Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/09/2005

Ζήτημα ζωής για το λαό του Ιράκ ο τερματισμός της κατοχής

Για τη μεγάλη τραγωδία που έπληξε το Ιράκ, ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ με ευθύνη για την εξωτερική πολιτική, δήλωσε:

«Ισχυρό σοκ και φρίκη ένοιωσε η κοινή γνώμη για τη νέα μεγάλη τραγωδία που έπληξε τον Ιρακινό λαό. Του εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας.

Η πρωτοφανής ανασφάλεια και ο τρόμος είναι η καθημερινή πραγματικότητα που ζει ο πολύπαθος αυτός λαός ως συνέπεια του πολέμου και της ξένης κατοχής. Προέκταση της κατάστασης αυτής αποτελεί και η νέα τραγωδία.

Μέσα και από την τραγωδία αυτή υπογραμμίζεται η ηθική και πολιτική ήττα της κυβέρνησης Μπους στο Ιράκ. Κάθε μέρα που περνάει τα αδιέξοδα της κατοχής γίνονται όλο και μεγαλύτερα και ο άμεσος τερματισμός της καθίσταται ζήτημα επιβίωσης για τον Ιρακινό λαό.

Ακόμα περισσότερο σήμερα προβάλλει η ανάγκη για μια νέα διεθνή πρωτοβουλία με στόχο την άμεση αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής, την αντικατάστασή τους από δυνάμεις του ΟΗΕ και την ανάληψη από τον παγκόσμιο οργανισμό της ευθύνης για μια πορεία προς ένα δημοκρατικό, ειρηνικό, κυρίαρχο και ανεξάρτητο Ιράκ με ένα σύγχρονο δημοκρατικό Σύνταγμα.

Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αδρανεί, να συνεργεί ή να ανέχεται την συνεχιζόμενη Ιρακινή τραγωδία, πολύ περισσότερο που τις συνέπειες της κρίσης στη Μ.Ανατολή τις πληρώνει και η ίδια».

To Γραφείο Τύπου