Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/09/2005

Η απελευθέρωση στα κόμιστρα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών θα τα εκτοξεύσει σε νέα ύψη

Ο Π.Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολικής του ΣΥΝ , αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων για την ακτοπλοΐα που ανακοίνωσε σήμερα ο Υ.Ε.Ν. κ. Μ. Κεφαλογιάννης, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Με το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο Υ.Ε.Ν. κ. Μ. Κεφαλογιάννης:

Πρώτον, απελευθερώνονται πλήρως τα κόμιστρα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια μια νέα εκτόξευση των εισιτηρίων και των ναύλων σε βάρος των επιβατών και της οικονομίας των νησιών μας και σε όφελος του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Δεύτερον, αυξάνονται σε πενταετή, τώρα, βάση οι ήδη υπέρογκες επιδοτήσεις στους εφοπλιστές για την εκτέλεση δρομολογίων στις λεγόμενες άγονες γραμμές, οι οποίες καθορίζονται αυθαίρετα και κατά τα συμφέροντά τους από τις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, με αποτέλεσμα το μισό Αιγαίο να θεωρείται άγονη ζώνη.

Τρίτον, το δημόσιο προσφέρει πλουσιοπάροχα χρήματα που θα προέρχονται από δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας σε ιδιώτες επενδυτές για την διαχείριση και εκμετάλλευση νέων λιμενικών υποδομών.

Τα οξύτατα προβλήματα της ακτοπλοΐας που, πέραν των άλλων, έχουν και εθνική διάσταση, δεν λύνονται με νέα χαριστικά προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και των λιμενικών υπηρεσιών ούτε φυσικά με τα αόριστα και χιλιοειπωμένα ευχολόγια για έλεγχο της εφοπλιστικής ασυδοσίας.

To Γραφείο Τύπου