Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/04/2007

Επίσκεψη του Προέδρου του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου στα Τσιμέντα Χαλκίδας

«ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ LAFARGE. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 0ΦΕΙΛΕΙ NA ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος μαζί με τον Ευ. Αποστόλου, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του ΣΥΝ, επισκέφθηκαν σήμερα τα «Τσιμέντα Χαλκίδος» (ΑΓΕΤ-Lafarge) και συζήτησε με το Σωματείο Εργαζομένων για τις παραβιάσεις της νομοθεσίας και δικαστικών αποφάσεων και για τις ενέργειες της Εταιρείας να θέσει σε αναγκαστική άδεια τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Ο Αλ. Αλαβάνος μίλησε στους εργαζόμενους οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το εργοστάσιο και τόνισε τα εξής:

«Ο Συνασπισμός κάνει σήμερα αυτή την επίσκεψη εδώ για να συμπαρασταθεί στις προσπάθειές σας και στους αγώνες σας.

Θέλουμε να πούμε ότι ο Σαρκοζί δεν βγήκε ακόμη πρόεδρος στη Γαλλία. Αλλά ακόμη και αν βγει πρόεδρος στη Γαλλία, εδώ είναι Ελλάδα. Και εδώ κυβερνάει η κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν μπορεί επομένως να γίνει αποδεκτό, μια γαλλική πολυεθνική να προσπαθεί να εφαρμόσει τους δικούς της νόμους. Δηλαδή να παρανομεί, και σε σχέση με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, να αθετεί τις συμφωνίες που έχει κάνει με τους εργαζόμενους, και σε σχέση με δύο αποφάσεις δικαστηρίων και σε σχέση με τις θέσεις της επιθεώρησης εργασίας. Και δεν μπορεί να παραβιάζει, όχι μόνο τους νόμους του κράτους, αλλά και του Συντάγματος. Διότι η ενέργεια στην οποία προέβη είναι συνταγματικά απαράδεκτη, είναι ένα είδος Λόκ-Αουτ, τη στιγμή μάλιστα που οι εργαζόμενοι, από ότι πληροφορηθήκαμε, με μεγάλη προσοχή και σύνεση υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους.

Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να δείξει ότι είναι κυβέρνηση της Ελλάδας και ότι εφαρμόζει τους ελληνικούς νόμους στο ελληνικό έδαφος. Κάθε πολυεθνική που εργάζεται στην Ελλάδα, να εργαστεί, αλλά να σέβεται τη νομιμότητα. Δεν μπορεί να απουσιάζει η κυβέρνηση και να τα αποδέχεται όλα αυτά χωρίς να λέει τίποτα. Και όλες αυτές οι ενέργειες , νομίζω, έχουν σαν στόχο να υποταχθεί ο κόσμος που εργάζεται εδώ, να υποταχθεί το Σωματείο στις αυθαιρεσίες της επιχείρησης, αντί η επιχείρηση να προσαρμοστεί στους νόμους και στην ελληνική εργατική νομοθεσία. Εμείς ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, θέλουμε, με την επίσκεψή μας αυτή, να εκδηλώσουμε την αμέριστη συμπαράσταση και τη στήριξή μας και σε σας και στο Σωματείο σας.

Σας ενημερώνω ότι αμέσως με την επιστροφή μας στην Αθήνα θα καταθέσουμε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το ζήτημα η οποία θα συζητηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες. Ο αγώνας σας είναι αγώνας για σας, για τις οικογένειές σας, αλλά και για όλη τη Χαλκίδα και για όλη την Εύβοια που πλήττεται από την ανεργία και πιστεύουμε ότι θα δικαιωθεί.»

Κούκουρας Ηλίας(Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων)

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την πρωτοβουλία αυτή του Συνασπισμού και ιδιαίτερα του κ. Αλαβάνου. Είναι μεγάλη μας τιμή ο πρόεδρος ενός κοινοβουλευτικού κόμματος να επισκέπτεται το χώρο μας, είναι η πρώτη φορά, τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα και να ευχηθούμε η πορεία να είναι επιτυχής και στο δικό σας και στο δικό μας αγώνα.»

To Γραφείο Τύπου