Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/04/2007

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΛΙ ΑΠΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «ΕΔΩ ΨΑΧΝΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ»

Ακολουθούν τα  πρακτικά της Βουλής από τη σημερινή πρωϊνή συνεδρίαση:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «κ. Πρόεδρε, θέλω να εγκαλέσω το Προεδρείο ότι αυτή τη στιγμή, με την στάση του, καλύπτει την αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά του Πρωθυπουργού, η οποία έχει φτάσει σε ακραία σημεία.

Βασίζομαι στα άρθρα 129 και 130 σχετικά με τις επίκαιρες ερωτήσεις. Από τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς είχε κατατεθεί ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με τα ομόλογα. Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, η επιλογή των ερωτήσεων γίνεται από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Κι αυτή η ερώτηση είχε προτεραιότητα. Και  κυκλοφορείτε το δελτίο με τις επίκαιρες ερωτήσεις και αφαιρείτε την ερώτηση του Προέδρου Ριζοσπαστικής Αριστεράς προς τον Πρωθυπουργό. Μέχρι τώρα έχουμε μια σειρά μεθοδεύσεις, κάλυψης του Πρωθυπουργού, είτε στέλνει ένα Υπουργό παρότι το αντικείμενο  είναι δικό του κ.λπ. αλλά σήμερα έχουμε μια κλιμάκωση.

Αφαιρείτε το δικαίωμα να επιλέγω, διαγράφετε και λογοκρίνετε  την ερώτησή μου, χωρίς να έχετε κανένα απολύτως δικαίωμα, για να καλύψετε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος κρύβεται. Εδώ ψάχνει όλος ο κόσμος τα ομόλογα και εμείς ψάχνουμε τον Πρωθυπουργό. Πού είναι; Στου Μαξίμου; Στο σπίτι του; Έχει πάρει το αεροπλάνο για το Παρίσι; Που είναι ο Πρωθυπουργός;

Οφείλετε να μου απαντήσετε γιατί δεν περιλαμβάνεται αυτή η ερώτηση.»

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: «Οφείλω να σας απαντήσω επειδή ζητάτε την απάντηση του Προεδρείου, όχι ότι θα πάρετε την απάντηση που ζητάτε. Όπως γνωρίζετε καλύτερα από μένα, βάσει του άρθρου 129 παρ. 3 του Κανονισμού της Βουλής, επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, επιλέγει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εάν θα απαντήσει σ΄αυτή την επίκαιρη ερώτηση ή όχι. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μην συζητηθεί η επίκαιρη ερώτησή σας σήμερα . Άρα το ότι εγκαλείτε το Προεδρείο, δεν έχει καμία ευθύνη το Προεδρείο στο ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μην συζητηθεί σήμερα αυτή η ερώτηση. Όπως ξέρετε, βάσει του άρθρου 129 του Κανονισμού της Βουλής, έχει το δικαίωμα να το κάνει.  

Σε ότι αφορά αυτό που είπατε για παραβίαση πάλι του Κανονισμού της Βουλής για το ίδιο θέμα, επίσης γνωρίζετε ότι επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται προς τον Πρωθυπουργό αλλά περιλαμβάνει Υπουργό, έχει το δικαίωμα να απαντήσει ο Υπουργός. Γι΄αυτό ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος ο Υπουργός που θέλησε  να σας απαντήσει και εσείς ο ίδιος ζητήσατε να μη συζητηθεί η επίκαιρη ερώτησή σας, ως είχατε το δικαίωμα να το κάνετε. Και είχατε επίσης το δικαίωμα να καταθέσετε νέα ερώτηση. Και καταθέσατε νέα ερώτηση με διαφορετικό περιεχόμενο ώστε να απευθύνεται στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Αυτός ήταν και ο λόγος που βάσει του άρθρου 129 παρ. 3 επέλεξε να μη συζητηθεί αυτή η επίκαιρη ερώτησή σας.»

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Κύριε Πρόεδρε, μας παρακολουθούν και δημοσιογράφοι και θα έλεγα ότι θα είναι καλό το Προεδρείο της Βουλής, σε μια χώρα στην οποία βλέπουμε ότι καταπατάται η νομιμότητα από πολλές πλευρές, να δίνουμε παράδειγμα εναρμόνισης και εφαρμογής των κανόνων.

Η παράγραφος που αναφέρατε -η παρ. 3 του άρθρου 129 του Κανονισμού της Βουλής- την οποία ξέρω διότι επί μήνες, επί χρόνια προσπαθώ να φέρω τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας μέσα στο Κοινοβούλιο, προσπαθεί το κόμμα μας να φέρει τον Πρωθυπουργό μέσα στο Κοινοβούλιο, η παράγραφος αυτή λέει -και σας τη διαβάζω: «... σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός μια φορά τουλάχιστον την εβδομάδα και σε δύο τουλάχιστον ερωτήσεις που επιλέγει, απαντά ο ίδιος…»  Δεν συνεχίζω παρακάτω. Απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον ερωτήσεις. Το δικαίωμα της επιλογής είναι προφανές ότι αναφέρεται στο αν υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις. Εάν μου λέγατε ότι ναι, έχει  να απαντήσει την ερώτηση του κ. Κουβέλη και του κ. Δραγασάκη και δεν επέλεξε τη δική σας, θα σας πω ναι. Εδώ καταλαβαίνουμε όλοι. Μας παρακολουθεί ο Τύπος. Δεν χρειάζονται τέτοια τεχνάσματα, τέτοια κόλπα. Οφείλει ο Πρωθυπουργός να είναι εδώ. Δεν μπορείτε να τον καλύπτετε. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι εύκολο σε ένα Προεδρείο, που ανήκει στο κυβερνητικό κόμμα, να υπερασπιστεί τον Κανονισμό απέναντι στον Αρχηγό του κόμματός του, αλλά οφείλει να το κάνει.»