Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/09/2005

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος στη γιορτή για τα 50 χρόνια του Σχολείου Καλών Τεχνών Τήνου

"Στον Κώδικα Νταβίντσι, το παγκόσμιο best-seller που εκτυλίσσεται στο Λούβρο, ο Dan Brown αναφέρει, με βάση τα πραγματικά στοιχεία των επισκεπτών, ότι τα τρία πιο αγαπημένα έργα τέχνης σε ένα από τα πιο μεγάλα μουσεία του κόσμου είναι η Νίκη της Σαμοθράκης, η Αφροδίτη της Μήλου και η Μόνα Λίζα. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι τα δύο από αυτά είναι ελληνικά γλυπτά από μάρμαρο. Ευτυχώς που κανείς σχεδόν δεν γνωρίζει πόσο σήμερα η ελληνική πολιτεία περιφρονεί την εκπαίδευση των μαρμαρογλυπτών".

Αυτό ανάφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος στον χαιρετισμό του στην γιορτή για τα 50 χρόνια του Σχολείου Καλών Τεχνών στην Τήνο, όπου παρευρέθηκε.

"Η Σχολή των μαραμαρογλυπτών, που στηρίζουν μεταξύ άλλων τα έργα αποκατάστασης στην Ακρόπολη, είναι αδιαβάθμητη. Δεν έχει καμία κρατική στήριξη. Δεν είναι ενταγμένη στο Υπουργείο Παιδείας. Οι σπουδαστές της είναι δεύτερης κατηγορίας, δεν έχουν καν το δικαίωμα αναβολής.

Έζησε και δημιούργησε επί 50 χρόνια χάρη στην αγάπη των κατοίκων του Πύργου της Τήνου, την προσφορά των δασκάλων, το πάθος των σπουδαστών. Οικονομικά επιβίωσε μόνο γιατί κυριολεκτικά "η Παναγία έβαλε το χέρι της", χάρη δηλαδή στην επιχορήγηση του Πανελληνίου Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας".

Τέλος ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε να προωθηθεί άμεσα νομοσχέδιο για την αναβάθμιση και την χρηματοδότηση της Σχολής και να προωθηθεί η πρόταση του ευρωπαϊκού συνεδρίου Euromed, για δημιουργία στην Τήνο Ευρωπαϊκού Κέντρου Μαρμάρου και Πέτρας.

To Γραφείο Τύπου