Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/05/2007

Δραματικές επιπτώσεις στην παραγωγή σιτηρών και κηπευτικών λόγω της ανομβρίας

Απάντηση της Κομισιόν στον Δημ. Παπαδημούλη: "Δυνατότητα αποζημίωσης για τις ζημιές λόγω ξηρασίας στους αγρότες"

Την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι οποίοι επλήγησαν από την καταστροφή των καλλιεργειών τους λόγω ανομβρίας, έθεσε υπόψη της Επιτροπής ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, με σχετική του ερώτηση. Ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτούσε την Κομισιόν για το πώς θα μπορούσαν να αποζημιωθούν οι αγρότες οι οποίοι έχασαν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους λόγο της συνεχιζόμενης ανομβρίας.

Στην απάντησή της η αρμόδια Επίτροπος κ. Ντανούτα Χούμπνερ "ρίχνει το μπαλάκι" στην Ελληνική Κυβέρνηση λέγοντας συγκεκριμένα: «οι ελληνικές αρχές έχουν τη δυνατότητα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων ως αποζημίωση για τις ζημίες που υπέστησαν οι γεωργοί λόγω της ξηρασίας βάσει του κανονισμού «απαλλαγής»(1) , βάσει των κοινοτικών κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας ή βάσει του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας (κανονισμός «de minimis»)(2) σύμφωνα με τους συναφείς όρους που ισχύουν για καθεμιά από τις προαναφερόμενες νομοθετικές πράξεις» Επίσης η Ελληνική Κυβέρνηση κάνοντας χρήση του άρθρου για τις περιπτώσεις «ανωτέρας βίας» μπορεί «να παρεκκλίνει από την εφαρμογή των τρεχουσών γεωργοπεριβαλλοντικών συμβάσεων»(3).

Ακόμη στην απάντησή της Επιτροπής, παρουσιάζεται το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα μπορούσαν να αντληθούν πόροι για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αναφέρεται ειδικά στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. (ΤΑΕΕ), το οποίο καλύπτει συγκεκριμένα μέτρα παροχής βοήθειας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών λαμβανόμενα από τις δημόσιες αρχές, όπως πχ η προσωρινή αποκατάσταση υποδομών ζωτικής σημασίας, που να επιτρέπει την επάνοδο στις κανονικές καθημερινές δραστηριότητες. Οι προϋπόθεσεις για την καταβολή αποζημίωσεων από τα κεφάλαια του Ταμείου αυτού είναι, σύμφωνα με την Επιτροπή, «τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία της πρώτης σημειωθείσας ζημίας και το εκτιμώμενο συνολικό κόστος των άμεσων ζημιών να ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ σε τιμές του 2002 ή το 0,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος του υπόψη κράτους, οποιοδήποτε από τα δύο είναι μικρότερο. Το ισχύον κατώτατο όριο για την Ελλάδα για το 2007 είναι 1.066 εκατ. ευρώ. Εάν το ποσό της συνολικής ζημίας είναι μικρότερο του ορίου αυτού, τότε το Ταμείο Αλληλεγγύης θα μπορούσε να κινητοποιηθεί μόνον κατʼ εξαίρεση εάν πληρούνται ορισμένες ειδικές προϋποθέσεις»

Στην ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή σχετικά με τις μελλοντικές δράσεις που προτίθεται να λάβει η ΕΕ σε σχέση με το πρόβλημα της λειψυδρίας, ως μέρος του γενικότερου προβλήματος της κλιματικής αλλαγής που προσβάλλει τον πλανήτη, η Επιτροπή απάντησε ότι «ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την σε βάθος αξιολόγηση της κατάστασης σε επίπεδο ΕΕ και προτίθεται να υποβάλει ανακοίνωση το 2007. Η ανακοίνωση θα εντοπίζει ιδίως πιθανούς προσανατολισμούς με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης του κινδύνου ξηρασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα στο πλαίσιο των αυξανόμενων κρουσμάτων ξηρασίας».

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

"Η σαφής απάντηση της Επιτροπής αφαιρεί από την κυβέρνηση της ΝΔ κάθε δικαιολογία για να μην αποζημιώνει τους αγρότες για τις άμεσες ζημίες που υπέστησαν και τους έχουν φέρει στο χείλος της απόγνωσης.

Το καλοκαίρι που έρχεται, προβλέπεται να είναι το πιο άνυδρο όλων των εποχών. Έρχονται δύσκολα χρόνια λόγω των κλιματικών αλλαγών. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αρκεστεί στην καταβολή των αναγκαίων αποζημιώσεων, αλλά, όπως άλλωστε την παροτρύνει η Επιτροπή, να χρησιμοποιήσει τις σημαντικές δυνατότητες κοινοτικής στήριξης για την αναδιάρθρωση των γεωργικών καλλιεργιών, την βελτίωση των υποδομών και την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη διαχείριση των υδάτων."

1. Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1857/2006 της Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου 2006 σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της συνθήκης στις κρατικές ενισχύσεις προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 70/2001, ΕΕ L 358 της 16.12.2006.
2. Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1860/2004 της Επιτροπής της 6ης Οκτωβρίου 2004 σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της συνθήκης ΕΚ στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας, ΕΕ L 325 της 28.10.2004. Η ενίσχυση αυτή δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ανά δικαιούχο στη διάρκεια περιόδου τριών ετών.
3. Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 817/2004 της Επιτροπής της 29ης Απριλίου 2004 σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1257/1999 του Συμβουλίου για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ), ΕΕ L 153 της 30.4.2004.

To Γραφείο Τύπου