Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/04/2007

ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΑ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ»

Σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠ.ΕΞ. σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της «αντιπυραυλικής ασπίδας», ο Π. Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική του ΣΥΝ, τόνισε:

«Δέσμια του ατλαντισμού της, η κυβέρνηση της Ν.Δ. προσπαθεί ανεπιτυχώς να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τη στάση της στο μέγα θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας». Άλλα λέει στα Συμβούλια του ΝΑΤΟ και άλλα στην ελληνική κοινή γνώμη.

Το κύριο και άκρως ανησυχητικό είναι ότι η Υπουργός των Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της «αντιπυραυλικής ασπίδας» «αρκεί –όπως είπε- να καλύπτει το σύνολο της Ευρώπης και το σύνολο των χωρών του ΝΑΤΟ».

Το ερώτημα είναι: Τι εξυπηρετεί το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης Μπους, το οποίο ξεκίνησε ως εθνικό σχέδιο «National Missile Defends” και τώρα επεκτείνεται στην Ευρώπη; Δεν είναι οι απειλές που επικαλείται η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά πολιτικές στοχεύσεις και κυρίως η πρόκληση ενός νέου διχασμού στην Ευρώπη. Θέλει να αποτρέψει μια πορεία προς την πανευρωπαϊκή συνεργασία, με την συμμετοχή και της Ρωσίας, η οποία καθίσταται πιο επιτακτική λόγω των ισχυρών αλληλεξαρτήσεων που συνδέονται και με το ενεργειακό.

Η αντίληψη ότι οι όποιες απειλές για τη διεθνή ασφάλεια αντιμετωπίζονται με κλιμάκωση των εξοπλισμών έχει καταδικαστεί από την πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία. Αλλά και οι ολέθριες επιλογές της κυβέρνησης Μπους στη Μ. Ανατολή θα έπρεπε να είχαν διδάξει τους Ευρωπαίους ότι η απομάκρυνση από τον ευρωατλαντισμό είναι ο δρόμος για ένα φιλειρηνικό ρόλο της Ευρώπης και για τη δική της ασφάλεια.

Καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει χωρίς καθυστέρηση τη Βουλή για το μέγα θέμα που έχει προκύψει. »

To Γραφείο Τύπου