Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/04/2007

ΔΗΛΩΣΗ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ σχετικά με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αναγνώριση των πτυχίων των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη χώρα μας

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ»

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, σχολιάζοντας την πρόταση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αναγνώριση των πτυχίων των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη χώρα μας δήλωσε τα εξής:

«Δεν προκαλεί καμία έκπληξη η πρόταση του Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε σχέση με την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα. Για όποιους γνωρίζουν, στοιχειωδώς, τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αναμενόμενο ότι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα υποστηριχθεί η άποψη ότι τα πτυχία από ξένα πανεπιστήμια, που έχουν δοθεί σε φοιτητές που έχουν κάνει ένα μέρος των σπουδών τους στην Ελλάδα, στα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, θα αναγνωριστούν με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο.

Αυτό με κανένα τρόπο δεν σημαίνει, ότι επιβάλλεται στην Ελλάδα η λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Σημαίνει το εντελώς αντίθετο. Δηλαδή ότι μια Κυβέρνηση, η οποία σέβεται το Σύνταγμα, σέβεται το άρθρο 16, το οποίο δεν έχει αναθεωρηθεί, οφείλει να προχωρήσει στην αφαίρεση της άδειας από τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών εκείνα, τα οποία είναι παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων κι έτσι εκδίδονται αυτά τα πτυχία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία, το επαναλαμβάνω, δεν έχει καμία αρμοδιότητα, για το ποια εκπαιδευτικά ιδρύματα λειτουργούν, ανοίγουν ή κλείνουν, παίρνουν ή τους αφαιρείται η άδεια σε κάποια χώρα μέλος της. Τα θέματα της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανήκουν αποκλειστικά στην εξουσία μιας χώρας μέλους, με βάση την αρχή της «επικουρικότητας» των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Όποιος, ισχυρίζεται το αντίθετο παραπλανά την κοινή γνώμη.

To Γραφείο Τύπου