Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/04/2007

Πλημμελής λειτουργία του Γ.Ν. Τρικάλων

Ερώτηση του Θανάση Λεβέντη προς τον Υπουργό Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Το Γ.Ν. Τρικάλων μεταφέρθηκε και λειτουργεί σε νέο κτίριο 28000 τ.μ. έναντι 3000 τ.μ. του παλαιού με το υπάρχον προσωπικό και αδυνατεί να αναπτύξει το σύνολο της δυναμικότητας των κλινών του(προβλέπονται 320 και λειτουργούν 220 κλίνες) και  τη στελέχωση του συνόλου των κλινικών, μονάδων, τμημάτων και εργαστηρίων του. Όπως ανέφεραν σε πρόσφατη επίσκεψή μας η Διοίκηση και οι φορείς των εργαζομένων, το νοσοκομείο χρειάζεται ενίσχυση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των επαγγελμάτων υγείας, ώστε  να καλύψει τις πραγματικές δυνατότητές του και να παρέχει υψηλής στάθμης δευτεροβάθμια νοσοκομειακή περίθαλψη στους πολίτες.

Είναι ήδη γνωστό το πρόβλημα με τη πλημμελή λειτουργία της ΜΕΘ (λειτουργούν 4 κλίνες,  σε σύνολο 12) με δανεικό προσωπικό από το Νοσοκομείο Καρδίτσας και άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Συγχρόνως εξοπλίζεται η ΜΕΘ εμφραγμάτων, αλλά λείπει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που χρειάζεται για να στελεχωθεί. Υπάρχει πλήρης ακτινολογικός εξοπλισμός, αλλά χρειάζεται και μαγνητικός τομογράφος, αίτημα που στηρίζει και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί σε δύο βάρδιες, αλλά αδυνατεί να καλύψει  με 3η βάρδια τις ανάγκες, λόγω ελλιπούς στελέχωσης, με συνέπεια 35 νεφροπαθείς να πηγαινοέρχονται σε ιδιωτική μονάδα στη Λάρισα για αιμοκάθαρση υποβαλλόμενοι σε μόνιμη ταλαιπωρία.

Έχει διατυπωθεί αίτημα για πρόσληψη διοικητικού προσωπικού ΠΕ κατηγορίας για να δύναται το νοσοκομείο  να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Σοβαρή έλλειψη προκύπτει στα αναλώσιμα υλικά, λόγω καθυστέρησης πληρωμών προμηθευτών  (γάντια, ενδοφακοί, γάζα, κ.α.). Τα προγράμματα stage, οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι δεν αποτελούν λύση για την κάλυψη των μόνιμων αναγκών του νοσοκομείου. Επιπρόσθετα το υπάρχον προσωπικό έχει μακρά προϋπηρεσία και είναι φυσικό να παρουσιάζει κόπωση, να συμπληρώνει τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση και να δημιουργούνται νέα κενά.

Η ύπαρξη μόνο 2 οδηγών ασθενοφόρων, χωρίς άλλο πλήρωμα, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στις απλές διακομιδές ασθενών και ρήξη με τις μονάδες του ΕΚΑΒ, επιφορτισμένες με την επείγουσα βοήθεια. Η χρηματοδότηση του νοσοκομείου για το πρόγραμμα εφημεριών υπολείπεται κατά 42.000 ? από το αντίστοιχο του 2006, με συνέπεια  να μην υλοποιούνται τα προγράμματα εφημέρευσης που υπογράφονται από το Επιστημονικό Συμβούλιο και να μη καλύπτονται οι υπάρχουσες ανάγκες.

 Η Διοίκηση του νοσοκομείου απαιτεί συμπληρωματική επιχορήγηση 300.000 ? για να καλυφθούν οι ανάγκες ασφαλούς εφημέρευσης  του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας του νομού. Συγχρόνως σχεδιάζεται από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η ανάπτυξη και λειτουργία 3 πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων, για να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν κατά  την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα  προτίθεται να πάρει, ώστε:

- Να προχωρήσει η προκήρυξη των προβλεπόμενων θέσεων ιατρικής υπηρεσίας, ώστε να καλυφθούν τα κενά σε μια σειρά ειδικότητες και λειτουργίες κλινικών, μονάδων, τμημάτων και εργαστηρίων;

- Να  λειτουργήσει πλήρως η Μ.Ε.Θ. του νοσοκομείου Τρικάλων με πλήρη στελέχωση με το απαραίτητο ιατρικό και άλλο εξειδικευμένο προσωπικό;

- Να εξοπλισθεί το Γ. Ν. Τρικάλων με μαγνητικό τομογράφο;

- Να υλοποιηθεί ο νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου Τρικάλων, με τη προκήρυξη των  προβλεπομένων θέσεων, ώστε να λειτουργήσουν οι νέες κλινικές, μονάδες και τα νέα τμήματα και εργαστήρια που θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία του νοσοκομείου Τρικάλων;

- Να επιχορηγηθεί το Γ. Ν. Τρικάλων με το αιτούμενο ποσό των 300.000 ?;

- Να καλυφθεί η δημιουργία και λειτουργία των 3 πολυδύναμων ιατρείων με το αναγκαίο προσωπικό και πόρους;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