Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/04/2007

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: ΜΟΜΦΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΩΝ/ΝΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ-

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο κ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ ΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ Ο κ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

Με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος προς τον Πρωθυπουργό για την υπόθεση των ομολόγων, έγινε η ακόλουθη συζήτηση στην αίθουσα του Κοινοβουλίου.

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ. Κύριε Πρόεδρε, επί του Κανονισμού. Και θα αναφέρω στην πορεία τα άρθρα τα οποία σχετίζονται με το θέμα και αυτό που θα ζητήσω από το Προεδρείο.

Εάν η απουσία η σταθερή του Πρωθυπουργού από την ώρα των ερωτήσεων παραβιάζει το άρθρο 129 του Κανονισμού, που λέει ότι, τουλάχιστον, μια φορά την εβδομάδα βρίσκεται εδώ, η σημερινή απουσία του παραβιάζει το άρθρο αυτό κατά προκλητικό τρόπο.

Διαβάσατε πριν από λίγο την ερώτησή μου. Στην ερώτησή μου, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνεται το θέμα των πολιτικών ευθυνών για το ζήτημα των ομολόγων. Πολιτικές ευθύνες ανήκουν σε πολλούς υπουργούς..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ : Μπαίνετε στην ουσία τώρα…

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Όχι, δεν μπαίνω στην ουσία. Λίγη υπομονή να έχετε...Σας ζητάω παρέμβαση επί του Κανονισμού και δεν θα μου υπαγορεύσετε τι θα πω..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Δεν σας υπαγορεύω…..

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Σας λέω παρέμβαση επί του Κανονισμού. Θέλω να πω το εξής: Ότι δεν μπορεί να καταθέτει ένας Πρόεδρος κόμματος ερώτηση στον Πρωθυπουργό για πολιτικές ευθύνες σε ένα ζήτημα που αφορούν και σε συγκεκριμένο Υπουργό –πολλοί συνάδελφοι έχουν βάλει θέμα απομάκρυνσης του κ. Τσιτουρίδη. Ενδεχομένως κι εγώ να ήθελα να βάλω θέμα απομάκρυνσης του Υπουργού και να στέλνει ο Πρωθυπουργός να μου απαντήσει ο Υπουργός για τον οποίον θα μπορούσε να μπει αίτημα απομάκρυνσής του.

Αυτό είναι εμπαιγμός. Δεν μπορεί η Ελλάδα να κυβερνάται από έναν Πρωθυπουργό αόρατο, φάντασμα, ο οποίος κρύβεται ...κρύβεται στο άρθρο 16, κρύβεται στα ομόλογα των Ταμείων, κρύβεται από τον κόσμο, τους συνταξιούχους των 300 και των 550 ?, κρύβεται από το Κοινοβούλιο και κρύβεται από τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς.. ..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ Ήρθατε να μιλήσετε επί του Κανονισμού ή να αναπτύξετε τις πολιτικές σας θέσεις κ. Πρόεδρε;….

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Κι έρχομαι στον Κανονισμό. Αφορά εσάς. Το άρθρο 11, παρ. 3 αναθέτει στο Προεδρείο να εγγυηθεί τη διασφάλιση της πιστής τήρησης του Κανονισμού της Βουλής. Το άρθρο 129 επιβάλλει στον Πρωθυπουργό, τουλάχιστον, μια φορά την εβδομάδα να έρχεται εδώ.

Σας ζητάω λοιπόν, με βάση το άρθρο 77, την παράγραφο κατ΄ αρχήν 3, που λέει ότι «ο Πρόεδρος λαμβάνει πειθαρχικά μέτρα εναντίον κάθε βουλευτή –δεν έχουμε εξωκοινοβουλευτικό Πρωθυπουργό- που παραβιάζει τον Κανονισμό. Με βάση την παρ. 5 του άρθρου 77, πάλι, να επιβάλλετε μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά στον βουλευτή Κωνσταντίνο Καραμανλή, και μάλιστα, με βάση την παράγραφο 6 του άρθρου 77, ότι, όταν παρουσιάζεται ανεπίτρεπτη συμπεριφορά, το Προεδρείο επιβάλλει την ποινή που αναλογεί, την ίδια μέρα.

Σας ζητώ λοιπόν –και καταλήγω- με όλο αυτό το σκεπτικό, να επιβάλλετε την ποινή της μομφής για την κοινοβουλευτική συμπεριφορά στον βουλευτή Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Δεν έχω το δικαίωμα να εκφέρω κρίσεις για τον βουλευτή Κων/νο Καραμανλή. Εγώ γνωρίζω, όπως όλοι μας, ότι ο Καραμανλής είναι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο εκλεγμένος με τη βούληση του ελληνικού λαού. Θεωρώ υποχρέωσή μου ως βουλευτής και ως προεδρεύων να θεωρήσω πολύ υποτιμητικά αυτά τα οποία λέτε για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Πέρα από εκεί όμως....κ. Πρόεδρε έχω 25 χρόνια στην αίθουσα αυτή. Δεν έχω μια μέρα. Έχω κι εγώ το δικαίωμα να εκφράζω την άποψή μου όμως και ως Προεδρεύων. Επί του Κανονισμού. Τι λέει; Δεν διαβάσατε όλη όμως την παράγραφο 3 του άρθρου 29, που λέει, έχετε δίκιο, σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός μια φορά τουλάχιστον την εβδομάδα και σε δύο τουλάχιστον ερωτήσεις που επιλέγει απαντά ο ίδιος, εκτός εάν το θέμα της ερώτησης είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας Υπουργού, οπότε απαντά εκείνος. Και τα ομόλογα, απ΄ ότι ξέρουμε όλοι, είναι μια υπόθεση …

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: …Τι; ... Εάν ο κ. Τσιτουρίδης πρέπει να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση; Είναι παράλογα αυτά….

