Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
04/05/2007

Χαιρετισμός του Προέδρου του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου στην 2η Συνδιάσκεψη του Δικτύου Αριστερών Συνδικαλιστών του Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά

Ανοίγοντας τις εργασίες της Β' Συνδιάσκεψης του Δικτύου Συνδικαλιστών/στριών του Κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά», ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, στην ομιλία του, τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Σας καλωσορίζω στην Αθήνα, λίγες μέρες μετά τον γιορτασμό της παγκόσμιας εργατικής πρωτομαγιάς, συμβολικό και ελπιδοφόρο γεγονός για τη συνάντησή σας. Μια συνάντηση, που εύχομαι να είναι ένα αναγκαίο και σημαντικό βήμα  για την  καλύτερη  οργανωτική, κοινωνική και πολιτική επάρκεια και αποτελεσματικότητα του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των μελών του, των πολυμόρφων αριστερών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που το απαρτίζουν.

Στα συμβούλια των ηγετών του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς θεωρούμε ότι τα κοινωνικά, διεκδικητικά, ενωτικά  δίκτυα των συντρόφων μας μπορούν να το μετατρέψουν σʼ ένα κόμμα της μαχητικής, ριζοσπαστικής αριστεράς των ευρωπαίων εργαζομένων που οραματίζεται και αγωνίζεται για μια διαφορετική  ήπειρο. ..

... Μιας Ευρώπης που σήμερα όσο ποτέ μπορεί να γίνει ένα κοινωνικό και πολιτικό πεδίο έντονων ζυμώσεων και δημιουργικών συγκρούσεων για την αριστερά, που αγωνίζεται να στρέψει την πορεία της σε αντί-νεοφιλελεύθερη, αντιπολεμική, φιλειρηνική  κατεύθυνση.

Δυστυχώς βλέπουμε σε διαφορές χώρες, που πρόσφατα έγιναν μέλη της Ε.Ε., οι κυβερνήσεις τους, που στις ηγεσίες τους βρίσκονται νέο-συντηρητικοί μέντορες ενός ανανεωμένου στις ημέρες μας «ψυχρού πολέμου», να επιδιώκουν έναν ιδιότυπο πολιτικό, ιστορικό ρεβανσισμό, όπως συμβαίνει στην Πολωνία και στην Εσθονία, με το κυνήγι μαγισσών, που επαναφέρει στη μνήμη μας σκοτεινές σελίδες του παρελθόντος. Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση σε αυτό το απαράδεκτο πολιτικό και κοινωνικό απαρτχάιντ που σήμερα βλέπουμε να κτίζεται στην Πολωνία και στην Εσθονία.

Στην περίπτωση των νέων χωρών μελών της Ε.Ε. έχει σημασία να στρέψουμε και εκεί την προσοχή μας ως αριστερά, γιατί το επιτάσσει η σκληρή πραγματικότητα. Οι νέες αντιπυραυλικές ασπίδες των ΗΠΑ, σε Πολωνία και Τσεχία, και η επιδιωκόμενη αντιπαράθεση της ΕΕ με την Ρωσία αποτελούν κάποια από τα ανησυχητικά ζητήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε. ....

...Έχει σημασία να τονίσουμε τις τεράστιες δυνατότητες του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων της Ευρώπης, που πρέπει να στραφεί σε μια νέα ποιότητα οργάνωσης των εργαζομένων της Ε.Ε. με συνδικάτα ανοιχτά σε νέες και νέους, σε μετανάστες, σε γυναίκες, σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες, με στόχο να γίνουν πιο μαζικά, πιο αποτελεσματικά, πιο ταξικά, πιο δημοκρατικά και ενωτικά, πιο ανατρεπτικά στη νέα τάξη κοινωνικών πραγμάτων που επεξεργάζονται οι φιλοατλαντικές νεοφιλελεύθερες ηγεσίες της Ε.Ε......

....Μπορούμε συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι να οικοδομήσουμε ένα τεράστιο κοινωνικό κίνημα στην Ευρώπη εναντία στις επερχόμενες ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ πολιτικές, προβάλλοντας τις εναλλακτικές μας προτάσεις που βάζουν στο επίκεντρο της βιώσιμης κοινωνικής, οικονομικής και οικολογικής ανάπτυξης  τον άνθρωπο, την προστασία του οικοσυστήματος όπου όλοι, χωρίς εθνικές εξαιρέσεις, θα πληρώσουν το τίμημα. ....

...Εσείς, που κατά τη διάρκεια αυτού του τριημέρου, συζητάτε πολύ σοβαρά θέματα, όπως η πράσινη βίβλος για την εργασία, η υπεράσπιση των δημόσιων υπηρεσιών, ο συντονισμός των αριστερών συνδικαλιστών, μπορείτε να συμβάλετε αποφασιστικά, ώστε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να γίνει πρωταγωνιστής στους αγώνες για μια κοινωνική, δημοκρατική, σοσιαλιστική Ευρώπη.»

To Γραφείο Τύπου