Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/05/2007

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου κατά την Πανελλαδική Διάσκεψη των Γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών του Κόμματος

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, χαιρέτισε σήμερα την Πανελλαδική Διάσκεψη των Γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών του Κόμματος, η οποία συνήλθε με θέμα την καλύτερη προετοιμασία του ΣΥΝ ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, αναφέρθηκε στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Για το θέμα των ομολόγων

Είδαμε μια από τις πιο άγριες επιθέσεις στο κοινωνικό κράτος, με την κλοπή που γίνεται στα Ταμεία από το σύστημα αυτό που έχει στηθεί από το διεθνές Χρηματιστηριακό κεφάλαιο. Βλέπουμε τα αποθεματικά των Ταμείων να προσφέρονται ως «φαγοπότι» σε ελληνικές και ξένες τράπεζες, χρηματιστηριακές επιχειρήσεις, κτλ. Με ένα τρόπο ο οποίος είναι σκανδαλώδης. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες. Έρχεται όμως και ακολουθεί άλλες αντίστοιχες καταστάσεις που προϋπήρχαν, όπως οι άτοκες καταθέσεις Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδας ή καταθέσεις που είχαν επιτόκιο αντίστοιχο του 1/10 των επιτοκίων της αγοράς, είτε με τη συμμετοχή των Ταμείων στη δημιουργία της «φούσκας» του Χρηματιστηρίου, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μια άλλη πλευρά αυτής της καταλήστευσης των αποθεματικών των Ταμείων, είναι η εισφοροδιαφυγή, η οποία ξεπερνά τα 4 δις ευρώ το χρόνο, κατά τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς που έχουν γίνει από το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ. Μία στις 6 επιχειρήσεις εισφοροδιαφεύγει, ενώ το 20% των εργαζόμενων και ειδικά νέοι και γυναίκες δουλεύουν σε συνθήκες μαύρης ή γκρίζας εργασία.

Για αυτό, κύριος άξονας της πολιτικής μας δράσης πρέπει να είναι το σύνθημα: Κάτω τα χέρια από τους ασφαλισμένους! Και αυτό σημαίνει: Επιστροφή των χρημάτων, θεσμικό πλαίσιο, εξεταστική επιτροπή για τα αποθεματικά των Ταμείων, άνοιγμα του φακέλου της εισφοροδιαφυγής, ανάκληση όλων εκείνων των νόμων που ήρθαν από τις τελευταίες κυβερνήσεις και οι οποίοι μεταφέρουν υποχρεώσεις της μεγάλης εργοδοσίας και κυρίως των Τραπεζών, σε ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ, μέσα από τις αναδιοργανώσεις που έγιναν στα Ταμεία και την ενσωμάτωση στο Επικουρικό ή στο Ταμείο Κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ, εργαζομένων που ανήκαν σε άλλα ταμεία κτλ.

Για την άρση της επιτήρησης

Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι μέσα από διεργασίες που γίνονται ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική κυβέρνηση, μια από τις υποχρεώσεις για την άρση της επιτήρησης που προκύπτει, θα είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Και με αυτό εννοούνε: ανασφάλιστη εργασία ή εργασία μειωμένης ασφάλισης για τους νέους – με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα υποβαθμίζουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των νεοπροσλαμβανόμενων- η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και η μείωση των συντάξεων. Αυτό αποτελεί ύβρη και πρόκληση προς τον ελληνικό λαό.

Για τον δικομματισμό

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, βλέπουμε την αδυναμία του δικομματισμού να δώσει λύσεις. Την αδυναμία της αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων μέσα στα πλαίσια ενός συστήματος που παραλύει τις προοπτικές της χώρας. Η αντιπαράθεση των δύο κομμάτων δεν γίνεται πάνω σε θέματα όπως το Ευρωσύνταγμα, η ανασφάλιστη εργασία των νέων, η αναθεώρηση του άρθρου 16, το σύστημα της βαλλιστικής ασπίδας που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ στον Ευρωπαϊκό χώρο ή την οδηγία Bolkestein. Γίνεται πάνω στο θέμα της διαφθοράς. Κι όχι στη βάση των μεγάλων αλλαγών που πρέπει να γίνουν. Αλλά στη βάση, όπως το είδαμε όλοι στην Βουλή, με απογοητευτικό τρόπο, του ποιος είναι ο πιο διεφθαρμένος. Το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ; Του ποιος έχει τους περισσότερους «απατεώνες» στις τάξεις του.

Το σύστημα της δικομματικής αυτής αντιπαράθεσης, πάνω στο αποκλειστικό έδαφος της διαφθοράς, είναι ηθικά τοξικό και πολιτικά καταστροφικό για τη χώρα μας. Στην πορεία προς τις εκλογές, κεντρικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η ανατροπή αυτού του συστήματος. Ανατροπή του δικομματισμού κατά τη μεταπολίτευση υπήρξε, την περίοδο 1977-1981. Εκείνη η ανατροπή, όμως, με τους όρους που έγινε, στην πραγματικότητα οδήγησε, πολύ σύντομα, στην επανάληψη του δικομματικού σκηνικού.

Ο στόχος της ανατροπής του δικομματισμού σήμερα, με όρους ρήξεων με το σύστημα, με όρους αριστερής παρέμβασης, εναλλακτικών πολιτικών και ριζοσπαστικών δράσεων, πέφτει πάνω στις δυνάμεις της ενωτικής, ριζοσπαστικής, ανανεωτικής αριστεράς.

