Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/05/2007

«Δεν πρόκαναν το ΤΣΑΥ». Συζήτηση στη Βουλή επίκαιρής ερώτησης του Θανάση Λεβέντη.

Αμέσως μετά τις 7 Μαρτίου 2004, όταν η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές, ξεχύθηκαν οι Υπουργοί και τα στελέχη της για να λύσουν τα προβλήματα του τόπου. Αυτό είχαν υποσχεθεί εξάλλου, και όπως όλοι ξέρουμε, οι Κυβερνήσεις στον τόπο μας κρατάνε τις υποσχέσεις τους. Με αυτό το πνεύμα αντιμετώπισε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τα συσσωρευμένα προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία: χαρακτηριστικό παράδειγμα η σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού ταμείου των γιατρών, του ΤΣΑΥ. Τόσο πολύ επιλύθηκαν τα προβλήματά του, που είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από πριν, όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή Επίκαιρής του Ερώτησης για το θέμα ο Βουλευτής Αττικής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης.

Η υπενθύμιση των προεκλογικών υποσχέσεων της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Υφυπουργού Απασχόλησης κ. Γιακουμάτου, ο οποίος μέμφθηκε το Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ επειδή «βλέπει μόνο τώρα τα προβλήματα» και το κόμμα του «δεν έκανε θόρυβο για αυτά τα θέματα πριν από 4 και 5 χρόνια». Κατά τον κ. Γιακουμάτο «η εισφοροδιαφυγή είναι μία γάγγραινα 50 χρόνων. Η μηχανοργάνωση θα έπρεπε να είχε συντελεσθεί εδώ και 20 χρόνια. Τι φταίμε εμείς που τα βρήκαμε όλα τα αρχεία μέσα σε σακιά;» αν και κατέληξε: «έχετε ορισμένο δίκιο κύριε καθηγητά».

Το βασικό πρόβλημα του ΤΣΑΥ είναι ότι χρωστάνε σε αυτό 1,2 δις ευρώ οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της χώρας, ενώ ούτε και το κράτος έχει δώσει το ποσοστό που χρωστάει από την τριμερή χρηματοδότηση τα τελευταία χρόνια. Ο λαλίστατος κ. Γιακουμάτος προτίμησε να μην αναφερθεί σε αυτά τα προβλήματα, και αρκέστηκε να πει ότι το ταμείο είναι πλεονασματικό. Δεν βρήκε να πει τίποτα ούτε για το ότι τα αποθεματικά του ταμείου έχουν δεσμευτεί για την καταβολή του ΛΑΦΚΑ στους συνταξιούχους και έκτοτε δεν έχουν επιστραφεί.

Όσον αφορά το θέμα της πρόσληψης προσωπικού, καθώς σήμερα πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων υπαλλήλων του ΤΣΑΥ παραμένουν κενές, ο κ. Γιακουμάτος απάντησε με μία από τις πολλές φράσεις που του αρέσει να επαναλαμβάνει: «800.000 δημόσιοι υπάλληλοι πού είναι;» αναρωτήθηκε. Αν και δεν του ζητήθηκε, ο κ. Γιακουμάτος δεσμεύτηκε ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρόκειται να γίνουν 2.000.000» και ότι «ο κρατισμός έχει τελειώσει». Σε απλά ελληνικά, δεν προτίθεται να προχωρήσει στις προσλήψεις που χρειάζεται το ΤΣΑΥ για να λειτουργήσει.