Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/09/2006

Για την παραίτηση του Οικονομικού Διευθυντή της ΔΕΗ

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, αναφερόμενος στην παραίτηση του Οικονομικού Διευθυντή της ΔΕΗ, έκανε το παρακάτω σχόλιο:

«Μετά την πρόσφατη αποπομπή του κ. Παλαιοκρασά και τις γνωστές καταγγελίες του, η παραίτηση του Οικονομικού Διευθυντή της ΔΕΗ κ. Γρ. Αναστασιάδη έρχεται να αναδείξει την καταστροφική πορεία που ακολουθεί η ΔΕΗ και η οποία, κυρίως, συνδέεται:

Με την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και επιδιώκει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση της Ν.Δ., παραδίδοντας πλήρως τη ΔΕΗ σε μεγάλα, εγχώρια και ξένα, ιδιωτικά συμφέροντα.

Με την περίφημη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της οποίας η ΔΕΗ κατά απαράδεκτο τρόπο έχει αποκλειστεί από τους διαγωνισμούς για το χτίσιμο νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ επιβάλλονται σκανδαλώδεις προνομιακοί όροι για την είσοδο ιδιωτών.

Με το απαράδεκτο σύστημα προμηθειών του ηλεκτρικού ρεύματος από το εξωτερικό σε πανάκριβες τιμές, με τις οποίες ζημιώνεται η ΔΕΗ και επωφελούνται εγχώρια μεταπρατικά ιδιωτικά συμφέροντα.

Με το χρόνιο καθεστώς αδιαφάνειας που κυριαρχεί στη διαχείριση της ΔΕΗ και κυρίως με το απόλυτα αδιαφανές σύστημα ανάθεσης προμηθειών και έργων αλλά και το σύστημα των υπεργολαβιών, μέσω των οποίων λυμαίνονται τη ΔΕΗ ιδιώτες αετονύχηδες.

Με την απαράδεκτη και σκοτεινή συμφωνία για σύσταση εταιρείας συμμετοχών της ΔΕΗ με την αμερικάνικη, ελεγχόμενη από κερδοσκοπικά κεφάλαια, Contour Global LLC, μέσω της οποίας η ΔΕΗ προσδένεται στα αμερικάνικα συμφέροντα και τους αμερικάνικους ενεργειακούς σχεδιασμούς στη Ν.Α. Ευρώπη.

Με τις υπέρογκες συνεχείς ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίες επιβαρύνουν δυσβάσταχτα τους καταναλωτές και εξυπηρετούν κυρίως την είσοδο ιδιωτών επενδυτών στο χώρο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε μια περίοδο όπου τα θέματα της ενέργειας αποκτούν ακόμα πιο κεντρικό στρατηγικό ρόλο είναι απόλυτα αναγκαία μια ριζική αλλαγή στην πορεία πλεύσης της ΔΕΗ. Ο ΣΥΝ υποστηρίζει την εξυγίανση και ανασυγκρότηση της ΔΕΗ ως δημόσιας επιχείρησης η οποία θα πρωταγωνιστεί σε ένα εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό με βάση το δημόσιο συμφέρον, με κοινωνικές και οικολογικές προτεραιότητες και όχι τις επιλογές που επιδιώκουν να παραδώσουν συνολικά τον χώρο της ενέργειας σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα και να τον εντάξουν στους αμερικάνικους σχεδιασμούς στην περιοχή μας.»

To Γραφείο Τύπου