράστιες διαστάσεις. 20% των εργαζομένων δεν καταγράφονται. Μία στις έξι από τις επιχειρήσεις εισφοροδιαφεύγει πλήρως.

Τρίτον. Μέσα από την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την εισφοροδιαφυγή αλλά και για άλλα θέματα. Χαρακτηριστικά σας λέω, στο ΙΚΑ έχουμε ένα έλλειμμα 4 χιλ. υπαλλήλων, που σημαίνει ότι, όχι μόνο ελεγκτικό ρόλο δεν μπορεί να παίξει το ΙΚΑ, αλλά ούτε το διεκπεραιωτικό του ρόλο για τον υπολογισμό των συντάξεων κ.λπ.

Επομένως είναι μια σειρά μέτρα που πρέπει να παρθούν στα Ταμεία προκειμένου να βρεθούν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Κι εγώ θεωρώ ότι καμία πολιτική δύναμη δεν έχει το δικαίωμα και θα είναι μια προσβολή και μία ύβρις προς τον ελληνικό λαό εάν ακούσουμε ότι θα υπάρξουν αναδιαρθρώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, ανασφάλιστη εργασία των νέων, μείωση των συντάξεων, αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης, όταν υπάρχουν τέτοια θέματα τα οποία μπορούν να κάνουν τα Ταμεία πολύ πιο εύρωστα και δεν έχουν λυθεί ακόμα.

-    Πιστεύετε ότι όλα αυτά θα παράξουν πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή βλέπετε να επισπεύδεται ο χρόνος των εκλογών ή όχι;...

Αυτό είναι δύσκολο να το πει κανείς. Δεν ξέρω αν το ξέρει κανείς σήμερα, αν το ξέρει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Σίγουρο όμως είναι ότι η πολιτική κατάσταση είναι σε πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα απ΄ ότι φαινόταν πριν από μερικούς μήνες. Για το θέμα των ασφαλιστικών των Ταμείων, θα έλεγα όμως και λόγω του θέματος Παιδείας και των μεγάλων κινητοποιήσεων που έγιναν και της ουσιαστικά σε μεγάλο βαθμό κατάρρευσης όλης της συνταγματικής μεταρρύθμισης της Ν.Δ. Επομένως το θέμα των εκλογών είναι ένα ανοιχτό θέμα και πιστεύω να έχει και μια ανοιχτή λύση. Δηλαδή να έχουμε πραγματικά μια μεγάλη αλλαγή μέσα απ΄ αυτές τις εκλογές.