Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/07/2005

Δήλωση του Π.Λαφαζάνη για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το πετρέλαιο θέρμανσης

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, έκανε την εξής δήλωση σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε τη κυβέρνηση για το πετρέλαιο θέρμανσης:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, μπροστά στη γενική κοινωνική κατακραυγή για τα σχέδιά της, να επιβάλλει νέα πρόσθετα βάρη στους πολίτες με πρόσχημα την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης, προέβη σε προσωρινή άτακτη αναδίπλωση.

Σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης που τελικώς ανακοινώθηκαν, έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:

Πρώτον: H διαμόρφωση μιας αξιόπιστης και κατά το δυνατόν ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων για τους καταναλωτές και τους εμπόρους του πετρελαίου θέρμανσης, θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, όπως επανειλημμένα έχει προτείνει ο ΣΥΝ . Πολύ φοβούμεθα, ότι ο χρόνος μέχρι το τέλος Απριλίου του 2006, δεν είναι καθόλου αρκετός για τη δημιουργία μιας τέτοιας αξιόπιστης βάσης δεδομένων , πολύ περισσότερο όταν οι διαδικασίες που ανακοινώθηκαν είναι γραφειοκρατικές, δαιδαλώδεις και μπορεί να συναντήσουν ανυπέρβλητες τεχνικές δυσκολίες.

Δεύτερον: Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση της τεράστιας λαθρεμπορίας στο ναυτιλιακό πετρέλαιο, είναι απολύτως ανεπαρκή και συνιστούν απλώς ευχολόγια, ενώ δεν ανακοινώθηκε απολύτως τίποτα για την ανάγκη εξυγίανσης και ανασυγκρότησης των ελεγκτικών μηχανισμών, προκειμένου να παίξουν αποτελεσματικά το ρόλο τους.

Τρίτον: Η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε απολύτως τίποτα για τις διαδικασίες και τα χρονικά διαστήματα επιστροφής του φόρου μετά τις 30/4/2006, όταν, όπως εξαγγέλθηκε, θα ενιαιοποιηθεί τελικά ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με εκείνον του πετρελαίου κίνησης. Είναι βέβαιος ο κίνδυνος, κατά την περίοδο 2006-2007, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαίου να μετακυλήσουν το χρηματοοικονομικό κόστος από την επιστροφή φόρου στους καταναλωτές και, πολύ περισσότερο, να αξιοποιήσουν τη νέα κατάσταση για να διεξάγουν μια νέα άγρια κερδοσκοπία σε βάρος των καταναλωτών.

Τέταρτον: Πέραν αυτών, η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για τον έλεγχο των τιμών στο πετρέλαιο και τη βενζίνη, και ειδικότερα, κανένα μέτρο για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων από τις ιδιαίτερα αυξημένες τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης τον επόμενο χειμώνα, λόγω και των μεγάλων αυξήσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, οι οποίες αποφέρουν, πέραν των άλλων, τεράστια, νέα, εκτός προγραμματισμού, έσοδα στο κράτος.

Διεκδικούμε να υπάρξουν άμεσα μέτρα ενίσχυσης των οικογενειακών εισοδημάτων, ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων, για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης στη χειμερινή περίοδο.»

To Γραφείο Τύπου