Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/04/2007

Επιβεβαιώνει η Κομισιόν το καθεστώς απαρτχάιντ για τις οικογένειες από μικτούς γάμους στο Ισραήλ

Απάντηση της Επιτρόπου Φερρέρο-Βάλντνερ στον Δ. Παπαδημούλη

Το απαρτχάιντ που έχει επιβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση σε βάρος οικογενειών που έχουν συνάψει μικτούς γάμους επιβεβαιώνει η Ευρωπαία Επίτροπος κα Φερρέρο-Βάλντνερ μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Δ. Παπαδημούλης κατήγγειλε ότι βάσει ισραηλινού νόμου, ένας Παλαιστίνιος που έχει παντρευτεί Ισραηλινή και το αντίστροφο, δεν μπορεί να εγκατασταθεί στο Ισραήλ. Η απαγόρευση εγκατάστασης και εισόδου-εξόδου επεκτάθηκε και σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι παντρεμένοι με παλαιστινίους ή ισραηλινούς πολίτες αραβικής καταγωγής. Ο ευρωβουλευτής ζητούσε από την Επιτροπή να λάβει μέτρα για να αρθεί το απαράδεκτο καθεστώς απαγόρευσης εισόδου στο Ισραήλ, που αφορά 20.000 ανθρώπους και να προστατευθούν τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών.

Στην απάντησή της η Επίτροπος κα Φερρέρο-Βάλντνερ, αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις, τονίζει ότι το Ισραήλ γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις διαμαρτυρίες για καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών αγνοώντας ακόμη και την «απόφαση του Ισραηλινού Ανώτατου Δικαστηρίου του Μαΐου 2006, στην οποία μια πλειοψηφία δικαστών έκρινε ότι η νομική βάση αυτής της πολιτικής- μια προσωρινή απόφαση του 2003- παραβιάζει συνταγματικά δικαιώματα…» αφού «αντίθετα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2006, η Κνέσσετ (ισραηλινό κοινοβούλιο) παρέτεινε την ισχύ της τροποποιημένης προσωρινής απόφασης μέχρι τα μέσα του 2008.»

Όσον αφορά στις περιπτώσεις των Ευρωπαίων πολιτών αραβικής καταγωγής, που από το 2003 υφίστανται τις τραγικές συνέπειες αυτής της απαράδεκτης απαγόρευσης εισόδου και εξόδου από το Ισραήλ, η απάντηση της Επιτρόπου είναι εξαιρετικά αδιάφορη αφού, σύμφωνα με την κα Φερρέρο-Βάλντνερ «Η Επιτροπή και η ΕΕ έχουν θέσει το ζήτημα στις ισραηλινές αρχές με διάφορες ευκαιρίες» και τώρα «η Επιτροπή αξιολογεί … την παράταση του νόμου και θα αντλήσει τα συμπεράσματά της με βάση τις διαπιστώσεις αυτής της αξιολόγησης.»

To Γραφείο Τύπου