Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/05/2007

Κίνδυνοι από τη χρήση Pet-Coke στη βιομηχανία

Ερώτηση της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης

Περισσότερους από 28 τόνους ημερησίως τού επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία πετρελαϊκού αποβλήτου Pet Coke (πετ κοκ) θα μπορούν στο εξής να χρησιμοποιούν ως καύσιμο δύο κεραμοποιίες, με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργείου Ανάπτυξης. Με την έκδοση των σχετικών ΚΥΑ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, άνοιξε ο δρόμος για τη χρήση του πετ κοκ από βιομηχανίες σε όλη την Ελλάδα.

Η χρήση πετ κοκ επιτρεπόταν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην περιοχή της Λάρισας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αυτού και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2002, το ΣΔΟΕ έστειλε δείγματα πετ κοκ για ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους και στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας. Από τις απαντήσεις των υπηρεσιών προκύπτει ότι η χρήση  πετ κοκ ως καύσιμη ύλη έχει δραματική επιβάρυνση του περιβάλλοντος, με συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων, αλλά και στους κατοίκους του Ομορφοχωρίου (βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το εργοστάσιο) και της Λάρισας (4,5 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο). Επιπλέον επιφέρει απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων για το Δημόσιο, λόγω διαφυγόντων δασμών και συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό για τις ομοειδείς επιχειρήσεις, οι οποίες επένδυσαν μεγάλα χρηματικά ποσά για να χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη το φυσικό αέριο που είναι ακριβότερο από το πετ κοκ.

Το πετ κοκ στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ως απόβλητο, ενώ στην Ελλάδα εισάγεται αφορολόγητο, με αποτέλεσμα η τιμή του ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας να αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της τιμής τού φυσικού αερίου, η χρήση του οποίου επιβάλλεται σήμερα σε βιομηχανίες που βρίσκονται κοντά σε αστικά κέντρα. Επιπλέον, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και εξειδικευμένες μελέτες, τα παράγωγα καύσης του συγκεκριμένου πετρελαϊκού αποβλήτου ευθύνονται για κρούσματα βρογχίτιδας και βρογχοσπασμού, αλλεργίες, ρινίτιδα, άσθμα, μη φυσιολογική σωματική ανάπτυξη των βρεφών, ενώ δεν αποκλείονται διαταραχές του DΝΑ και καρκινογενέσεις.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΥΠΑΝ προφανώς δεν λαμβάνουν υπόψη και έρχονται σε αντίθεση τόσο με τα περιβαλλοντικά δεδομένα όσο και με τα οικονομικά.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-    Είναι σε γνώση των υπηρεσιών των Υπουργείων τα αποτελέσματα των μελετών για το πετ κοκ και το πόρισμα από το Γενικό Χημείο του Κράτους και το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας;

-    Ποια στοιχεία διαθέτουν που να δικαιολογούν τη χρήση πετ κοκ; Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, ώστε να αποτραπεί έγκαιρα η χρήση του συγκεκριμένου αποβλήτου;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη