Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/07/2005

«Εύφλεκτη ύλη» για τους εμπρηστές - καταπατητές, οι πολιτικές των κυβερνήσεων που νομιμοποιούν και ενθαρρύνουν τη δράσης τους

O Γιάννης Τόλιος, μέλος της ΠΓ. και υπεύθυνος για την αγροτική πολιτική του ΣΥΝ, έκανε την εξής δήλωση για τις μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική:

Η εκτεταμένη και πολυμέτωπη πυρκαγιά της Ραφήνας - Βουτζά -Σπάτων, κά, καταδεικνύει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, τα σοβαρά προβλήματα προστασίας των δασών από τις κυβερνητικές πολιτικές που ενθαρρύνουν αντικειμενικά τους εμπρηστές - καταπατητές. Τώρα φαίνονται καθαρά οι συνέπειες του δασοκτόνου νόμου και οι πολιτικές γης και αλλεπάλληλες νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και διατηρεί η Ν.Δ., καθώς και τα μεγάλα ελλείμματα έγκαιρης πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών.

Οι μικρές δαπάνες πρόληψης (υδροληψία, αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης, καθαρισμός υποβλάστησης δασικών εκτάσεων, κά), σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού πυρόσβεσης (έχουν να γίνουν νέες προσλήψεις από το 2000), δημιουργούν αντικειμενικά ευνοϊκές προϋποθέσεις μεγάλων καταστροφικών πυρκαγιών, με τεράστιο κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Ο ΣΥΝ έχει από καιρό κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου». Καλεί την κυβέρνηση έστω και τώρα να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του δασοκτόνου νόμου, στη λήψη έκτακτων μέτρων πρόληψης των πυρκαγιών και στην πρόσληψη ικανού αριθμού πυροσβεστών, ώστε να αποτρέψουμε στο μέλλον νέες καταστροφικές πυρκαγιές και ενδεχομένως ανθρώπινες ζωές.

To Γραφείο Τύπου