Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/04/2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 21Η ΑΠΙΡΙΛΙΟΥ 1967

«Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΩΝ». 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ.

Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (πρώην ΕΑΤ ΕΣΑ).

•    Έκθεση Εικαστικών 24 -29 Απριλίου 2007, καθημερινά.  9.00-13.00, 17.00-22.00, Κυριακή 9.00-13.00.Εγκαίνια 24/4 στις 8μμ

•    Τετάρτη 25/4 στις 7.30 μμ : «Το Θέατρο στη δικτατορία»

•    Πέμπτη 26/4 στις 7.30 μμ : «Κινηματογραφική βραδιά»

•    Παρασκευή 27/4 στις 7.30 μμ συζήτηση με θέμα τη Τέχνη στη δικτατορία και στα μετέπειτα χρόνια

•    Σάββατο 28/4 στις 7.30 μμ : «Η λογοτεχνία στα χρόνια των ανθρωποφάγων».

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το Τμήμα Πολιτισμού του Συνασπισμού, σε Συνέντευξη Τύπου, έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια από 21 Απριλίου 1967 με τον τίτλο «Η Τέχνη στα χρόνια των ανθρωποφυλάκων».

Στη Συνέντευξη Τύπου ο Περικλής Αντωνίου, εκ μέρους του Τμήματος Πολιτισμού, παρουσίασε τους συντελεστές των εκδηλώσεων που θα πλαισιώσουν την Έκθεση Εικαστικών από γνωστούς και άγνωστους δημιουργούς της περιόδου 67-74. Είναι οι : Σίσσυ Παπαθανασίου, Ιστορικός Θεάτρου και καλλιτεχνική δ/ντρια του Θεατρικού Αναλόγιου που θα παρουσιάσει τη Τετάρτη 25/4 το «Θέατρο στη δικτατορία», ο Κώστας Τερζής Κριτικός κινηματογράφου που θα συντονίσει  τη Πέμπτη 26/4 την κινηματογραφική βραδιά,  ο Δημήτρης Σεβαστάκης, Ζωγράφος και επ. καθηγητής στη σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ που θα συντονίσει τη Παρασκευή 27/4 τη συζήτηση με  θέμα τη «Τέχνη στη δικτατορία και στα μετέπειτα χρόνια» και τέλος ο Κώστας Βούλγαρης, κριτικός λογοτεχνίας και πεζογράφος που τη Παρασκευή 28/4 επιμελείται και συντονίζει  τη «λογοτεχνία στην εποχή των ανθρωποφυλάκων».

Όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Πάρκο Ελευθερίας – Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (πρώην ΕΑΤ ΕΣΑ) από 24 έως 29 Απριλίου 2007 και αρχίζουν στις 19.30.

Το πλήρες πρόγραμμα των πενταήμερων εκδηλώσεων είναι :

•    24 Απριλίου, 8 μμ εγκαίνια έκθεσης εικαστικών.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Απριλίου. Θα παρουσιαστούν έργα γνωστών καλλιτεχνών, αλλά και άγνωστων δημιουργών της περιόδου 67-74.

 Οι καλλιτέχνες που εκθέτουν είναι: Κ. Αλαβάνος,. Γ. Ανωμερίτης, Γ. Βαλαβανίδης, Σπ. Βασιλείου,  Π. Γράββαλος, Η.Δεκουλάκος,Β. Δημητρέας, Κλ. Δίγκα, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Ν. Κακαδιάρης, Κ. Κατζουράκης, Β. Κατράκη, Μ. Κοκκινου, Δ.. Κοκκινίδης, Κ. Κουνάδης, Β. Κυριάκη,  Θ. Κωνσταντινίδης, Γ. Λαζόγκας, Μποστ, Χρ. Μπότσογλου, Δημ Ξυριτάκης,  Ν. Παπανικολόπουλος, Δ. Σκουλάκης, Σωτ. Σόρογκας Ασπ. Στασινοπούλου, Τάσσος, Γ. Ρίτσος, Τ. Τζανετέας, Κ. Τσακίρης,Γ. Χαϊνης, Κ. Χρυσοστομίδης, Γ. Φαρσακίδης, Α.Φιλίνη, Γιαν. Ψυχοπαίδης.

