Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/05/2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ν.ΒΟΥΤΣΗ ΣΤΟ "ΚΟΚΚΙΝΟ" σχετικά με την προκήρυξη του «Επαναστατικού Αγώνα» και την κυβερνητική πολιτική περί «πολιτικής βίας»

Ο Ν. Βούτσης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο ΚΟΚΚΙΝΟ» (Γ.Μελιγκώνη-Α.Παπαδόπουλο) σχετικά με την προκήρυξη του «Επαναστατικού Αγώνα» και την κυβερνητική πολιτική περί «πολιτικής βίας», τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Πρόκειται για ένα μανιφέστο που θέλει να νομιμοποιήσει τις πρακτικές που εμείς ονομάζουμε «επιλογές τυφλής βίας» ως βεντέτα με τις δυνάμεις καταστολής.

Το κείμενο μαρτυρεί μια πλήρη απαξίωση προς τα μαζικά κινήματα, ενώ μιλάει συνεχώς και θέλει να επιχειρηματολογεί στο όνομά τους. Περιφρονεί την κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων νέων, το βάπτισμα και την εμπειρία ζωής τους στις διαδηλώσεις και τις αντιπαραθέσεις, τη διάθέση για συμμετοχή και επίδραση στην πολιτική, τη δημοκρατική κουλτούρα της μεγάλης πλειοψηφίας τους ακόμα κι όταν υφίστανται την άγρια αστυνομική καταστολή και τον αυταρχισμό.

Η μόνη απάντηση, για την Αριστερά, στην επιμονή της κυβέρνησης της Ν.Δ. στην επικίνδυνη ατραπό της ατζέντας περί πολιτικής βίας και τρομοκρατίας, εν όψει μάλιστα των εκλογών, είναι η απαίτηση για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη συμμετοχή, για καταδίκη  όλων των μορφών  κρατικής βίας που «ανθίζουν» στα σωφρονιστήρια, στους ελέγχους των μεταναστών, στην καθημερινή επίδειξη αστυνομικής αυθαιρεσίας. Περισσότερη κριτική και μεγαλύτερη αντίσταση στην μιντιοκρατία, που νομιμοποιεί τις αντικοινωνικές πολιτικές και τον αυταρχισμό.

Αυτά είναι και τα μηνύματα ενός νέου ριζοσπαστισμού και ενός κριτικού πνεύματος που έχει μπολιάσει μαζικά, ιδιαίτερα τους νέους, που βιώνουν μια δραματική ανασφάλεια και μια επιλογή κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Αλίμονο αν αυτός ο διάχυτος ριζοσπαστισμός, στο όνομα κάποιων αυτόκλητων «πρωτοποριών», εκφυλιστεί σε βίαιες επιλογές ενός «κοινωνικού πολέμου», μια επιλογή που επικοινωνιακά ανατροφοδοτείται με τα κυρίαρχα μίντια που παράγουν τρομολαγνεία και φόβο.

Η κυβέρνηση έχει την πρώτη ευθύνη για την αναγωγή σε κυρίαρχο παράγοντα της διαμόρφωσης της πολιτικής ζωής αυτών των μορφών τυφλής βίας, που είναι γνωστό σε όλους ότι δεν έχουν καμιά πολιτική και ελάχιστη κοινωνική συναίνεση. Τα μικροκομματικά παιχνίδια μέσα στους κόλπους της δεξιάς και της ακροδεξιάς και η εμμονή σ΄ αυτή την «αντιτρομοκρατική ατζέντα» αποσκοπούν, από την πλευρά τους, επίσης στην περιθωριοποίηση των κοινωνικών αγώνων και τον εκφυλισμό του μαζικού τους χαρακτήρα.»

To Γραφείο Τύπου