Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/04/2007

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967.

Κοσμοσυρροή στη χθεσινή εκδήλωση του Τμήματος Πολιτισμού του Συνασπισμού με θέμα «Το Θέατρο στην δικτατορία», που έγινε στα πλαίσια  των εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια από την 21 Απριλίου 67 με το γενικό τίτλο «η Τέχνη στα χρόνια των ανθρωποφυλάκων».

Παρουσία πλήθους ηθοποιών και δημιουργών του θεάτρου και του κινηματογράφου έγινε μια πρώτη ιστορική ανασκόπηση της θεατρικής δραστηριότητας της εποχής και ακολούθησαν θεατρικοί διάλογοι, μουσική και τραγούδι συνοδεία του πιανίστα Νίκου Πλάτανου.

Κίττυ Αρσένη, ʽΕφη Θεοδώρου, Στ. Ληναίος, Υβόνη Μαλτέζου, Άννα Βαγενά, Βασ. Ανδρεόπουλος, Εύα Κοταμανίδου, Μάνια Παπαδημητρίου, Κάτια Γέρου, Άννα Μιχαλιτσιάνου, Γ. Κοτανίδης, Δ. Καμπερίδης  ήσαν μερικά μόνο από τα ονόματα  που έλαβαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον λόγο και με τις διηγήσεις τους, την υποκριτική τους ικανότητα και το τραγούδι ζωντάνεψαν στην εκδήλωση τα δύσκολα χρόνια του θεάτρου στη διάρκεια της δικτατορίας. .

Το συντονισμό και την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Σίσσυ Παπαθανασίου, Ιστορικός Θεάτρου και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεατρικού Αναλόγιου.

Στην εκδήλωση, εκ μέρους του ΣΥΝ μίλησε το μέλος της ΚΕ ο Σπύρος Λυκούδης .

Σήμερα (26/4) στην ίδια αίθουσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων «η Τέχνη στα χρόνια των ανθρωποφυλάκων» ο κριτικός κινηματογράφου Κώστας Τερζής  θα παρουσιάσει δύο άγνωστες ταινίες της  εποχής «Αυτό δεν ήταν παρα μόνο η αρχή» του Παντελή Βούλγαρη και το «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» του Κώστα Χρονόπουλου και  ντοκυμαντερ του Λάκη Παπαστάθη για το «παρασκήνιο». Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Κώστα Χρονόπουλο, Κ Ζηρίνη, Διαμ Λεβεντάκο, Λάκη Παπαστάθη.

Την Παρασκευή  27/4 ο ζωγράφος και επ. καθηγητής του ΕΜΠ Δημ. Σεβαστάκης,  θα συντονίσει συζήτηση με θέμα «Η  Τέχνη στη δικτατορία και στα μετέπειτα χρόνια. Στο πάνελ θα συμμετέχουν οι Γιώργος Μιχαηλίδης, Δημοσθένης. Κοκκινίδης, Διαμάντης Λεβεντάκος και Τάσης Παπαϊωάννου και θα τεθούν ερωτήματα σχετικά με το εάν και πως η πολιτιστική ζωή της επταετίας επηρέασε τη μετέπειτα  πολιτιστική και καθημερινή μας  ζωή.

Το Σάββατο 28/4 ο κριτικός λογοτεχνίας και πεζογράφος Κώστας Βούλγαρης επιμελείται την εκδήλωση «Η λογοτεχνία στην εποχή των ανθρωποφυλάκων» με  ομιλητές τους Αλέξανδρο Αργυρίου και Αλέξη Ζήρα ενώ ο  Λευτέρης Πούλιος θα διαβάσει ποιήματα της αμφισβήτησης και ο Περικλής Κοροβέσης αποσπάσματα από τους «ανθρωποφύλακες.».  

Παράλληλα στον  ίδιο χώρο εξακολουθεί να λειτουργεί η μεγάλη έκθεση εικαστικών δημιουργιών από τη δικτατορία.   

To Γραφείο Τύπου