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: ...Αρμοδιότητα, ξέρει όλο το πανελλήνιο, και ο ίδιος ήρθε ο υπουργός εδώ να απαντήσει…

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Μα μιλάει η ερώτηση για πολιτικές ευθύνες .. Μπορεί να απαντήσει ο κ. Τσιτουρίδης εάν θα πρέπει να απομακρυνθεί ο κ. Τσιτουρίδης από την κυβέρνηση; …

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Αυτό λέει ο κανονισμός.. Πέρα από κει, θα παρακαλούσα.. Δεν έχετε, πιστεύω, το πολιτικό δικαίωμα να αμφισβητείτε τη νομιμότητα του Υπουργού. Εσείς να θέτετε εν αμφιβόλω αν μπορεί ή πρέπει να είναι υπουργός ο  κ. Τσιτουρίδης ή ο κ. Φώλιας ή οποιοσδήποτε. Από πού το αντλείτε το δικαίωμα αυτό να αμφισβητείτε τη νομιμότητα και την εκπροσώπηση της κυβέρνησης δια ενός υπουργού, γιατί εσείς έχετε μια άλλη εκτίμηση, την οποία μπορεί έχει και οποιοσδήποτε άλλος…

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ:.. Δεν αμφισβητώ αυτό. Λέει ο κανονισμός ότι μπορεί να έρθει στη θέση του Πρωθυπουργού υπουργός, όταν είναι αποκλειστικής του αρμοδιότητας. Αντίθετα, η ερώτησή μου θέτει θέμα πολιτικής ευθύνης, επομένως κι ευθύνες υπουργών, και επομένως απομάκρυνσης του κ. Αλογοσκούφη ή του κ. Τσιτουρίδη ή κάποιου άλλου, είναι αποκλειστικής ευθύνης του Πρωθυπουργού.

Είστε, γνωστό, βουλευτής της Ν.Δ. Έχετε όμως ένα υψηλότερο χρέος σήμερα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ:  .. Και το εκτελώ με θρησκευτική ευλάβεια…

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: .. Να σεβαστείτε ότι ο κανονισμός ……. παραβιάζεται καταχρηστικά από τον Πρωθυπουργό. ….

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: ...Προσπαθώντας να απομακρύνω από τον εαυτό μου τις όποιες αδυναμίες μπορεί να έχει λόγω της κομματικής μου τοποθέτησης. Τι άλλο περισσότερο να γίνει. Δεν μπορεί να λέτε εσείς για απομάκρυνση ή ενδεχόμενο απομάκρυνσης. Δεν λειτουργεί έτσι το δημοκρατικό μας σύστημα..

Εν πάση περιπτώσει, δεν θέλετε να απαντήσει ο κ. Τσιτουρίδης;..

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Η ερώτησή μου αποσύρεται. Επανακατατίθεται για την επόμενη Παρασκευή, για να δούμε μέχρι πότε ο Πρωθυπουργός θα κρύβεται από το Κοινοβούλιο και από τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: .. Σεβαστό κ. Πρόεδρε …

κ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε..

Στη βάση του Κανονισμού της Βουλής βρέθηκα σήμερα εδώ ως καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός σε ερωτήματα που έθεσε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, ο κ. Αλαβάνος. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν, πέραν της ιστορίας των ομολόγων, για την οποία πολύ μεγάλη παραπληροφόρηση γίνεται και μεγάλη πολιτική σπέκουλα γίνεται, όπως αποδεικνύεται και σήμερα, και για να απαντήσω σε ζητήματα που αφορούν στην πορεία του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Λυπούμαι πάρα πολύ που ο κ. Πρόεδρος του Συνασπισμού δεν θέλει να λάβει απαντήσεις επί θεμάτων που κρίνουμε ότι είναι σοβαρά από τον καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργό.

Ευχαριστώ πολύ.

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: .. Δεν μπορεί να μιλάει για πολιτική σπέκουλα ο Υπουργός. Ήμουνα πολύ προσεκτικός και στις εκφράσεις που χρησιμοποίησα για τον ίδιο και θα έπρεπε να το καταλάβει αυτό. Και εν πάση περιπτώσει, δεν είστε αρμόδιος κ. Τσιτουρίδη να μου πείτε αν ο κ. Τσιτουρίδης θα μείνει ή ποιος  θα αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες.

κ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ:.. Ούτε και είναι στη δική σας αρμοδιότητα…. κυβέρνηση και ποιος την εκπροσωπεί…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ:.. Κ.  Πρόεδρε, αμφισβητήσατε την θεσμική του ιδιότητα……Κι είναι προσβλητικό αυτό για όλους μας. Είστε αρχηγός κόμματος. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να αμφισβητείτε την θεσμική ιδιότητα του Υπουργού, αν πρέπει να είναι ή όχι υπουργός ο κ. Τσιτουρίδης…

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Δεν αμφισβήτησα καμία θεσμική ιδιότητα. Είπα ότι η ερώτηση είναι αποκλειστικής ευθύνης Πρωθυπουργού. Το αν έχει ευθύνες ο κ. Αλογοσκούφης ή ο κ. Τσιτουρίδης...Ότι έπρεπε να είναι ο Πρωθυπουργός εδώ, ότι παραβιάζει τον κανονισμό και σας ζητάω να επιβάλλετε τις πειθαρχικές ποινές που υπάρχουν στο άρθρο 77. Και ο κ. Καραμανλής είναι βουλευτής. Και αν δείτε άλλες χώρες, ο τίτλος που μπαίνει, ο πιο τιμητικός.. είναι βουλευτής….

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Δεν είναι υποτιμητικό να τον λέτε βουλευτή, αλλά είναι Πρωθυπουργός πρωτίστως όμως….