Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/09/2005

Συνάντηση ΣΥΝ με το Προεδρείο της ΚΕΔΚΕ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος μαζί με τον Ευ. Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο της ΚΕΔΚΕ.

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις:

Αλέκος Αλαβάνος: "Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το Προεδρείο της ΚΕΔΚΕ και στηρίζουμε μια σειρά από τα αιτήματά τους, ως ΣΥΝ: Και τα θέματα για την ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας, και τους στόχους τους για την ουσιαστική μεταβίβαση πόρων και οικονομικής εξουσίας στους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης.
Επίσης, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ανάμεσα σε όλα τα άλλα, το θέμα των συμβασιούχων. Βλέπουμε ότι οι δημοτικές αρχές είναι αποφασισμένες να σταθούν δίπλα στους συμβασιούχους και βέβαια να υπάρξουν όλοι εκείνοι οι πόροι, ώστε να μπορέσουν κι αυτοί να αντλήσουν τα οφέλη από την κοινοτική οδηγία.
Μιλήσαμε τέλος για μια σειρά θεσμικά ζητήματα, τα οποία θα έπρεπε να ήταν στο κέντρο της συζήτησης σήμερα,. και όχι άλλα, όπως οι εκλογικοί νόμοι. Θεωρούμε κι εμείς πολύ σημαντικό, το να υπάρξει ανάδειξη αιρετού περιφερειάρχη, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι το πιο καθυστερημένο συγκεντρωτικό κράτος Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Θίξαμε επίσης και μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια, το οποίο οξύνθηκε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια σειρά μέτρα, και με το 4ο ΚΠΣ."

Πάρις Κουκουλόπουλος, Πρόεδρος ΚΕΔΚΕ: "Στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, σήμερα ενημερώσαμε τον Πρόεδρο του ΣΥΝ για όλα τα θέματα, και για τα οικονομικά και για την κοινωνία της πληροφορίας και για θεσμικά ζητήματα που έχουν σχέση με το συγκεντρωτικό κράτος και ειδικότερα ο εκλογικός νόμος.
Θέλω να σταθώ μόνο σε δύο θέματα: Στο θέμα των συμβασιούχων, για το οποίο υπάρχει μια συνεργασία και ένα διαρκές ενδιαφέρον και από τον Πρόεδρο του ΣΥΝ. Ενημερώσαμε για τις εξελίξεις που έχουν ένα θετικό χαρακτήρα, πρέπει όμως να ολοκληρωθούν στην πράξη, έτσι ώστε να σταματήσει όλο το πολιτικό και πελατειακό σύστημα της χώρας να παίζει παιχνίδια στην πλάτη των συμβασιούχων, καθιστώντας σαφές ότι εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι με τους εργαζόμενους, θα δώσουμε μαζί τον αγώνα ως το τέλος, έτσι ώστε και οι συμβασιούχοι να δικαιωθούν και η Αυτοδιοίκηση να μην καταρρεύσει. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά απαιτείται βέβαια εγρήγορση από όλους μας.
Το δεύτερο θέμα στο οποίο θέλω να αναφερθώ, είναι το θέμα του εκλογικού νόμου. Γνωρίζετε ότι χθες από την πλευρά του πρωθυπουργού υπήρξε ένα μάλλον τελικό ξεκαθάρισμα σε ότι αφορά ότι το 42% έχει κλειδώσει-τις λεπτομέρειες θα τις δούμε από δω και πέρα- και θέλω να πω ότι εμείς θέλουμε να κρατάμε τη διαφωνία μας που είναι ισχυρή και όχι για το θεαθήναι, και στηρίζεται σε πολύ συγκεκριμένα επιχειρήματα και λόγους.
Πρώτον, αυτή η εξέλιξη εισάγει έναν αφόρητο δικομματισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και θέτει εκβιαστικά διλήμματα όχι μόνο σε κόμματα πέραν των δύο κομμάτων εξουσίας όπως ο ΣΥΝ, αλλά και σε κινήσεις πολιτών, και κάτι τέτοιο βέβαια δεν είναι δημοκρατικό. Δεύτερον, αποδυναμώνει το θεσμό σε μια εποχή που θα έπρεπε να τον δυναμώνει. Και τρίτον και ουσιαστικότερο, όπως είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε σήμερα στον Πρόεδρο του ΣΥΝ, ότι πάει πίσω την πραγματική συζήτηση για αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση στην πατρίδα μας που έχει ανάγκη ο τόπος.
Και αυτό έχει να κάνει με τη φορολογική μεταρρύθμιση, με τον αιρετό περιφερειάρχη, με τον ισχυρότερο δήμο, με τους υπερβολικούς δήμους και με όλες αυτές τις αναγκαίες για την πατρίδα μας τομές."

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον εκλογικό νόμο τόνισε τα εξής:

"Είναι πολύ σημαντικό ότι στη συνάντηση που είχαμε είδαμε δημοτικούς άρχοντες από όλο το πολιτικό φάσμα να είναι αντίθετοι στις νέες ρυθμίσεις. Νομίζω ότι κατ’ αρχήν πρόκειται για μια δημόσια υποτίμηση του θεσμού της αυτοδιοίκησης. Έρχεται δηλαδή η κεντρική εξουσία στο παρά πέντε των εκλογών και λέει ότι «αυτό το εκλογικό σύστημα αποφασίσαμε για σας». Αυτό είναι αντίθετο και στο πνεύμα του Συντάγματος, διότι το Σύνταγμα λέει για τις κοινοβουλευτικές εκλογές, «θέλετε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο; Στις επόμενες εκλογές». Εδώ έρχεται πάλι στο παρά πέντε και αλλάζει τον εκλογικό νόμο ένα κόμμα που ήταν αντιπολίτευση και τώρα είναι κυβέρνηση. Και τρίτον, νομίζω ότι ενισχύει τη δικομματική λογική, τη λογική της ενισχυμένης αναλογικής.
Εμείς θα αντιδράσουμε, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε τοπικές ευρύτερες συσπειρώσεις, οι οποίες θα κινηθούν και στα θέματα της δημοκρατίας στην αυτοδιοίκηση αλλά και στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο-πού θα παρκάρει, αν είναι ολοήμερο το σχολείο, πόσο ασφάλεια έχουν τα παιδιά του που κυκλοφορούν με τα μηχανάκια μέσα στους δρόμους, αν έχει πράσινο να παίξουν τα πιτσιρίκια του, τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον κάθε πολίτη μέσα στην καθημερινή του ζωή."

To Γραφείο Τύπου