Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/05/2007

Έλλειψη σχολείων στο Ολυμπιακό Χωριό

Ερώτηση του Γιάννη Δραγασάκη προς την Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων

Σε προηγούμενη ερώτηση (14125/14-9-06) είχαμε επισημάνει μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού. Η ερώτηση αν και απευθυνόταν και στο υπουργείο Παιδείας, αφού αφορούσε και το σοβαρό  πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Ολ.Χωριό, δεν απαντήθηκε.

Στο Ολυμπιακό Χωριό κατοικούν ήδη 7.500 κάτοικοι και το πρόβλημα θα γίνει οξύτερο όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των δικαιούχων που, σύμφωνα με το Σύλλογο κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού είναι περίπου 12.000.  

Σχετικά με τη σχολική στέγη στο Ολυμπιακό Χωριό, προβλεπόταν η ίδρυση 3 νηπιαγωγείων, 2 δημοτικών σχολείων, 1 Γυμνασίου, 1 Λυκείου και 1 Τεχνικού Λυκείου. Δυστυχώς όμως ελάχιστες από τις προβλέψεις έχουν υλοποιηθεί.

Συγκεκριμένα:

Τα νηπιαγωγεία βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της κατασκευής και είναι αβέβαιο πότε θα παραδοθούν. Λειτουργεί μόνον ένας βρεφονηπιακός σταθμός, δυναμικότητας 60 παιδιών, που όμως λόγω έλλειψης προσωπικού δέχθηκε τελικά 30 παιδιά.  

Τα δύο δημοτικά σχολεία που λειτουργούν, δεν επαρκούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, αφού η εγγραφή πολλών μαθητών, έχει σαν αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται ως τάξεις όλοι οι χώροι και να μη μπορεί να αναπτυχθεί άλλη δραστηριότητα από τους μαθητές. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού είναι πολύτεκνοι και ότι μέχρι την αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς θα κατοικήσουν όλοι οι δικαιούχοι, και σύμφωνα με τους υπολογισμούς τα παιδιά αυτών των ηλικιών θα είναι 1.600, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα κάλυψης των αναγκών για την επόμενη σχολική χρονιά.

Το ίδιο ισχύει για το γυμνάσιο και λύκειο, που δε θα καλύπτουν τις ανάγκες για την επόμενη σχολική περίοδο, αφού ο υπάρχων ήδη αριθμός των μαθητών υπερκαλύπτει τις αίθουσες διδασκαλίας και επιπλέον δεν υπάρχει και Τεχνικό Λύκειο.  

Επιπλέον, καμιά μέριμνα δεν έχει ληφθεί για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) που δεν έχουν πρόσβαση στα σχολεία, με αποτέλεσμα να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία για να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο. Θα πρέπει να ελεγχθεί τι προέβλεπαν οι συμβάσεις που υπεγράφησαν για την κατασκευή των σχολείων, γιατί δεν είναι δυνατόν μια σύγχρονη πόλη όπως το Ολυμπιακό Χωριό να μην παρέχει δυνατότητα πρόσβασης στα σχολεία για όλα τα παιδιά.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η κ. Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου:

1.    να προχωρήσει η κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού ώστε να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες με δεδομένο ότι οι περισσότεροι κάτοικοι είναι πολύτεκνοι και υπάρχει ανάγκη εργασίας και της μητέρας.

2.    να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του τρίτου δημοτικού σχολείου, και ενός ακόμα Γυμνασίου και Λυκείου ώστε να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες, για να μη λειτουργήσουν σε βάρδιες τα υπάρχοντα σχολεία, αλλά και για να μπορούν οι μαθητές να ασκούν όλες τις δραστηριότητες που προβλέπεται.

3.    να ελεγχθούν οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για την κατασκευή των σχολείων ώστε να υπάρξει λύση στο πρόβλημα πρόσβασης που έχουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ);

4.   να εξοπλιστούν τα σχολεία με όλα τα σύγχρονα υλικοτεχνικά μέσα και να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι και οι δυνατότητες των κτιρίων.

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης