Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/04/2007

Πρακτικά επίκαιρης ερώτησης του Γιάννη Δραγασάκη για την "ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ"

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ"

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: 27/4/2007

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, να εύχεστε η σημερινή να είναι η τελευταία επί του θέματος. Αλλά αν πάτε με αυτά που μας είπατε στην τριμερή σύσκεψη, φοβάμαι ότι οι εργαζόμενοι θα πουν ότι ήδη έχετε πάρει τις αποφάσεις. Και οι αποφάσεις είναι να είστε με την εργοδοσία και όχι με τους εργαζόμενους. Και φοβάμαι κύριε Υπουργέ, ότι με αυτά που είπατε ο λαός της Εύβοιας θα ενοχληθεί. Γιατί τι λέτε; Οι εργαζόμενοι είναι οι θύτες; Οι εργαζόμενοι είναι τα θύματα.

Ακόμη και στην ΠΙΡΕΛΙ που θυμηθήκατε, η ΠΙΡΕΛΙ είχε σχεδιάσει την παγκόσμια αναδιάρθρωσή της, να πάει στην Τουρκία και γιʼ αυτό έφυγε. Οι εργαζόμενοι έφταιγαν; Οι εργαζόμενοι έφταιγαν που έφυγε η GOOD YEAR από την Ελλάδα; Οι εργαζόμενοι φταίνε που αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας από την αναδιάρθρωση των πολιτικών; Πάρτε σαφείς θέσεις σε αυτό. Δεν είναι οι εργαζόμενοι θύτες. Θύματα είναι και του καπιταλισμού γενικά και των αναδιαρθρώσεων που γίνονται σήμερα ειδικότερα και των Τσιμέντων Χαλκίδας ακόμη πιο ειδικά. Και αν η Κυβέρνηση δεν πάει με αυτή τη θέση, σημαίνει ότι έχει πάρει θέση, είναι με τις πολυεθνικές.

Κύριε Υπουργέ, αν δεν βάλετε φρένο στην ασυδοσία της εργοδοσίας θα την πάθετε σαν τα ομόλογα. Θα τρέχετε και δεν θα φθάνετε, διότι –και θα τελειώσω με αυτό- οι εργαζόμενοι λένε κάτι πολύ απλό: Αιτία όλων των προβλημάτων, λένε οι εργαζόμενοι, είναι η έλλειψη προσωπικού. Και η εταιρεία προσπαθεί την έλλειψη προσωπικού να την καλύψει με διάφορους τρόπους.

Ζητείστε κύριε Υπουργέ, να ενημερωθείτε για το πρακτικό του ελέγχου που έκανε η επιθεώρηση εργασίας στις 9.1.06, στις 3.7.06, στις 25.10.06, στις 5.12.06, στις 11.1.07 και δείτε τα πρακτικά. Οι επιθεωρήσεις εργασίας οι δικές σας διαπιστώνουν παραβίαση των νόμων, αδυναμία εφαρμογής του προγράμματος εργασίας, ότι οφείλει η εταιρεία 1500 αναπαύσεις στους εργαζόμενους, ότι γίνεται παραβίαση του νόμου για τις υπερωρίες, ότι δεν τηρείται τίποτα. Αυτή είναι η κατάσταση.

Για ποια λεπτότητα και ευγένεια λέτε εδώ; Δείτε την απόφαση 142 του Εφετείου Αθηνών που δικαιώνει τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι θέλουν κάτι απλό. Δουλειά θέλουν και όσο γίνεται μεγαλύτερη ασφάλεια για το μέλλον αυτής της δουλειάς. Η εταιρεία τι θέλει; Έχω εδώ τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου. Τη μια λέει ότι μας συμφέρει να είναι το εργοστάσιο κλειστό. Δηλαδή θέλει να κλείσει το εργοστάσιο; Έχετε μια τέτοια πληροφορία εσείς; Δεν υποχρεούται η εταιρεία να ενημερώσει τουλάχιστον τι σκέφτεται να κάνει; Θέλει να κλείσει το εργοστάσιο; Μάλλον θέλει να εκβιάσει, μάλλον θέλει να υποτάξει, μάλλον θέλει τους εργαζόμενους να είναι μηχανές, να δουλεύουν χωρίς να μιλούν. Ε, δεν γίνονται αυτά στον 21ο αιώνα κύριε Υπουργέ. Θα τα βρείτε μπροστά σας.

Επομένως, πηγαίνετε στην τριμερή –κάντε την γρήγορα- με μια θέση στήριξης των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων.

ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΎ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ:

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι δυνατόν την ίδια εβδομάδα, η ίδια επίκαιρη με τα ίδια ερωτήματα, να έρχομαι για τρίτη φορά να απαντήσω για την ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ; Δεν το ξέρω καλά, ο Κανονισμός της Βουλής το ξέρει;

Δεν το ξέρω καλά, αλλά, θα μπορούσε να είναι μία και για τους τρεις. Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι αυτήν την εβδομάδα για την ΑΓΕΤ με το ίδιο ερώτημα. Και θα έλεγα στον κ. Δραγασάκη ότι πράγματι, υπάρχει ένα πρόβλημα για πεντακόσιες τριάντα οικογένειες που είναι τρομακτικό το νούμερο. Και θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τις διαβουλεύσεις και όσον αφορά το μέλλον του εργοστασίου της ΑΓΕΤ. Ούτε τους Γάλλους ξέρω εγώ, ούτε τους Πορτορικάνους. Κανέναν. Εγώ, αυτό που ξέρω είναι ότι πεντακόσιες τριάντα οικογένειες ζουν εκεί. Βλέπω μια γυμναστική κομματική και παραταξιακή και συνδικαλιστική και φοβάμαι για το μέλλον. Διότι άλλο το να παρέμβω για τα εργασιακά δικαιώματα που είναι για μας πράγματι εκ των ουκ άνευ η παρέμβαση, άλλο να δούμε πως μπορεί να λειτουργήσει και άλλο να κάνουμε ετοιμασίες για συνδικαλιστικές γυμναστικές. Προσέξτε, θα είστε υπόλογοι, εκείνοι οι οποίοι πεντακόσιες τριάντα οικογένειες θα τις οδηγήσετε στην ανεργία.

Γιʼ αυτό, λοιπόν, χρειάζεται μία σύνεση κύριε Δραγασάκη, που πιστεύω ότι την έχετε και μία λεπτότητα στις διαπραγματεύσεις. Να μην έχουμε κύριε Πρόεδρε νέα PIRELLI.

Λοιπόν, το Υπουργείο Απασχόλησης από τις 16 του μηνός που γνωστοποιήθηκε το θέμα –διότι έχει διακοπή το εργοστάσιο- έχει εικοσαήμερη άδεια. Τι κάνουμε; Άμεσα στις 16 του μηνός επενέβη η Επιθεώρηση Εργασίας της Χαλκίδας. Και άμεσα έδωσε στο εργοστάσιο τη δυνατότητα ότι το αργότερο σε δέκα ημέρες, στις 26 του μηνός, να μας απαντήσει γιατί έγινε αυτή –που είναι παράνομη πράγματι- η ομαδική, η καθολική άδεια στους πεντακόσιους τριάντα εργαζόμενους.

Η εταιρεία επικαλείται –απλώς σας το αναφέρω- βάσει της έκθεσης των Επιθεωρητών, ότι υπήρχε βλάβη στο Μύλο Α, στις 14-4-2007, υπήρχε βλάβη στο Μύλο Γ και ειδοποίησαν για βλάβη στη Μονάδα 4. Ειδοποιήθηκαν οι εργαζόμενοι για να κάνουν επισκευή, οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν, πήραν συνεργείο απʼ έξω, δεν το άφησαν να μπει μέσα και η εταιρεία βέβαια παρανόμως είπε ότι δίνει εικοσαήμερη άδεια.

Εμείς, ως Υπουργείο Απασχόλησης, έχω το χαρτί στα Πρακτικά της Βουλής, έχουμε αίτημα στις 23-4-2007 από τη ΓΣΕΕ και από την Ομοσπονδία Εργατών Τεχνιτών και Υπαλλήλων Τσιμέντων Ελλάδος. Μέχρι τις 23-4-2007 είχαμε παρέμβει. Έχουμε διαβουλεύσεις και άμεσα -γιατί στις 26 του μηνός, χθες, παρήλθε το δεκαήμερο- έχουμε καλέσει την εταιρεία και τους εργαζόμενους σε τριμερή συνδιάσκεψη. Την ημερομηνία και την ώρα θα την κανονίσει η γραμματέας μου.

Σας λέω, λοιπόν, κύριε Δραγασάκη, ότι άμεσα υπήρξε παρέμβαση. Όμως, προς Θεού, η Εύβοια έχει δοκιμαστεί σκληρά από πολιτικές παρεμβάσεις κομματικές, από λάθη και παραλείψεις στρατηγικής ανάπτυξης της Εύβοιας. Θα πρέπει, λοιπόν, να είστε πολύ προσεκτικοί.

Επειδή ξέρω ότι είστε σοβαροί και υπεύθυνοι στο Συνασπισμό, θα σας παρακαλούσα στη τριμερή που θα κάνουμε, να έλθετε. Ας αφήσετε, όμως, τα επαναστατικά συνδικαλιστικά όπλα για μάχες δικαιωμάτων και όχι για μάχες που να κλείνουμε εργοστάσια.

Με αυτή τη λογική, χωρίς να παραβιαστεί κανένα δικαίωμα θα είναι αμείλικτος ο νόμος. Θα παρακαλέσω για την συνεισφορά τη δική σας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί έκανε την επίκαιρη ερώτηση κύριε Πρόεδρε, ο κ. Πιπεργιάς προχθές.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Εμείς δεν είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Τα είπα στον κύριο Πιπεργιά προχθές. Χθες ήταν ο κ. Τζέκης, σήμερα ο κ. Δραγασάκης. Εν πάση περιπτώσει είναι η ίδια επίκαιρη συνεχόμενα.

Μην ανησυχείτε κύριε Δραγασάκη, είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους. Έχουμε άμεση γνώση του θέματος και θα κάνουμε αυτό που πρέπει, το καλύτερο για τη ζωή των Ευβοιαίων αλλά και των εργαζομένων.

(ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ)

 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Κύριε Δραγασάκη και ο Συνασπισμός είναι παρόν στις τριμερείς. Έχουμε εφαρμόσει εδώ και τρία χρόνια ότι στις τριμερείς θα είναι και οι εκπρόσωποι κομμάτων. Βλέπω ότι έχει έρθει εδώ και ο κ. Βενιζέλος και οι άλλοι Βουλευτές κ.λπ. Άρα λοιπόν εκεί θα είστε αυτόπτης μάρτυς να δείτε με ποιους είναι η Κυβέρνηση.

Μέχρι τώρα έχω κάνει χίλιες εκατό τριμερείς, όταν στα τέσσερα χρόνια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχαν γίνει εκατόν εξήντα οκτώ. Κανείς εργαζόμενος από τα Λιπάσματα Θεσσαλονίκης μέχρι την τελευταία επιχείρηση δεν έχει αισθανθεί ούτε μυριστεί ακόμα ότι η Κυβέρνηση αυτή δεν είναι δίπλα στον εργαζόμενο. Και όταν λέγατε τα ίδια για τα Λιπάσματα εσείς, Βουλευτές Θεσσαλονίκης, όταν έγινε η απονομή τιμητικής πλακέτας προς την Κυβέρνηση, τότε ποιήσατε τη νήσσαν. Άρα, λοιπόν, μη μας λέτε πράγματα, τα οποία ζούμε και πιστεύουμε τρία ολόκληρα χρόνια.

Πρέπει να καταλάβει και η ΑΓΕΤ και κάθε επιχειρηματίας ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Πρέπει να ξέρετε όμως, κύριε Δραγασάκη, και το νομοθετικό έργο που κάνει αυτή η Κυβέρνηση. Εμείς φέραμε τριπλασιασμό των προστίμων. Και στέλνω και το μήνυμα –γιατί παίρνω και τα Πρακτικά στην εταιρία- ότι έχω δικαίωμα μέχρι 3 εκατομμύρια πρόστιμο να βάλω. Ποτέ δεν υπήρχε στο παρελθόν. Αυτό είναι ένα νομοθετικό όπλο με το οποίο στέλνουμε το μηνυματάκι ότι δεν εκβιάζεται η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση θέλει να εφαρμόζεται ο νόμος, να έχει ανάπτυξη η χώρα, να έχει ποιότητα ο εργαζόμενος, να έχει αξιοπρεπή μισθό.

Η Κυβέρνηση δεν κάνει, κύριε Δραγασάκη, γυμναστική κατά το δοκούν, ανάλογα με το πώς και τι μας συμφέρει. Αρκεί να σας πω να πάρετε τα Πρακτικά για τα Λιπάσματα Θεσσαλονίκης, για να δείτε τι λέγατε, τι έλεγαν οι πτέρυγες της Βουλής. Γιατί ο στόχος δεν ήταν αυτοί οι φουκαράδες –σε εισαγωγικά- εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι οι μόνοι που δεν φταίνε. Και όταν λύσαμε το θέμα των εργαζομένων, κύριε Πρόεδρε, και με πλήρη αποδοχή και πλήρη συμφωνία των εργαζομένων, σταμάτησε η γυμναστική σας. Δηλαδή, τι θα κάνω εγώ; Θα κάνω το γυμναστή στη γυμναστική σας;

Σας λέω, λοιπόν, ένα πράγμα, ότι εμείς θέλουμε να υπάρχουν επιχειρήσεις και να λειτουργούν, όχι όμως και κάτω τα χέρια από τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό πρέπει να παντρευτεί, κύριε Δραγασάκη. Διότι το έχω ξαναπεί, πρέπει να υπάρχουν επιχειρήσεις, για να υπάρχουν εργαζόμενοι. Το έχουμε ξαναπεί αυτό. Γιʼ αυτόν το λόγο, λοιπόν, δεν παραχωρούμε σε κανέναν τίποτα. Αυτό που λέμε είναι ένα, ότι πρέπει το εργοστάσιο ΑΓΕΤ να λειτουργήσει άμεσα.

Άρα, κύριε Δραγασάκη, για να συμφωνήσουμε, σας καλώ και εγώ στην τριμερή και μετά να έρθετε στη Βουλή να πείτε αυτά που λέτε. Για το πότε θα σας ειδοποιήσει η γραμματέας μου, κύριε συνάδελφε. Να έλθετε εδώ να τα πείτε.

Σας λέω: Πρώτον, άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου. Δεύτερον, τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι απόλυτα βάσει της εργασιακής νομοθεσίας. Τρίτον, πρέπει οι εργαζόμενοι να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να κάνουν παρανομίες. Δεν κάνουν εδώ, αλλά να το ξέρουν οι εργαζόμενοι. Το μήνυμα είναι προς όλες τις κατευθύνσεις. Η μονομέρεια ανήκει σε άλλες εποχές του χθες. Σήμερα υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη προς πάσα κατεύθυνση.