Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/05/2007

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

«1. Στην επέτειο της αντιφασιστικής νίκης αισθανόμαστε την υποχρέωση να κινητοποιήσουμε την ενεργό μνήμη των πολιτών και ιδιαίτερα της νεολαίας για να αποκρουστούν σήμερα οι ορατοί κίνδυνοι:

2. Οι νέες και οι νέοι που σήμερα κατά δεκάδες χιλιάδες ψηφίζουν στα πανεπιστήμια σε μια μοναδική, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, δημοκρατική διαδικασία- παρά τις σοβαρές ατέλειες και αδυναμίες του φοιτητικού κινήματος-  δεν είναι ίδιοι, στη συνείδηση και τη γνώση τους για την κοινωνία, όπως πέρυσι και πρόπερσι. Ανεξάρτητα του τι θα ψηφίσουν, ακόμα και αυτοί που θα επιλέξουν τις παρατάξεις που έχουν αναφορά στις δυνάμεις του δικομματισμού, έχουν μπολιαστεί με ένα ευρύτερο κριτικό πνεύμα, με την αμφιβολία για τις πολιτικές των κυβερνήσεων και για τις πρακτικές των μηχανισμών καταστολής. Ακόμα περισσότερο όσοι ψηφίζουν τις αριστερές δυνάμεις, πιο ιδιαίτερα τα ψηφοδέλτια του ευρύτερου χώρου της ριζοσπαστικής και κινηματικής Αριστεράς, έχουν διαμορφώσει τη συνείδησή τους και την πολιτική στάση μέσα από το δεκάμηνο κίνημα στο οποίο έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο και επηρέασαν  ουσιαστικά τις θέσεις των κομμάτων, τις ίδιες τις πολιτικές εξελίξεις μέσα κι έξω από τη Βουλή.

Το δικό μας μήνυμα αναφέρεται σε μια επιλογή στάσης ζωής, σε μια αγωνιστική επιλογή με ανοικτούς ορίζοντες, με σεβασμό στη  συλλογικότητα, με κινητοποίηση και συμμετοχή στην πολιτική και στα κινήματα, με μια νέα αλληλεγγύη και μια νέα διεθνιστική αντίληψη που θα αρθρώνεται πάνω στα διακυβεύματα της εποχής μας και τα πλανητικά προβλήματα και θα οργανώνει τις κινητοποιήσεις μέσα από τα διεθνή φόρα, τα αντιπολεμικά κινήματα και τις πολλαπλές αυτόνομες δράσεις όσων αντιστέκονται στην παγκοσμιοποίηση υπό νεοφιλελεύθερη ηγεμονία.»

Αναφερόμενος στο χθεσινό ατύχημα στην 5η Μονάδα ΑΗΣ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ στην Πτολεμαϊδα, κατά το οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα 42χρονος εργαζόμενος, πατέρας τριών παιδιών, ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε:

« Είναι  ο δεύτερος θάνατος από ατύχημα στην ΔΕΗ αυτό τον μήνα. Ο εν λόγω εργαζόμενος που δούλευε για λογαριασμό εργολάβου στην ΔΕΗ. εισήλθε στη μονάδα, προκειμένου να απομακρύνει υπολείμματα τέφρας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Μέχρι σήμερα έχω καταθέσει δύο ερωτήσεις στη Βουλή για τα συγκλονιστικά επίπεδα  εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Στις ερωτήσεις αυτές κατήγγειλα συγκεκριμένα   τον τεράστιο αριθμό εργατικών ατυχημάτων στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, όπου συμβαίνει ένα εργατικό ατύχημα την  ημέρα. Το γεγονός αυτό  επιβάλλει η Πολιτεία   να ασχοληθεί και να διερευνήσει ουσιαστικά τις πραγματικές αιτίες , αυτών των ανατριχιαστικών αριθμών και την άμεση λήψη αποτελεσματικών  μέτρων. Αντί αυτού,  οι απαντήσεις  που έλαβα από τους αρμόδιους Υπουργούς, ήταν πανομοιότυπες. Διέφερε μόνο ο αριθμός πρωτοκόλλου, αφού ούτε ο αρμόδιος Υπουργός Απασχόλησης ούτε οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι της ΔΕΗ  έκαναν τον κόπο να αλλάξουν έστω και τις διατυπώσεις στις γραπτές τους απαντήσεις.

Νομίζω  ότι η αντιμετώπιση αυτή είναι αποκαλυπτική για το ενδιαφέρον των Διοικήσεων της ΔΕΗ , των εργολάβων αλλά και της Πολιτείας για τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων και τις οικογένειες τους.»