Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/04/2007

Δήλωση Π. Τριγάζη για τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών

Μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» για τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, δήλωσε:

Ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών δεν επιφύλασσε μεγάλες εκπλήξεις, με εξαίρεση την ευχάριστη έκπληξη της εντυπωσιακής προσέλευσης των ψηφοφόρων.

Δυστυχώς, οι πέραν των σοσιαλιστών δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας -ειδικότερα το Γαλλικό ΚΚ και οι Πράσινοι - δεν τα πήγαν καλά στις εκλογές. Το Γαλλικό «όχι» στο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης «Ευρωσύνταγμα», που συσπείρωσε αυτές τις δυνάμεις μαζί με ένα ισχυρό κομμάτι των σοσιαλιστών, δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη συσπείρωση για τις προεδρικές εκλογές που θα τις μετέτρεπε σε μια πραγματική σύγκρουση αριστεράς - δεξιάς. Δεν δημιουργήθηκε ένα αντι-νεοφιλελεύθερο μέτωπο.

Αν τελικά κερδίσει το «φαβορί» του δεύτερου γύρου, ο δεξιός λαϊκιστής Σαρκοζί, που χαρακτηρίζεται και ατλαντιστής, θα είναι πισωγύρισμα σε σχέση και με την πολιτική Σιράκ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά και διεθνή προβλήματα. Με την Μέρκελ στη Γερμανία και τον Σαρκοζί στη Γαλλία, ο γαλλογερμανικός άξονας θα κινηθεί σε ευρωατλαντική τροχιά και όχι σε τροχιά υπεράσπισης του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και αναζήτησης ενός ενεργητικά φιλειρηνικού ρόλου της Ευρώπης στον κόσμο.

To Γραφείο Τύπου