Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/04/2007

Δήλωση Π.Λαφαζάνη σχετικά με τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των ομολόγων (ΤΑΠ-ΟΤΕ)

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΕΚΡΑΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των ομολόγων (ΤΑΠ-ΟΤΕ) αλλά και τις δηλώσεις των κ.κ. Σ. Τσιτουρίδη, Β. Μεϊμαράκη κ.α., έκανε την παρακάτω σχόλιο:

Οι συνεχείς νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των «δομημένων» ομολόγων εκθέτουν όλο και περισσότερο την κυβέρνηση και επιτείνουν τα αδιέξοδά της. Η κυβερνητική παράταξη, με τα εσωτερικά «καρφώματα» και τα «αλληλομαχαιρώματα» υπουργών, βουλευτών, στελεχών και ευνοουμένων της, έχει αρχίσει να δίνει την εικόνα ηφαιστείου έτοιμου να εκραγεί.

Η αύξηση των αποθεματικών των ταμείων τα τελευταία χρόνια, που επικαλούνται κατά κόρον, ως άλλοθι, οι κ.κ. Σ. Τσιτουρίδης και Γ. Αλογοσκούφης, δεν εξιλεώνει την κυβέρνηση για το σκάνδαλο των «δομημένων» ομολόγων. Αλίμονο αν η καταλήστευση των ταμείων έφθανε μέχρι του σημείου μείωσης των αποθεματικών των ταμείων σε μία περίοδο που όχι μόνο ανεβαίνει το Χρηματιστήριο, αλλά ακόμα και τα αμαρτωλά «δομημένα» ομόλογα προσφέρουν για τα πρώτα χρόνια, ως δέλεαρ, σχετικά υψηλά επιτόκια.

Το γεγονός, επίσης, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρει πελώριες ευθύνες για τη χρηματιστηριακή λεηλασία των ταμείων την περίοδο 1999-2000-2001 και για πιθανά υπερτιμολογημένα ομόλογα, δεν συνιστά δικαιολογία για το σημερινό σκάνδαλο των «δομημένων» ομολόγων. Αυτό που απασχολεί τον ελληνικό λαό δεν είναι ποια κυβέρνηση - η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ ή η σημερινή της Ν.Δ. - καταλήστευσε περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό που αγανακτεί τον κόσμο της εργασίας είναι ότι και τότε, όπως και σήμερα, σημαντικά ποσά των συντάξεών του «θυσιάστηκαν» στο βωμό του «τζόγου» των κεφαλαιαγορών για να επωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και διάφοροι επιτήδειοι.

Σήμερα όσο ποτέ οι εργαζόμενοι, αντί να παρακολουθούν τις αποκαλύψεις για τη «λεηλασία», πρέπει να πάρουν στα χέρια τους, με τις δικές τους κινητοποιήσεις, το αίτημα να «επιστραφούν τα κλεμμένα», με την πλήρη και έντοκη αποζημίωση των ταμείων τους. Για να σταματήσουν να «παίζονται» οι συντάξεις τους στον τζόγο των κεφαλαιαγορών. Για να στηριχθεί και αναβαθμιστεί το ασφαλιστικό σύστημα και να μην περάσουν τα σχέδια για την κατεδάφισή του.

To Γραφείο Τύπου