Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/05/2007

Συκοφαντική επίθεση του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" εναντίον του ΣΥΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ- Δημ.Παπαδημούλης: «Ψεύδονται και το αποδεικνύουν τα πρακτικά»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» (Ε. Λουπάκη) σχετικά με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την επίθεση του «Ριζοσπάστη», τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Γιατί σας εκπλήσσει όταν ο «Ριζοσπάστης» καταγγέλλει τον ΣΥΝ. Η είδηση θα ήταν το ανάποδο.

Η τραγωδία είναι ότι με τους συναδέλφους του ΚΚΕ είμαστε στην ίδια ευρωομάδα. Άλλοτε συμφωνούμε, άλλοτε διαφωνούμε. Συνυπάρχουμε. Έχουμε καλές προσωπικές σχέσεις. Αλλά αυτό το κρύβουν από τους ψηφοφόρους τους στην Ελλάδα. Αν μας θεωρούν τόσο πουλημένους και τόσο προδότες εμάς του ΣΥΝ, γιατί δεν πάνε σε μια άλλη ομάδα;

Ψεύδεται ο «Ριζοσπάστης» για μια ακόμη φορά. Διότι για το συγκεκριμένο σημείο του ψηφίσματος, το οποίο αφορά τις ευρω-ρωσικές σχέσεις, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, εγώ, διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως. Γιατί πιστεύω ότι είναι απαράδεκτο να αναθεωρεί κανείς την ιστορία, ό,τι κι αν έχει υποστεί από τους Σοβιετικούς. Αυτό το μνημείο είναι ένα μνημείο της αντιφασιστικής νίκης και στο όνομα της αντίθεσης στη σοβιετική κυριαρχία, στο σοβιετικό επεκτακτισμό κ.λπ., δεν μπορεί κανείς να βαφτίζει το κρέας, ψάρι. Δεν μπορεί να λέει ότι οι μεραρχίες, τα τάγματα των SS που συγκροτήθηκαν στην Εσθονία ή τη Λετονία ήταν αγωνιστές της ελευθερίας, απλώς επειδή πολεμούσαν εναντίον του καθεστώτος του Κόκκινο Στρατού, του Στάλιν κ.λπ. κ.λπ. Κι αυτό συμβαίνει τώρα στην Εσθονία δυστυχώς και γι αυτό υπάρχει κι αυτή η ένταση μεταξύ Εσθονίας και Ρωσίας, γι αυτό υπάρχουν και οι διαδηλώσεις, γι αυτό υπήρξε κι ένας νεκρός.

- Ποιοι το ψήφισαν αυτό;…

Στη συγκεκριμένη παράγραφο δεν έγινε καν ονομαστική ψηφοφορία. Επομένως αυτό που λέει ο «Ριζοσπάστης», ότι υπήρχαν κάποιοι οι οποίοι ήταν υπέρ, κάποιοι κατά, είναι ψεύδος. Η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στη μεγάλη της πλειοψηφία, στο σύνολο του ψηφίσματος που αφορούσε όμως τις ευρωρωσικές σχέσεις, όχι τη συγκεκριμένη παράγραφο, είχε μια θετική τοποθέτηση, διότι είναι ένα ψήφισμα το οποίο δεν διακρίνεται από την ψυχροπολεμική … Θέλει μια ομαλή σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη. Αλλά η συγκεκριμένη παράγραφος δεν υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΝ, δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία. Και για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω, εάν γινόταν ονομαστική ψηφοφορία, αν και το σύνολο των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. θα το ψήφιζαν. Διότι η ελληνική κοινή γνώμη στο συγκεκριμένο θέμα είναι υπέρ του αντιφασισμού. Αναγνωρίζει την συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην αντιφασιστική νίκη. Η 9η Μαίου λέει, για όλους τους Έλληνες που είναι εναντίον του φασισμού, πάρα πολλά πράγματα.

- Υπάρχει πάντως ένα γενικότερο θέμα στις χώρες που ανήκαν στο στρατόπεδο του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού …

Υπάρχει η ιστορία του εκκρεμούς εκεί. Ό,τι παραπέμπει σε αριστερά, κομμουνισμό, σοσιαλισμό κ.λπ. είναι απεχθές. Έχουν πάει στην άλλη άκρη. Όταν φτάνουν να λένε άνθρωποι, σοβαροί κατά τα άλλα, ότι οι SS, επειδή αγωνίστηκαν εναντίον της σοβιετικής κυριαρχίας, είναι αγωνιστές υπέρ της ελευθερίας. Αυτό είναι απόλυτη τρέλα. Εκεί ό,τι αμερικανικής προέλευσης αρέσει, ό,τι έχει σχέση ιστορική με την αριστερά, τον κομμουνισμό είναι απέναντι. Και, υπό αυτή την αντίληψη, τα πιο αντιδραστικά, τα πιο αντιδημοκρατικά, τα πιο ασύδοτα πράγματα μέσα στην Ευρώπη γίνονται εκεί, όπως στην Πολωνία με τον τελευταίο νόμο με το πογκρόμ …..

Η διαφορά μας με το ΚΚΕ είναι ότι εμείς υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία για λόγους αρχής, ανεξάρτητα αν τα τανκς είναι κόκκινου χρώματος ή και μελανού.

- Βλέπω μια διακήρυξη στο «Ριζοσπάστη» ότι 34 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα .. υπέγραψαν μια καινούργια διακήρυξη με αφορμή την 9η Μάη και καταδικάζουν αυτές τις αντικομμουνιστικές εξελίξεις……

Εμάς σαν ΣΥΝ δεν μας ζήτησαν. Προσέξτε τη διακήρυξη. Θα δείτε ότι υπάρχουν χώρες όπου υπάρχουν δύο και τρία κομμουνιστικά κόμματα από την ίδια χώρα. Σ΄ αυτή την περίπτωση δεν ισχύει το «ένα είναι το ΚΚ»; Και επίσης, επειδή βλέπω και λοιδορούν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας, την Κομμουνιστική Επανίδρυση της Ιταλίας κ.λπ. και λένε, αυτοί δεν είναι κομμουνιστές διότι πήραν 2%, πήραν 5%, ρωτήστε, τι ποσοστά έχουν τα 30 από τα 34 αυτά κομμουνιστικά κόμματα;

- Απαντήστε σε μια ερώτηση που κάνει ένας ακροατής μας… Το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε κατά των ομοφοβικών ρατσιστικών συμπεριφορών στους ευρωπαίους ομοφυλόφιλους; …

Πέρασε ένα πολύ καλό ψήφισμα εναντίον των διακρίσεων, με αφορμή πάλι ρατσιστικού χαρακτήρα νομοθετήματα στην Πολωνία, όπου θέλουν να τους βγάλουν εκτός νόμου και πέρασε κατά πλειοψηφία με την κόντρα της ευρωπαϊκής δεξιάς και των συντηρητικών … και οι μόνοι ευρωβουλευτές, αν δεν κάνω λάθος, από την Ομάδα της Ευρωαριστεράς που δεν το υποστήριξαν ήταν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Άρα ο ακροατής σας έχει απόλυτο δίκιο.»


Επισυνάπτεται το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το κείμενο των ονομαστικών ψηφοφοριών σχετικά με το ψήφισμα καθώς και η τροπολογία Νο 11.

To Γραφείο Τύπου