Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/09/2005

Συλλυπητήριο μήνυμα ΣΥΝ για τον θάνατο του Τζόζεφ Ροτμπλατ

Για τον θάνατο του τιμημένου με Νόμπελ Ειρήνης πυρηνικού επιστήμονα Τζόζεφ Ροτμπλατ, το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης έστειλε στον βρετανικό κλάδο της διεθνούς φιλειρηνικής κίνησης «Pugwash» το ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα:

“Πληροφορηθήκαμε με βαθιά θλίψη το θάνατο του καθηγητή Τζόζεφ Ροτμπλατ, που υπήρξε επί πολλές δεκαετίες μια διεθνής ηγετική μορφή στους αγώνες για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, κατά του φασισμού και μιλιταρισμού.

Από το 1944 ακόμα, ο Τζόζεφ Ροτμπλατ είχε κερδίσει τον διεθνή θαυμασμό, ως ο πυρηνικός επιστήμονας που αποχώρησε από το Σχέδιο Μανχάταν για την κατασκευή της βόμβας της Χιροσίμα. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τους Αϊνστάιν και Ράσσελ, για την διατύπωση και προώθηση της ιστορικής αντιπυρηνικής διακήρυξης του 1955, του περίφημου μανιφέστου Αϊνστάιν-Ράσσελ, ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση, το 1957, του διεθνούς κινήματος επιστημόνων «Ρugwash», μια από τις σημαντικότερες φιλειρηνικές οργανώσει της περιόδου του ψυχρού πολέμου.

Δικαιότατα του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης το 1995 ως επικεφαλής του κινήματος αυτού.

Θα θυμόμαστε πάντα ότι ο Τζόζεφ Ροτμπλατ δεν έπαψε, ως τις τελευταίες μέρες της ζωής του, παρά τα 97 χρόνια του, να υψώνει τη φωνή του υπέρ της κατάργησης των πυρηνικών όπλων

Οι αγώνες και οι ιδέες του θα συνεχίσουν να αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους αγωνιστές της ειρήνης σε όλο τον κόσμο

To Γραφείο Τύπου