Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/07/2005

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για την παύση της Γενικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του για την παύση της Γενικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος, τονίζει τα εξής:

Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, προχώρησε στην παύση της Γενικής Επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος, κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Η μέχρι τώρα πολιτική του ΥΠΕΧΩΔΕ σε θέματα περιβάλλοντος χαρακτηρίζεται από αδράνεια, και ολιγωρία στο να ενσωματώσει το ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό δίκαιο και στο να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λειτουργώντας ως φτωχός συγγενής που απλώς προσπαθεί να αποφύγει τις αλλεπάλληλες παραπομπές και καταδίκες από το ευρωπαϊκό δικαστήριο και τα υψηλά πρόστιμα για μη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ο νέος θεσμός της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος που ξεκίνησε και στη χώρα μας, θεσμός καταξιωμένος στην υπόλοιπη Ευρώπη ο οποίος ασκεί ουσιαστικό ρόλο στην τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην ΕΕ., έδωσε ορισμένα πολύ θετικά δείγματα γραφής τα οποία η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν «άντεξε». Η ασκούμενη περιβαλλοντική πολιτική φαίνεται πως χρειάζεται και χαλαρό περιβαλλοντικό έλεγχο, ένα υποτονικό και απολύτως ελεγχόμενο …ελεγκτικό φορέα.

Ο κ. Σουφλιάς, στον οποίο είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε τις απόψεις μας αυτές σε πρόσφατη συνάντησή μαζί του αντιπροσωπείας του ΣΥΝ (μετείχαν ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος και ο υπεύθυνος για τα περιβαλλοντικά Μ. Παπαγιαννάκης) υποσχέθηκε στήριξη του θεσμού και μάλιστα σε μια φάση που η Υπηρεσία και προσωπικά η επικεφαλής της, υφίσταται διώξεις ύστερα από μηνύσεις επιχειρηματιών οι οποίοι δεν είναι συνηθισμένοι σε ελέγχους και πρόστιμα από την πλευρά της διοίκησης. Αντ’ αυτού ο κ. υπουργός, και αντί να παράσχει κάλυψη, πολιτική και νομική, στα διωκόμενα στελέχη του, με την απόφασή του αυτή επιχειρεί να μετατρέψει την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος από έναν ειδικό οργανισμό με μια αυτονομία λειτουργίας σε ένα εξάρτημα της κεντρικής διοίκησης.

Ελπίζουμε, τουλάχιστον, οι αλλαγές αυτές να μην σημάνουν και το κλείσιμο υποθέσεων υπέρ των επιχειρηματιών, από αυτές που ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ πίεζε την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος να κλείσει, χωρίς να το έχει καταφέρει μέχρι τώρα. Θα παρακολουθούμε από κοντά τις υποθέσεις αυτές και θα παρεμβαίνουμε ανάλογα.

To Γραφείο Τύπου