Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/07/2005

Ανησυχία για τη «μισή» τελωνειακή ένωση Τουρκίας - Κύπρου

Για τις δηλώσεις Μπλέρ σε σχέση με την επικείμενη τελωνειακή ένωση Τουρκίας - Κύπρου, το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ με ευθύνη για την Εξωτερική Πολιτική Πάνος Τριγάζης δήλωσε:

«Οι δηλώσεις του Προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ υπερ της «μισής» εφαρμογής του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση Τουρκίας - Κύπρου δεν προοιωνίζονται θετικές εξελίξεις για το Κυπριακό στη διάρκεια της Βρετανικής Προεδρίας. Διαγράφεται ο κίνδυνος να «σέρνεται» το Κυπριακό, μετά και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Φυσικά, η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ανάληψη πρωτοβουλιών, χωρίς καθυστέρηση, για την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των αποφάσεων του. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αυτή την περίοδο.

Θα πρέπει πρόσθετα να επισημανθεί στις ηγεσίες της ΕΕ ότι, μετά και τις τελευταίες τραγικές εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας, αποκτάει γενικότερη σημασία μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού που θα μετέτρεπε μια χώρα-μέλος της ΕΕ σε παράδειγμα συμβίωσης των δύο κοινοτήτων- μιας χριστιανικής και μιας μουσουλμανικής- στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής δομής.»

To Γραφείο Τύπου