Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/04/2007

Μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας-Τουρκίας για ειρηνική πορεία στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σχολιάζοντας την επαναφορά της πρότασης για τον μη εξοπλισμό των μαχητικών αεροσκαφών  Τουρκίας και Ελλάδας που πραγματοποιούν πτήσεις στο Αιγαίο, ο υπεύθυνος της Π.Γ του ΣΥΝ για την Εξωτερική Πολιτική Πάνος Τριγάζης δήλωσε:

Τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν, με τις γνωστές επιπτώσεις τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε υπέρογκους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Η επαναφορά της γνωστής πρότασης για τον αφοπλισμό των μαχητικών αεροσκαφών Ελλάδας και Τουρκίας, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα για την μείωση των κινδύνων αν στηριχθεί στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων .

Για τον ΣΥΝ το ζητούμενο είναι τέτοιες προτάσεις να μην αποτελούν ευκαιριακά πυροτεχνήματα, αλλά να διευκολύνουν μια μακροπρόθεσμη πορεία επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, μακριά από Νατοϊκούς εξοπλισμούς και casus belli, με κεντρικό στόχο την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών των δύο χωρών.

Η πρόταση αυτή του ΣΥΝ, που υποστηρίζεται από σημαντικές δυνάμεις και της Τουρκίας, πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών των πολιτικών ηγεσιών των δύο χωρών. Είναι μια πρόταση ειρήνης επί της ουσίας. Η εφαρμογή της θα απέδιδε τεράστια οφέλη για τους δύο λαούς, που υφίστανται την διαρκή αιμορραγία των υπερεξοπλισμών, την ώρα που τα κοινωνικά και οικονομικά τους προβλήματα οξύνονται.

To Γραφείο Τύπου