Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/05/2007

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, συνεχίζοντας σήμερα την περιοδεία του στην Καστοριά, επισκέφθηκε το πρωί το Εργατικό Κέντρο Καστοριάς. Στη συνέχεια έδωσε Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα ΤΕΙ Καστοριάς, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις φοιτητικές εκλογές

«Θέλουμε ως ΣΥΡΙΖΑ να χαιρετίσουμε τις φοιτητικές εκλογές που έγιναν χθες σε όλα τα ΤΕΙ και ΑΕΙ της χώρας μας, με μια  δημοκρατική διαδικασία που αποτελεί συνέχεια μιας μεγάλης αγωνιστικής παράδοσης του φοιτητικού κινήματος. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω του φοιτητές και τις φοιτήτριες για το γεγονός ότι μετά από αυτές τις φοιτητικές εκλογές, οι δυνάμεις που στηρίζουμε η Νεολαία του ΣΥΝ, η Νεολαία της ΚΟΕ, ενωτικές αριστερές δυνάμεις, και κυρίως ανένταχτοι φοιτητές με τους οποίους συμπορευτήκαμε στις πολύμηνες κινητοποιήσεις, δεν θα έχουν πια μια σποραδική αλλά μια ενωτική παρουσία σε όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Είναι οι δυνάμεις εκείνες οι οποίες διπλασίασαν ουσιαστικά τις ψήφους και οι οποίες βγήκαν με μια σημαντική δυναμική μέσα από αυτές τις εκλογές. Μια δυναμική ενωτική, που,  ανεξάρτητα από το που ανήκει ο καθένας, σε ποια παράταξη ανήκει και ψηφίζει, είναι απαραίτητη, προκειμένου να συνεχιστούν οι μεγάλοι  αγώνες για την αναβάθμιση και τη στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης.»

Για τις αρχαιρεσίες της ΚΕΔΚΕ

«Παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί, εμείς θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας για μια μαχόμενη τοπική αυτοδιοίκηση. Στο νέο Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ όπως και στην ΕΝΑΕ είναι παρούσες δυνάμεις της ενωτικής αριστεράς, πλατειών σχημάτων που είχαν στηριχθεί από τον ΣΥΝ. Κι αυτό είναι έκφραση μιας ανοιχτής και αποτελεσματικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από την πλευρά των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις Δημοτικές Εκλογές. Αλλά ταυτόχρονα, είναι και έκφραση μιας πεποίθησης ότι αυτή η αριστερή πολιτική, και όχι άλλες που στηρίζονται στη διαίρεση και στο διχασμό, είναι η μόνη που μπορεί να δώσει μια απάντηση στα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά και οξυμένα.»

Για τα προβλήματα της Καστοριάς

«Η Καστοριά σήμερα γίνεται ένα «μουσείο» της μαύρης εργασίας, ένα «μουσείο» της ανεργίας και ένα «μουσείο» της εκμετάλλευσης. Βλέπουμε παραβιάσεις δικαιωμάτων των εργαζομένων σε σχέση με τα προβλήματα πληρωμής των εισφορών τους, σε σχέση με τα προβλήματα κάλυψης τους από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και από τη άλλη πλευρά έχουμε μια πλήρη απουσία ελεγκτικών μηχανισμών. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που υπάρχουν, όχι μόνον δεν επαρκούν, αλλά ουσιαστικά κλείνουν το μάτι σε αυτές τις παραβιάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει στη Βουλή ΄μια σειρά ζητήματα που έχουν σχέση με την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, με την πληρωμή των εισφορών, με την αξιοποίηση των επιδοτήσεων των θέσεων εργασίας σε πραγματική βάση και όχι σε εικονική βάση, μέσω της μετατροπής τους, ουσιαστικά, σε επίδομα των επιχειρήσεων.»

Για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές

«Πρέπει η πολιτική να τεθεί με νέους όρους, έξω από  το δικομματισμό, πάνω στις ουσιαστικές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Πρέπει να κλείσει ο φάκελος του δικομματισμού. Εμείς βλέπουμε τις εκλογές που έρχονται, όποτε και αν γίνουν αυτές, ως μια δυνατότητα ανατροπής του πολιτικού σκηνικού, όπως είχαν γίνει και προηγούμενα σε άλλες δεκαετίες ανατροπές του πολιτικού σκηνικού. Και πιστεύω ότι εδώ ο ρόλος της Αριστεράς είναι ιδιαίτερα σημαντικός προκείμενου να ανοίξει ένας άλλος, ουσιαστικός διάλογος, μια άλλη συζήτηση και μια άλλη πορεία στη χώρα μας. Και αυτό μπορεί να το  κάνει μόνο μια Αριστερά η οποία είναι ενωτική. Όχι μια Αριστερά η οποία διασπάται και τελικά έχουμε διάφορα μαγαζάκια τα οποία εμφανίζονται να παίζουν έναν περιθωριακό ή έναν γραφικό ρόλο, αλλά μια Αριστερά ενωτική που φέρνει αποτελέσματα, που έχει ριζοσπαστικούς στόχους. Κι εδώ είναι το μεγάλο εγχείρημα και η μεγάλη πρόκληση για   το κόμμα μας. Αυτός είναι ο στόχος   της συνεργασίας μας με άλλες δυνάμεις μέσα στα πλαίσια αυτού του ευρύτερου σχήματος της ριζοσπαστικής αριστεράς και γι αυτό αναζητούμε και νομίζω ότι θα προωθήσουμε συνεργασία με οικολογικές δυνάμεις σε πανελλαδικό επίπεδο προκείμενου αυτές οι εκλογές να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό.»

To Γραφείο Τύπου