Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/07/2004

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ για τη συνεχιζόμενη δίκη του ΕΛΑ

Με τη συνεχιζόμενη δίκη του ΕΛΑ, ισχυροποιείται στη χώρα μας ο θεσμικός αυταρχισμός και αποδυναμώνονται περαιτέρω οι δικονομικές εγγυήσεις.

Φαίνεται ότι, μέσω της δίκης, επιχειρείται ένα ιδιόμορφο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με όλο το μεταπολιτευτικό κίνημα, σε όλες τις αποχρώσεις του και η ποινικοποίηση όλων των κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών.

Σ' αυτή τη δίκη αναιρέθηκαν θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα:

* Το τεκμήριο της αθωότητας.

* Μη εκδίκαση από Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

* Οι κατηγορούμενοι διώκονται με τον τρομονόμο για συμμετοχή στον ΕΛΑ παρά το γεγονός πως, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ο ΕΛΑ διέκοψε τη δράση του το 1995.

* Το σύνολο του κατηγορητηρίου και των «αποδεικτικών στοιχείων», στηρίχθηκαν στα περίφημα αρχεία της Στάζι, τα οποία έχουν ήδη κριθεί αναξιόπιστα και χαλκευμένα, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πιστεύουμε πως όσα συμβαίνουν καθημερινά μέσα στην αίθουσα του Δικαστηρίου, υποβαθμίζουν το ρόλο της Δικαιοσύνης, συρρικνώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, και «υπηρετούνται» έτσι οι σκοπιμότητες του Διαρκούς Πολέμου κατά της τρομοκρατίας που διευθύνουν οι ΗΠΑ, εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Γι αυτό είναι χρέος του κάθε δημοκρατικού πολίτη να αντισταθεί σ΄ αυτές τις εξελίξεις.

Τμήμα Δικαιωμάτων