Εγκαίνια από τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο. Πρόλογος: Δημήτρης Σεβαστάκης,  

•    25 Απριλίου στις 7.30 μμ «Το θέατρο στη δικτατορία» Συζητούν παίζουν και τραγουδούν οι Κώστας Αρζόγλου, Άννα Βαγενά, Σπύρος Βραχορίτης, Κάτια Γέρου, Έφη Θεοδώρου, Κώστας Καζάκος, Δημήτρης Καμπερίδης, Λουκιανός Κηλαϊδόνης, Μπάμπης Κολώνιας, Εύα Κοταμανίδου, Στέφανος Ληναίος, Σταύρος Μερμύγκης, Άννα Μιχαλιτσιάνου, Υβόνη Μαλτέζου, Θανάσης Παπαγεωργίου, Μάνια Παπαδημητρίου, Ρένη Πιττακή ...

Στο πιάνο ο Νίκος Πλάτανος.

Θα λειτουργήσει έκθεση προγραμμάτων θεάτρου της περιόδου 67-74.

Την εκδήλωση επιμελείται  η Σίσσυ Παπαθανασίου.

Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

•    26 Απριλίου 7.30 μμ Βραδιά κινηματογράφου. Θα παρουσιαστούν 3 άγνωστες ταινίες-ντοκουμέντα : «Αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή» του Παντελή Βούλγαρη, το «Ελλάς  Ελλήνων Χριστιανών» του Κ. Χρονόπουλου και από τη σειρά «παρασκήνιο» το ντοκυμαντέρ «Εικόνες απ΄ον Νοέμβρη» σε σκηνοθεσία  Λάκη Παπαστάθη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Διαμάντη  Λεβεντάκο, Κώστα  Ζηρίνη και Κώστα Χρονόπουλο.

Επιμέλεια εκδήλωσης και συντονισμός συζήτησης : Κώστας Τερζής,  

•    27 Απριλίου 7.30 μμ συζήτηση με θέμα την  Τέχνη στη δικτατορία και στα μετέπειτα χρόνια. Στο πάνελ θα συμμετέχουν οι Γιώργος Μιχαηλίδης, Δημοσθένης. Κοκκινίδης, Διαμάντης Λεβεντάκος και Τάσης Παπαϊωάννου και θα τεθούν ερωτήματα σχετικά με τον εάν και πως η πολιτιστική ζωή της επταετίας επηρέασε τη μετέπειτα  πολιτιστική και καθημερινή μας  ζωή.

            Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημ. Σεβαστάκης.

•    28 Απριλίου 7.30 μμ «Η λογοτεχνία στην εποχή των ανθρωποφυλάκων». Ομιλητες Αλέξανδρος Αργυρίου, κριτικός και ιστορικός λογοτεχνίας, Αλέξης Ζήρας,     κριτικός λογοτεχνίας.. Ο Λευτέρης Πούλιος θα διαβάσει ποιήματα της αμφισβήτησης. Ο Περικλής Κοροβέσης διαβάζει αποσπάσματα από τους «ανθρωποφύλακες.».  

            Επιμέλεια και συντονισμός της εκδήλωσης : Κώστας Βούλγαρης.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων που φιλοξένεί την έκθεση και τις εκδηλώσεις μας, το Μουσείο Εξορίστων του Άη Στράτη για το πολύτιμο υλικό που μας παρείχε, το Σύλλογο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών 67-74 (ΣΦΕΑ) για τη πολλαπλή  βοήθεια που μας παρέχει, την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος, το atelier Σπ. Βσιλείου, την ασφαλιστική εταιρεία Interamerican που προσέφερε την ασφάλεια της μεταφοράς των έργων από και προς τους καλλιτέχνες μέσω της μεταφορικής εταιρείας «Μπεργιελές»

και κυρίως

όλους τους δημιουργούς και όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνέδραμαν τις εκδηλώσεις.


Ακολουθούν κείμενα των συντονιστών των εκδηλώσεων.

Η Έκθεση και η συνομιλία της Παρασκευής (27-4).    

    Mπορεί η ζωγραφική, οι παραστατικές τέχνες, η αρχιτεκτονική, να αφηγηθούν,  έντονα και πυκνά, όπως αφηγείται ο εξόριστος της Γυάρου, ο διωγμένος, ο μόνος; Και με ποιά  εκφραστικά μέσα, με ποια γλώσσα; Είναι νόμιμο ένα τέτοιο ερώτημα;

