Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/05/2007

1η ΜΑΗ 2007. Αντισταθείτε στη λιτότητα, στην ακρίβεια, στην ανεργία, στην ανασφάλεια, στη λεηλασία της κοινωνικής ασφάλισης.

Ανακοίνωση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού

jpg

Κατεβάστε την Πρωτομαγιάτικη διακήρυξη σε μορφή pdf: α' όψη - β' όψη

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, μετανάστες, νέοι και νέες,

Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης - τιμής - αγώνων για μια κοινωνία ελευθερίας - ισότητας - δικαιοσύνης - αλληλεγγύης, για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και εκμετάλλευση.

Ο φετινός γιορτασμός θα γίνει μέσα στις συνθήκες αποκάλυψης του μεγάλου σκανδάλου των δομημένων ομολόγων αλλά και της διαχρονικής λεηλασίας της περιουσίας της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης από τις κυβερνήσεις και από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, μετανάστες, νέοι και νέες,

Οι εργαζόμενοι σʼ όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη και στη χώρα μας δέχονται συστηματική επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου που επιδιώκουν να περιορίσουν τα εργασιακά δικαιώματα, κυρίως της νέας γενιάς της εργατικής τάξης, για να αυξήσουν τα κέρδη και την κυριαρχία τους.

Στη χώρα μας, με την κυβέρνηση της ΝΔ να προωθεί τις σκληρές αντεργατικές πολιτικές και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να συναινεί στα βασικά μαζί της, οι εργαζόμενοι δέχονται βαριά πλήγματα σε ότι αφορά την αγοραστική δύναμη των μισθών τους, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, την πλήρη και σταθερή απασχόληση που αντικαθίσταται από τη μερική, την προσωρινή και την ελαστική. Την ίδια στιγμή, δημόσιες επιχειρήσεις και τράπεζες ξεπουλιούνται στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ιδιαίτερα πλήττονται οι νέοι και οι νέες της χώρας μας που καλούνται να ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους. Που δεν μπορούν να βρουν εργασία και, όταν τη βρουν, είναι κακοπληρωμένη, ανασφάλιστη, μερική ή προσωρινή. Που ζουν σε ένα κλίμα εντεινόμενης ανασφάλειας, αβεβαιότητας και προσωρινότητας.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, οι εργαζόμενοι, τα κοινωνικά κινήματα αντιστέκονται σʼ αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Οι αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, των εκπαιδευτικών και των φοιτητών, που μπλόκαραν παρά τον κυβερνητικό αυταρχισμό τη δικομματική συναίνεση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είναι ισχυρές παρακαταθήκες για τη συνολική ήττα αυτών των αντεργατικών και αντιδραστικών πολιτικών.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, μετανάστες, νέοι και νέες,

Ο ΣΥΝ απευθύνει προσκλητήριο μάχης προς όλους και όλες για:

> Το σταμάτημα της κατοχής στο ΙΡΑΚ, στο Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη από τις ΗΠΑ και τους πρόθυμους συμμάχους τους. Την απόκρουσητων μέτρων καταστολής και αφαίρεσης δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων απ΄ όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα από την περιοχή μας. Την επιστροφή των ελληνικών πλοίων και στρατευμάτων, ώστε κανείς Έλληνας στρατιώτης να μην υπηρετεί έξω από την χώρα μας. Τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών και τη διάθεση πόρων για απασχόληση και τις κοινωνικές πολιτικές.

> Την πλήρη και σταθερή απασχόληση και την απόκρουση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Την αντιμετώπιση της ανεργίας με μέτρα, όπως η προώθηση του 35ωρου, η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, το σταμάτημα των απολύσεων, οι μαζικές προσλήψεις στους κοινωνικούς τομείς. Την ουσιαστική αύξηση των επιδομάτων ανεργίας.

> Την κατάργηση της ανασφάλιστης και ενοικιαζόμενης εργασίας και την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπου παραβιάζονται βάναυσα από τους εργοδότες.

> Ουσιαστικές αυξήσεις στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα. Νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο.

Κατώτερος μισθός ύψους 1250 ευρώ για ΟΛΟΥΣ.

> Τακτοποίηση των συμβασιούχων και κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων.

> Την αναβάθμιση της ΔΗΜΟΣΙΑΣ, ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ. Την ουσιαστική αύξηση των συντάξεων και τη βελτίωση των παροχών των κλάδων υγείας. Την επιστροφή των κλεμμένων από το διαχρονικό ριφιφί στον κουμπαρά των ασφαλισμένων.

> Την απόκρουση της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ - Τραπεζών και άλλων φορέων του δημοσίου.

> Την υπεράσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης για όλους.

> Την ολοκλήρωση της νομιμοποίησης των αλλοδαπών εργαζομένων στη χώρα μας.

> Την κατάργηση των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών διακρίσεων σε βάρος των νέων εργαζομένων.

Για να προωθηθούν αυτοί οι στόχοι απαιτούνται:

> Η πιο πλατιά συσπείρωση, η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και η αγωνιστική δράση των εργαζομένων και συνδικάτων πάνω στα προβλήματα της εργατικής τάξης.

> Η ενίσχυση της κοινής δράσης του εργατικού σ.κ. με άλλα κοινωνικά κινήματα και με τα κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και του πολέμου.

> Η ενίσχυση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινής δράσης της αριστεράς σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

H 1η Μάη ας γίνει το έναυσμα για νέους σημαντικούς κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων στη χώρα μας και σε όλο τον πλανήτη για την παγκοσμιοποίηση της αντίστασης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές - ενάντια στους πόλεμους και στις κοινωνικές αδικίες - για κοινωνίες χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η νίκη των ενωμένων φοιτητών και εκπαιδευτικών ενάντια στην επιχειρούμενη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος αποδεικνύει ότι ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι ανίκητος.

Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού