Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/04/2007

Εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων στα Μέγαρα

Ερώτηση του Θανάση Λεβέντη προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους των Μεγάρων η απόπειρα εγκατάστασης στην περιοχή ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ μονάδας αποθήκευσης επικίνδυνων, τοξικών και εύφλεκτων  αποβλήτων προς ανακύκλωση.

Η περιοχή των Μεγάρων, επί χιλιάδες χρόνια, αποτελεί παράδειγμα ομαλής συμβίωσης του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον. Η ισορροπία αυτή έχει διαταραχθεί επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις στο όνομα μιάς στρεβλής και απάνθρωπης ανάπτυξης.

Η ανησυχία από την λειτουργία μιάς τέτοιας μονάδας προκαλείται από το γεγονός ότι κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί στην ευρύτερη περιοχή για την υποδοχή τέτοιων εγκαταστάσεων που εγκυμονούν τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Η άρνηση των κατοίκων δεν εδράζεται μόνο στους φόβους που προκαλεί η διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων αλλά και στους κινδύνους που δημιουργούνται για την δημόσια υγεία από την αποθήκευση εύφλεκτων υγρών, τοξικών και μολυσματικών ουσιών, διαβρωτικών υλών, κλοφέν κλπ.

Ήδη η Νομαρχία Δυτικής Αττικής και ο Δήμος Μεγαρέων έχουν εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή τους στην σχεδιαζόμενη εγκατάσταση.

Με βάση όλα τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Ποια μέτρα θα λάβει ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση οποιασδήποτε μονάδας αποθήκευσης ή επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων;

-Με ποιές πρωτοβουλίες προτίθεται να υποστηρίξει την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής;

-Με ποια μέτρα θα ενισχύσει την αειφόρο και ισορροπημένη με την φύση ανάπτυξη της περιοχής;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