Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/05/2007

Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ - Σχετικά με το ζήτημα της συκοφαντικής επίθεσης του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" εναντίον του ΣΥΝ

Σχετικά με το ζήτημα της συκοφαντικής επίθεσης του ʽΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ¨ εναντίον του ΣΥΝ με αφορμή ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σας αποστέλλουμε επιστολή του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη προς

Τον Πρόεδρο  της Επιτροπής Πολιτισμού & Παιδείας του Ευρ. Κοινοβουλίου κ. Νικόλαο Σηφουνάκη, καθώς και

Γραπτή ερώτηση προς το Συμβούλιο σχετικά με την Καταστροφή μνημείων των πεσόντων στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στο Ταλίν της Εσθονίας

«Προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού & Παιδείας
του Ευρ. Κοινοβουλίου
κ. Νικόλαο Σηφουνάκη

Βρυξέλλες 30 Νοεμβρίου 2006

Κύριε Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή της Επιτροπής Παιδείας καθώς και τη δική σας προσωπικά στην επιχειρούμενη προσβολή της ιστορικής μνήμης και την προσπάθεια ωραιοποίησης του εθνικοσοσιαλισμού στην Εσθονία.

Τα αρνητικά μηνύματα που έρχονται από την Εσθονία πολλαπλασιάζονται και νομίζω ότι χρειάζεται εκ μέρους της Επιτροπής σας να διερευνηθούν οι πρωτοβουλίες της εσθονικής κυβέρνησης, που υποβαθμίζουν τον αντιφασιστικό αγώνα, προσβάλλοντας τη μνήμη όλων όσων έπεσαν στη εναντίον του ναζισμού. Έχει ήδη κατατεθεί σχετική ερώτησή μου προς το Συμβούλιο (την οποία σας επισυνάπτω) ενώ και άλλοι συνάδελφοι έχουν καταθέσει ανάλογες ερωτήσεις στο παρελθόν, καταγγέλλοντας την ανέγερση μνημείων προς τιμήν Εσθονών συνεργατών των Ναζί.

Θεωρώ ότι οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν προκλητικά την κατηγορηματική καταδίκη του φασισμού και του ναζισμού εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ασυμβίβαστες με τις αξίες της, πλήττουν το κύρος της και θα πρέπει να αποτελέσουν θέμα συζήτησης στο πλαίσιο της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας.

Με εκτίμηση
Δημήτρης Παπαδημούλης
Ευρωβουλευτής»

«ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-5450/06
υποβολή: Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
προς το Συμβούλιο

(12 Δεκεμβρίου 2006)

Θέμα: Καταστροφή μνημείων των πεσόντων στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στο Ταλίν της Εσθονίας

Νομοσχέδιο, που συζητείται στο εσθονικό κοινοβούλιο, ανοίγει το δρόμο για την καταστροφή όλων των μνημείων των σοβιετικών στρατιωτών, που πολέμησαν κατά το Βʼ Παγκόσμιο και κατάφεραν με τις υπόλοιπες αντι-χιτλερικές δυνάμεις να απελευθερώσουν την Ευρώπη από τα δεσμά του ναζισμού. Το νομοσχέδιο έχει ως κύριο σκοπό την καταστροφή του μνημείου του «στρατιώτη ελευθερωτή» στο Ταλίν.

Σημειώνεται ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την εξηκοστή επέτειο του τερματισμού του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη στις 8 Μαΐου 1945 (Ρ6_ΤΑ(2005)0180) αποτίει «ιδιαίτερο φόρο τιμής σε όλες τις συμμαχικές δυνάμεις που θυσίασαν τις ζωές τους και στα έθνη, ιδίως τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σοβιετική Ένωση και τα λοιπά σύμμαχα κράτη, που πολέμησαν κατά του ναζισμού και του φασισμού, και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στα έθνη που υποστήριξαν την αποκατάσταση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού τμήματος της ηπείρου μας».

Δεδομένου ότι η ενδεχόμενη καταστροφή του μνημείου καθώς και η παλαιότερη προσπάθεια ανέγερσης μνημείου σε εσθονό πολεμιστή των Ες–Ες έχουν προκαλέσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αφού τέτοιες ενέργειες προσβάλλουν την ιστορική μνήμη όλων όσων έπεσαν στη μάχη εναντίον του ναζισμού, τι προτίθεται να πράξει το Συμβούλιο ώστε να αντιδράσει στην επιχειρούμενη καταστροφή της ιστορικής μνήμης και την προσπάθεια ωραιοποίησης του εθνικοσοσιαλισμού στην Εσθονία;

Ε-5450/06

Απάντηση

(15 Ιανουαρίου 2007)

To Συμβούλιο δεν συζήτησε αυτό το θέμα δεδομένου ότι δεν εγγράφεται στο πεδίο αρμοδιότητάς του.

To Γραφείο Τύπου