Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/05/2007

Αποδυνάμωση της Δ/νσης Πληροφορικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον Οργανισμό Πληρωμών & Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού & Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ)

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του Γιάννη Δραγασάκη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, Οικονομίας & Οικονομικών

Η λειτουργία της Δ/νσης Πληροφορικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έχει ως σκοπό τη δημιουργία κατάλληλου θεσμικού και τεχνολογικού περιβάλλοντος για την ομαλή μετάβαση της χώρας στον τομέα της γεωργίας στα δεδομένα της νέας ψηφιακής τεχνολογίας, τη βελτίωση του βαθμού ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στον πρωτογενή τομέα με σκοπό την αναθεώρηση των δραστηριοτήτων τους και την προσαρμογή αυτών στις νέες ευρείες γνωστικές δυνατότητες που υπάρχουν και την προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ισότιμο εταίρο στα πλαίσια του διεθνούς εμπορικού περιβάλλοντος.

Η εν λόγω δ/νση διαθέτει πανελλαδικό δίκτυο υπολογιστών ώστε να μπορούν να υποστηριχθούν οι εφαρμογές που υπάρχουν στο κέντρο και στις περιφέρειες. Ειδικότερα υπάρχουν servers σε όλες τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τοπικό δίκτυο με τους αντίστοιχους σταθμούς εργασίας (230).

Τα τελευταία χρόνια όμως εκχωρούνται αρμοδιότητες και η εφαρμογή προγραμμάτων από την ηγεσία του υπουργείου στον Οργανισμό Πληρωμών & Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού & Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) που είναι ΝΠΙΔ και διαχειρίζεται τις πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων – Τμήμα Εγγυήσεων.

Δύο πολύ σημαντικά προγράμματα του υπουργείου εκχωρήθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, και συγκεκριμένα, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου Κοινοτικών Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) και η Εξισωτική Αποζημίωση. Με τον τρόπο αυτό, εκχωρούνται στον ΟΠΕΚΕΠΕ αρμοδιότητες που δεν έχει από το νόμο και τις οποίες θα έπρεπε να έχει το Υπουργείο, όπως η διαχείριση των αιτήσεων των δικαιούχων, οι διοικητικοί έλεγχοι των δικαιολογητικών και η εκκαθάριση των καταστάσεων πληρωμών των δικαιούχων.

Το ΟΣΔΕ είναι ένα πρόγραμμα το οποίο σκοπό έχει την πριμοδότηση της διατήρησης των αιγοπροβάτων και πριμοδότηση αιγοπρόβειου κρέατος,  βοοειδών και βοείου κρέατος και γαλακτοπαραγωγής και την πριμοδότηση για την καλλιέργεια αροτραίων εκτάσεων και καρπών με κέλυφος και απασχολούσε 5 περίπου άτομα ανά νομό (τοπογράφο, κτηνίατρο, γεωπόνο και διοικητικό υπάλληλο), 10 άτομα στην κεντρική υπηρεσία και 10 άτομα σε συνεργασία με την εταιρεία που υποστηρίζει τα προγράμματα που αφορούν στις επιδοτήσεις των αγροτών. Η συνολική επιδότηση κατ' έτος για το ΟΣΔΕ ανέρχεται στα 850.000.000 ευρώ περίπου.

Η Εξισωτική Αποζημίωση είναι ο δεύτερος άξονας του Εγγράφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΠΑΑ) και αφορά στην παροχή ενίσχυσης προς τους αγρότες των μειονεκτικών, ορεινών περιοχών και τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, ως αντιστάθμιση για τα προβλήματα που τους δημιουργούν τα μόνιμα φυσικά μειονεκτήματα των περιοχών τους. Με το πρόγραμμα αυτό απασχολούνταν 3 άτομα ανά Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και 2 άτομα στην κεντρική υπηρεσία της Δ/νσης Πληροφορικής. Οι επιδοτήσεις που δόθηκαν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την περίοδο 2000-2006 ήταν 780.000.000 ευρώ.

Το 2005, ανατέθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ το πρόγραμμα του ΟΣΔΕ και από το 2007 και εφεξής ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναλαμβάνει το πρόγραμμα της Εξισωτικής Αποζημίωσης σε εκτέλεση των μέτρων 211 και 212 του Άξονα 2 του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (Προγραμματισμός Αγροτικής Ανάπτυξης (2007-2013).

Κατόπιν των ανωτέρω

ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

1)    Με ποιο σκεπτικό εκχωρούνται αρμοδιότητες σε έναν οργανισμό ο οποίος είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ο οποίος διαθέτει μόνο 11 Περιφερειακές Διευθύνσεις και δε διαθέτει την απαραίτητη υποδομή (γραφεία ανά νομό και προσωπικό) για να εφαρμόσει τα ανάλογα προγράμματα;

2)    Για ποιο λόγο εκχωρούνται οι παραπάνω αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα ασκούνταν, και μάλιστα επιτυχώς, από το δημόσιο;  

3)    Υπήρξε συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων φορέων και λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις της αρμόδιας Δ/νσης Πληροφορικής για την εκχώρηση αυτή;

4)    Ποιο είναι το οικονομικό κόστος πριν την εκχώρηση και μετά την εκχώρηση των παραπάνω αρμοδιοτήτων για το δημόσιο;

5)    Έχει συνυπολογιστεί το ότι με την εκχώρηση αυτών των αρμοδιοτήτων συνεχώς αποδυναμώνεται η Δ/νση Πληροφορικής του υπουργείου αλλά και οι Περιφερειακές Δ/νσεις;

Επίσης ζητάμε να κατατεθούν:

Οι αποφάσεις κατανομής των προϋπολογισμών των προγραμμάτων του ΟΣΔΕ και της Εξισωτικής Αποζημίωσης των ετών 2000-2006 για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και για όλες τις Διευθύνσεις του υπουργείου που εμπλέκονται στην εφαρμογή και υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών.

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης