Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/04/2007

Αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ

Η Κομισιόν συνεχίζει την εξέταση των στοιχείων των Ελληνικών Αρχών

«Η σχετική έκθεση αξιολόγησης αναμένεται να υποβληθεί τον Ιούλιο ή τον Οκτώβριο του 2007»

Απάντηση του Επιτρόπου Αλμούνια στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Επτά μήνες μετά την επιβολή των σχετικών στοιχείων (22.09.2006) η Κομισιόν απαντά επισήμως ότι η Eurostat και η Επιτροπή Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) δεν έχουν ακόμα λάβει «επαρκή ενημέρωση ως προς τα αναθεωρημένα στοιχεία και τις μεθοδολογικές αλλαγές που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση».  Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Αλμούνια  σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας  ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί πότε αναμένεται η έγκριση από την ΕΕ του αναθεωρημένου ελληνικού ΑΕΠ, καθώς και εάν η εν λόγω αναθεώρηση δημιουργεί υποχρεώσεις για αναδρομική συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό.  

Στην απάντησή του ο κ. Αλμούνια επισημαίνει ότι έχει ζητηθεί από την ελλληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί πλήρως με την Eurostat και να εξηγήσει λεπτομερώς τις πηγές και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του νέου αναθεωρημένου ΑΕΠ

Ο επίτροπος κ. Αλμούνια αποσαφηνίζει ότι αποφάσεις της Κομισιόν σχετικές με το αναθεωρημένο ελληνικό ΑΕΠ δεν αναμένονται πριν από το φθινόπωρο του 2007 καθώς «η συγκεκριμένη έκθεση αξιολόγησης αναμένεται να υποβληθεί στην Επιτροπή ΑΕΕ τον  Ιούλιο ή τον Οκτώβριο του 2007».

Η Κομισιόν σημειώνει ότι το τετρακοσίων εξήντα σελίδων συμπληρωματικό έγγραφο που κατέθεσαν οι Ελληνικές Αρχές στις 6 Φεβρουαρίου, μεταφράζεται σε γλώσσα εργασίας της κοινότητας και στην συνέχεια θα ακολουθήσει επίσκεψη πολυμελούς αποστολής εμπειρογνώμων στην Ελλάδα.

Ο κ. Αλμούνια υπογραμμίζει επί λέξει ότι: «Ειδικοί από άλλα κράτη μέλη θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στην εν λόγω αποστολή προκειμένου να διασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια όπως και στην περίπτωση άλλων κρατών μελών. Τα πορίσματα της αποστολής θα συζητηθούν πρώτα με την ελληνική κυβέρνηση, η γνώμη της οποίας θα ληφθεί υπ' όψιν. Μετά το πέρας της αποστολής, η Eurostat θα παρουσιάσει μία πλήρη έκθεση αξιολόγησης επί των αναθεωρημένων στοιχείων του  ΑΕγχΠ και του ΑΕΠ στην Επιτροπή ΑΕΕ για μία συζήτηση εφ' όλης της ύλης».

Σε ό,τι αφορά  το ενδεχόμενο και το ύψος της αναδρομικής ελληνικής συνεισφοράς στον κοινοτικό προϋπολογισμό, η Κομισιόν αποσαφηνίζει ότι «μόνο αφού θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα βήματα θα είναι η ίδια σε θέση να υπολογίσει την επιπλέον συνεισφορά».

To Γραφείο Τύπου