Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/04/2007

Δήλωση Π.Λαφαζάνη σχετικά με την Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στην Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Ν. Γκαργκάνα, έκανε το παρακάτω σχόλιο:

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Ν. Γκαργκάνας, για άλλη μια χρονιά με την Έκθεσή του, στο όνομα της καταπολέμησης του πληθωρισμού και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, προτείνει μια οικονομική πολιτική ακόμα πιο επιθετικού νεοφιλελεύθερου «μετασχηματισμού» της οικονομίας με βαρύτατες συνέπειες για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και τα λαϊκά στρώματα.

Οι προτάσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για

-διαιώνιση της λιτότητας με ακόμα μεγαλύτερη συγκράτηση των αυξήσεων στους μισθούς,

-περαιτέρω απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και της ευελιξίας στην αγορά εργασίας,

-αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα σε βάρος των ασφαλισμένων,

-και επιτάχυνση των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

θα ευνοήσουν αποκλειστικά και μόνο το μεγάλο κεφάλαιο και τα ήδη πανύψηλα κέρδη του, ενώ θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την άνιση κατανομή του πλούτου, τη νέα φτώχεια και την υποβάθμιση της θέσης των εργαζομένων.

Τέλος, οι επισημάνσεις του κ. Διοικητή για τα ασφαλιστικά Ταμεία παρακάμπτουν το κεντρικό θέμα: Ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν μπορούν να προστατεύσουν τα διαθέσιμά τους από την διαχρονική καταλήστευση όσο αυτά παραμένουν εκτεθειμένα στην κερδοσκοπία των σύνθετων και παράγωγων προϊόντων αλλά και στον χρηματιστηριακό «τζόγο».  

To Γραφείο Τύπου