Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/07/2005

Πρόταση Αλαβάνου για σύγκληση από το Ευρωκοινοβούλιο Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης με τα Κοινοβούλια των Μουσουλμανικών χωρών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να αναλάβει πρωτοβουλία για μια Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη με τα Κοινοβούλια των χωρών του Μουσουλμανικού κόσμου. Την πρόταση αυτή υπέβαλε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος στην Ευρωομάδα της Αριστεράς για να την προωθήσει στο Προεδρείο του Σώματος.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Προέδρου του ΣΥΝ προς τον Πρόεδρο της Ομάδας Φράνσις Βούρτζ είναι το ακόλουθο:

"Αγαπητέ Φράνσις,

Ανησυχούμε βαθύτατα από τη νέα σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο και στην Αίγυπτο και τις συνέπειές τους. Από τη μια, διευρύνεται ο κύκλος της βίας και του αίματος και μεγαλώνει η ανασφάλεια των πολιτών. Από την άλλη, οι απαντήσεις των κυβερνήσεων της Ε.Ε. οδηγούν σ΄ένα κλίμα τρομοϋστερίας, με μεγάλους κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες. Δικαιώνεται η άποψη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ότι ο λεγόμενος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» παράγει περισσότερη τρομοκρατία.

Η απερίφραστη καταδίκη απ΄όλους μας των νέων τραγωδιών δεν αρκεί. Ζητούνται απαντήσεις με όρους ειρήνης και δημοκρατίας. Εξαιρετικά σημαντικό και επείγον είναι να συμβάλλουμε ώστε να μην περάσει η σημερινή κρίση ως σύγκρουση Ισλάμ - Δύσης και στην κατεύθυνση αυτή η Ομάδα μας θα μπορούσε να προτείνει στο Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου την άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας για μια Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη Διαλόγου και Κοινής Δράσης με τα Κοινοβούλια των χωρών του Μουσουλμανικού Κόσμου.

Πιστεύω ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει το κύρος και τις δυνατότητες να φέρει σε πέρας με επιτυχία μια τέτοια πρωτοβουλία.

Παράλληλα, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε η Ε.Ε. να παίξει ενεργό ρόλο υπέρ της ειρήνης στη Μ. Ανατολή, ιδιαίτερα για τη δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού και για την άμεση δρομολόγηση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μιας διαδικασίας τερματισμού της κατοχής και οικοδόμησης ενός ειρηνικού και δημοκρατικού Ιράκ.

Ίσως δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε, με τα σημερινά δεδομένα, ότι ο δρόμος για έναν διαφορετικό κόσμο περνάει από την Ιερουσαλήμ και τη Βαγδάτη.

Με τους θερμούς μας συντροφικούς χαιρετισμούς
Αλέκος Αλαβάνος”

To Γραφείο Τύπου