Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/05/2007

Απάντηση Στ. Δήμα σε ερώτηση Ευρωβουλευτών της Αριστεράς και των Πρασίνων σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 24 -ΔΗΛΩΣΗ Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ

Ο αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμας, απαντώντας σε ερώτηση Ευρωβουλευτών της Αριστεράς και των Πρασίνων σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του ελληνικού Συντάγματος, αν και δηλώνει ότι "η Συνθήκη δεν εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να σχολιάσει την αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος", υπογραμμίζει με νόημα: "Είναι προς το συμφέρον των κρατών μελών να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία και τη διαφύλαξη των δασών τους."

Στην Επιτροπή έφεραν με ερώτησή τους την κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Ελληνικού Συντάγματος, οι Ευρωβουλευτές Μαργκρέτε Ώκεν (Δανία), Μπαρμπ ντε Μπρυν (Ην. Βασίλειο), Ρομπέρτο Μουζάκιο (Ιταλία), Καρτίκα Λίοταρντ (Ολλανδία), Αδάμος Αδάμου (Κύπρος) και Δημήτρης Παπαδημούλης, μετά από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ. Συγκεκριμένα, ζήτησαν από την Επιτροπή να πάρει θέση απαντώντας "εάν θεωρεί ότι η τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος συνάδει με τις υφιστάμενες πολιτικές και τη νομοθεσία της ΕΕ και εάν η επιχειρούμενη συρρίκνωση της περιβαλλοντικής προστασίας παρεκκλίνει από τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και αποτελεί παράβαση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα τόσο στην ΕΕ όσο και διεθνώς".

Σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα την προστασία του δασικού περιβάλλοντος, ο Έλληνας Επίτροπος υπογραμμίζει ότι "τα δάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αναμφισβήτητα συμβάλλουν στην επίτευξη διαφόρων στόχων της κοινοτικής περιβαλλοντικής πολιτικής, όπως εκείνοι που αφορούν τη βιοποικιλότητα, το έδαφος, την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, την προστασία του κλίματος κ.λπ.. Είναι προς το συμφέρον των κρατών μελών να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία και τη διαφύλαξη των δασών τους."

Επισημαίνεται εξάλλου ότι ο κ. Δήμας, δημόσια και με σαφήνεια από τις 21 Ιανουαρίου 2007, έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 24, σημειώνοντας ότι "Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι υπέρ της αυστηρής και αμιγούς προστασίας του φυσικού περιβάλλοντοε, του οποίου τα δάση αποτελούν ένα από τα κυριότερα στοιχεία" και καταλήγοντας ότι "Η συνταγματική διάταξη, ως έχει σήμερα, προστατεύει επαρκώς τον δασικό μας πλούτο, ενώ η εφαρμογή της αρχής της αειφορίας καθιστά δυνατή την οικονομική ανάπτυξη που γίνεται με σεβασμό προς το περιβάλλον. Για τους λόγους, η αναθεώρηση του άρθρου 24 δεν είναι αναγκαία."

Αναφερόμενος στην απάντηση του Επιτρόπου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Ο Έλληνας Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στην επί τα χείρω αναθεώρηση του άρθρου 24 που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, γιατί συρρικνώνει περαιτέρω την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, επιτείνοντας την ελληνική απόκλιση από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δυστυχώς για τη χώρα μας, την ώρα που παντού στην Ευρώπη η προστασία του περιβάλλοντος αναδεικνύεται σε πολιτική προτεραιότητα, τα δασοκτόνα συμφέροντα των καταπατητών επιχειρείται να αναχθούν σε συνταγματικές αρχές. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι ο Έλληνας Επίτροπος Περιβάλλοντος ομιλεί, για μία ακόμα φορά, σε ώτα μη ακουόντων."

To Γραφείο Τύπου