Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/05/2007

Να κατατεθούν πλήρη στοιχεία στη βουλή για τις επενδύσεις των ταμείων σε σύνθετα επενδυτικά προϊόντα (δομημένα ομόλογα).

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του Γιάννη Δραγασάκη προς τον Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας

Στις 18/4/07, είχαμε καταθέσει την με αριθμ. πρωτ. 6959/533 ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, και ζητούσαμε, μεταξύ άλλων, να κατατεθούν στη βουλή όλα τα στοιχεία σχετικά με το ποια  ασφαλιστικά ταμεία έχουν επενδύσει σε ομόλογα του δημοσίου ή των Τραπεζών καθώς και το ύψος της κάθε επένδυσης. Συγκεκριμένα ρωτούσαμε "Ποια ασφαλιστικά ταμεία συγκεκριμένα έχουν επενδύσει σε δομημένα ομόλογα; Ποιο το ύψος της επένδυσης του κάθε ταμείου στα ομόλογα αυτά, από ποιο φορέα αγοράστηκαν τα ομόλογα και τι προμήθειες καταβλήθηκαν; Να κατατεθούν οι συμβάσεις μέσω των οποίων πραγματοποιήθηκαν οι εν λόγω επενδύσεις".

Στην από 4-5-2007 απάντηση του Υπουργείου Απασχόλησης αναφέρεται ότι το ύψος των επενδύσεων των ταμείων σε δομημένα ομόλογα ανέρχεται στο ποσό των  782,4 εκ ευρώ.

Όμως, σε πρόσφατη συνεδρίαση (26/4/07) της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της βουλής, που συνεδρίασε με θέμα "ενημέρωση του Υπουργού Οικονομίας σχετικά με την υπόθεση των επενδύσεων των Ταμείων σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου", ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι το ποσό που έχουν επενδύσει τα ταμεία σε ομόλογα δημοσίου ή Τραπεζών ανέρχεται σε 1 δις 260 εκ ευρώ.

Κατά συνέπεια, ο πίνακας, που απεστάλη από το Υπουργείο Απασχόλησης, σχετικά με τα ταμεία και το ύψος που αυτά έχουν επενδύσει σε ομόλογα δεν είναι πλήρης. Επίσης, είναι ελλιπής ως προς τα στοιχεία που ρωτούσαμε για κάθε ομόλογο.

ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Έχει δώσει εντολή για πλήρη καταγραφή όλων των ταμείων που έχουν επενδύσει σε σύνθετα επενδυτικά προϊόντα και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί;

2) Αν ναι, παρακαλούμε να μας αποσταλεί ο πλήρης κατάλογος μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής.

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης