Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/05/2007

Συμβούλιο της Ε.Ε.: «Θίγουν τις σχέσεις καλής γειτονίας» οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου με αφορμή την υπογραφή διμερών συμφωνιών με Λίβανο και Αίγυπτο

Δ. Παπαδημούλης: «Ο κίνδυνος εξαγωγής της κρίσης στην Τουρκία επιβάλλει πρωτοβουλίες»

«Τα γεγονότα αυτά θίγουν τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία» υπογραμμίζει το Συμβούλιο της Ευρ. Ένωσης απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη σχετικά με τις απειλές της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή διμερείς συμφωνίες με Αίγυπτο και Λίβανο για την εκμετάλλευση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Στην ερώτησή του ο Δ. Παπαδημούλης σημείωνε ότι: «η εταιρική σχέση για την ένταξη της Τουρκίας περιελάμβανε ως βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα να δεσμευτεί αμετακίνητα σε σχέσεις καλής γειτονίας, να διευθετήσει οποιεσδήποτε αιτίες τριβών με τους γείτονες της και να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης συνοριακών διαφορών. Ακόμη υπογραμμίζεται ότι η αναφορά του “casus belli” σε σχέση με την πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995, παραμένει αμετάβλητη.» Επίσης, τόνιζε ότι η Τουρκία «με ανακοινώσεις της απειλεί την Κύπρο, τον Λίβανο και την Αίγυπτο» επειδή άσκησαν κυριαρχικά τους δικαιώματα και ζητούσε από το Συμβούλιο «να ενημερώσει την Τουρκία ότι δεν έχει δικαίωμα να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα κρατών- μελών».

Στην απάντησή του, το Συμβούλιο τόνιζει, επίσης, ότι: «Στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, το Συμβούλιο υπενθυμίζει τα σχετικά συμπεράσματα της Προεδρίας των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Ελσίνκι του 1999 και των Βρυξελλών του Δεκεμβρίου 2004. Η Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, πρέπει να συμμερίζεται τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως καθορίζονται στις Συνθήκες. Η σαφής δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και η επίλυση των εκκρεμών συνοριακών διαφορών με βάση την αρχή της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις. Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε τις προϋποθέσεις αυτές στις 11 Δεκεμβρίου 2006. Ως προς το θέμα αυτό, οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών θα πρέπει να αποφεύγεται, όπως τονίστηκε πρόσφατα στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Ιουνίου 2006. Πρόκειται για σημαντική προϋπόθεση βάσει της οποίας θα κριθεί η πρόοδος της Τουρκίας προς την κατεύθυνση της προσχώρησης, όπως τονίζεται σαφώς στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο. Επίσης, το ζήτημα αυτό αποτελεί βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα στην αναθεωρημένη εταιρική σχέση και θίγεται συστηματικά από την ΕΕ κατά τις συνεδριάσεις πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία.»

Το Συμβούλιο κατέληξε ότι: «είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει μεγάλη σημασία στα ζητήματα αυτά και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, δεδομένου ότι η σχετική πρόοδος θα έχει επίσης αντίκτυπο στην πορεία των διαπραγματεύσεων προσχώρησης.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πολιτική κρίση στην Τουρκία αυξάνει τους κινδύνους «εξαγωγής» στις σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες. Αυτή την ώρα οι πλατωνικές διακηρύξεις δεν αρκούν. Το Ευρ. Συμβούλιο, η Κομισιόν και ιδιαίτερα η ελληνική κυβέρνηση οφείλουν να αναλάβουν ενεργότερες πολιτικές πρωτοβουλίες για την έμπρακτη και διαρκή συμμόρφωση της Τουρκίας, χώρας υποψήφιας προς ένταξη, με τις αρχές και τους στόχους της ΕΕ και ιδιαίτερα της δημοκρατίας, των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.»

To Γραφείο Τύπου