 Τέλειωσε η δικτατορία το 1974; Ολοκλήρωσε τότε την καταστροφή; Ή ο πολιτισμός που ίδρυσε και επικύρωσε, υπογείως επιβιώνει και εν τέλει ηγεμονεύει; Πού φύεται ο νέος και αλληλέγγυος με την πολιτιστική χούντα, σκοταδισμός; Η επέτειος της 21 ης Απριλίου μπορεί να θέσει τέτοιου είδους ερωτήματα; Ή η πολιτική ηθογραφία δεν της το επιτρέπει; Mας αρέσουν τα συνεχή ερωτήματα. Η έκθεση με έργα αντίρρησης και παρανομίας, των (λαμπρών ) εικαστικών στις 24 -29 Απριλίου, στο πάρκο Ελευθερίας (ΕΑΤ ΕΣΑ) , και η συζήτηση την Παρασκευή 27, στις 19: 30μμ στον ίδιο χώρο, θα προσπαθήσουν να τα διατυπώσουν χωρίς στερεότυπα και καθηλώσεις. Συνομιλητές: Δ. Κοκκινίδης, ζωγράφος-ο. καθηγητής ΑΣΚΤ,  Γ. Μιχαηλίδης, σκηνοθέτης, Δ. Λεβεντάκος, σκηνοθέτης, Τ. Παπαϊωάννου, αρχιτέκτονας- καθηγητής Ε.Μ.Π. Συντονίζει ο Δ. Α. Σεβαστάκης, ζωγράφος- επικ. καθηγητής ΕΜΠ.         

Η συγκίνηση έχει επιτραπεί πια στην χώρα μας; Ή, μόνο, η αγωνία;

Δημήτρης Σεβαστάκης

26/4 Κινηματογραφική βραδιά.

Μετά την επιβολή της δικτατορίας και με "κορύφωση" την κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου το 1969 και τη μεγάλη λαϊκή συμμετοχή ο Παντελής Βούλγαρης με τους οπερατέρ Νίκο Καβουκίδη, Γιώργο Πανουσόπουλο, Βαγγέλη Ηλιόπουλο γυρίζουν κρυφά μια 12λεπτη ταινία που απευθύνεται κυρίως στους Γάλλους, με σκοπό να τους ευαισθητοποιήσει στην κινητοποίηση κατά της χούντας: "Ce n'est que le debut" - "Αυτό δ ν είναι παρά μόνο η αρχή". Μια άλλη ταινία που γυρίστηκε μέσα στη δικτατορία απευθυνόμενη στο ευρωπαϊκό κοινό ήταν η 43λεπτη "Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών" του Κώστα Χρονόπουλου. Η ταινία προβλήθηκε στην τηλεόραση του Βελγίου, της Ολλανδίας, σε Φεστιβάλ της Ιταλίας και της Ελβετίας, σε κινηματογράφους του Λονδίνου (πέντε εβδομάδες), στο Ισραήλ, σε πανεπιστήμια και κολέγια της Αγγλίας και της Αμερικής. Κώστας Τερζής, Κριτικός κινηματογράφου  

28/4 «Η λογοτεχνία στην εποχή των ανθρωποφυλάκων»

Ο τίτλος και τα ίδια τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην εκδήλωση της προσδίδουν και το πολύ συγκεκριμένο στίγμα της. Η συμμετοχή του κριτικού και ιστορικού της λογοτεχνίας Αλέξανδρου Αργυρίου εκφράζει τη συνέχεια των μεταπολεμικών χρόνων, ενώ το όνομά του μας παραπέμπει στην κορυφαία συλλογική αντιστασιακή παρέμβαση της λογοτεχνικής συντεχνίας, με τους τόμους 18 κείμενα και Νέα κείμενα Ο Αλέξης Ζήρας, ο κατʼ εξοχήν κριτικός λογοτεχνίας της γενιάς του ʼ70, μας εισάγει στο κλίμα των νέων εκείνων παιδιών, που διαμορφώθηκαν μέσα στη δικτατορία και καθόρισαν τη λογοτεχνία μας μέχρι σήμερα.

Ο Περικλής Κοροβέσης, ζώσα μαρτυρία των βασανιστηρίων αλλά και της αντίστασης αυτών των νεαρών, διαβάζει σελίδες από τους Ανθρωποφύλακες, το βιβλίο που ενέχει θέση χρονικού εκείνων των γεγονότων και αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε όλη την Ευρώπη. Ο Λευτέρης Πούλιος, ο χαρακτηριστικότερος εκφραστής της ποίησης της αμφισβήτησης, μας διαβάζει ποιήματα της εποχής, που, με τη σειρά τους, μας παραπέμπουν στο παγκόσμιο κλίμα νεολαιίστικου ριζοσπαστισμού, που κορυφώθηκε με την μπητ ποίηση στην Αμερική και τον γαλλικό Μάη.

Τη συζήτηση συντονίζει ο κριτικός λογοτεχνίας και πεζογράφος Κώστας Βούλγαρης, εκφράζοντας τη συνέχεια των μεταπολιτευτικών και μετέπειτα χρόνων.


Τμήμα Πολιτισμού