Για τα θέματα ασφάλειας και «δημόσιας τάξης»

Είχαμε έρθει στο στόχαστρο της κυβέρνησης ως μια δύναμη που ανέχεται ή στηρίζει τη βία. Κορυφαίο σύμβολο ήταν η παρέμβαση που κάναμε στη ΓΑΔΑ. Και ήρθε από τη μια η αθωωτική απόφαση και για τους 49 φοιτητές και από την άλλη η εμφάνιση αυτών των κρουσμάτων και των φαινομένων βίας σε όλα τα πεδία των κοινωνικών δραστηριοτήτων, και η πλήρης ανικανότητα της κυβέρνησης της ΝΔ να τα αντιμετωπίσει.

Στο θέμα της ασφάλειας, η ΝΔ ακολουθεί μια πολιτική η οποία είναι «αλαλούμ». Θερίζει σήμερα τους καρπούς από τη στρατηγική της έντασης την οποία προσπάθησε να δημιουργήσει για να αντιμετωπίσει αυτό το δυναμικό, σταθερό και επίμονο πανεκπαιδευτικό κίνημα το οποίο έφερε τόσους καρπούς

Για την ενότητα της αριστεράς

Πρέπει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να στηρίξουμε αυτές τις δυνάμεις της νεολαίας που είχαν έναν ενωτικό και αγωνιστικό ρόλο μέσα στο πανεκπαιδευτικό κίνημα.

Θέλω να εκφράσω, μάλιστα, την έκπληξή μου, για το γεγονός ότι ακριβώς σε αυτό το χώρο, όπου ο ΣΥΝ έχει δεχθεί τις πιο σκληρές επιθέσεις με την ανοχή του κ. Καραμανλή, από τον κ. Πολύδωρα, την κα. Γιαννάκου, τον κ. Γιακουμάτο, τον κ. Βερέμη, βλέπουμε αυτές τις μέρες, σε πανεπιστημιακούς χώρους, την κα. Παπαρήγα να κάνει επιθέσεις στον ΣΥΝ, ότι είναι ένα κόμμα «εκ των υστέρων», ένα κόμμα αφερέγγυο, ότι είμαστε πλαδαροί, κτλ.

Θα ήθελα να πω ότι για εμάς, ο χώρος της αριστεράς, και πολύ περισσότερο ο χώρος της αριστεράς μέσα στη νεολαία, δεν είναι ένας χώρος σαν τα αλληλοσυγκρουόμενα αυτοκινητάκια.

Για εμάς, εάν δεν υπήρχε ένα πνεύμα ομάδας ανάμεσα στα διάφορα ρεύματα, παρατάξεις και κατευθύνσεις της αριστεράς στα Πανεπιστήμια, δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Και απέναντι σε αυτή την πολιτική του διχασμού, την προσπάθεια να σπαρθούν σπόροι όχι απλώς δυσπιστίας, αλλά εχθρότητας, μέσα στα παιδιά που εμπνέονται από τις ιδέες της αριστεράς, εμείς απαντάμε με τις αξίες μας που είναι: ενότητα, αλληλεγγύη, κοινή δράση. Χαιρετίζουμε όλες τις δυνάμεις τις αριστεράς, όλες τις φοιτητικές παρατάξεις που έδωσαν αγώνα για να έχουμε αυτό το μεγάλο κίνημα. Και χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Δικτύου Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων για τον ενωτικό αγώνα και τη σημαντική συμβολή τους σε αυτή την προσπάθεια.

Για την περιβαλλοντική πολιτική

Όλοι οι προγραμματικοί όροι, ακόμα και για το κόμμα μας, μπαίνουν κάτω από άλλη σκοπιά από τη στιγμή που αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε το πόρισμα της Διεθνούς Συνάντησης για την αλλαγή του κλίματος, το οποίο έγινε πριν από ένα μήνα περίπου.

Η χώρα μας είναι πολύ καθυστερημένη –όσον αφορά την πολιτική της ηγεσία- σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την οικολογία. Μια χώρα καθυστερημένη και αυτοκαταστροφική. Όταν έχουμε, ειδικά, ένα Υπουργείο το οποίο την ίδια στιγμή είναι και Υπουργείο Δημοσίων έργων και Υπουργείο Περιβάλλοντος. Δύο κατευθύνσεις οι οποίες αναγκαστικά έρχονται σε αντιπαράθεση. Ζητήματα σχετικά με τη χρήση των υδάτινων πόρων, την ανάπτυξη των δασών, τις μεθόδους αγροτικής καλλιέργειας, το ρόλο μας ως καταναλωτές, τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, τις συγκοινωνίες και τον κυκλοφοριακό φόρτο, έρχονται στην επιφάνεια, κι εμείς πρέπει να τα αναδείξουμε. Και χαρακτηριστικό είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία θέλει να τροποποιήσει το άρθρο 24 του Συντάγματος, μέσω του οποίου πλήττονται οι δασικές εκτάσεις της χώρας.

Ως ΣΥΝ, πρέπει να θέσουμε αυτά τα θέματα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής. Και γιʼ αυτό αποφασίσαμε, ως κόμμα, τους μήνες Μάιο και Ιούνη, να γίνει εξόρμηση για την ανάδειξη αυτών των θεμάτων.

To Γραφείο Τύπου